Sumnjivi stečajevi /

Velika akcija USKOK-a: uhićena sutkinja Trgovačkog suda - tko je sve upleten u namještanje stečajeva?

Mnogi pravnici nisu iznenađeni ovom akcijom, jer već mjesecima kruži priča o velikim malverzacijama na Trgovačkom sudu

14.11.2017.
18:47
VOYO logo

Počela je velika akcija USKOK-a koja bi trebala dovesti do uhićenja jedne od sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda i još nekoliko osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Akcija je neuobičajeno počela kasno poslijepodne nakon što je Državno sudbeno vijeće, na zahtjev Uskoka ukinulo imunitet trgovačkoj sutkinji koja bi se trebala naći pod izvidima zbog nezakonitih radnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku su pretresi, nakon čega bi moglo doći do uhićenja. Očekuje se da će policajci večeras ili sutra rano ujutro doći na Trgovački sud izuzeti određene spise jer je u akciji obuhvaćena i sutkinja tog suda. 

Sve je počelo vrlo tajno hitnom sjednicom Državnom sudbenog vijeća. USKOK je tražio skidanje imuniteta sutkinji Trgovačkog suda, što su i učinili, čime je dobiveno zeleno svjetlo za USKOK-ovu akciju. U akciji su još obuhvaćene četiri osobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravnici i odvjetnici s kojima smo razgovarali nisu iznenađeni ovom akcijom, jer već mjesecima kruži priča o velikim malverzacijama na Trgovačkom sudu, koji odlučuje u višemilijunskim predmetima. Čak neki idu tako daleko da ovaj sud nazivaju "najkorumpiranijim u državi".

Neslužbeno doznajemo da se osumnjičeni terete za zloupotrebu položaja i ovlasti. Među glavnim osumnjičenima je sutkinja Trgovačkog suda zbog navodnog favoriziranja određenih stečajnih upravitelja.

O sprezi sudaca trgovačkih sudova i stečajnih upravitelja priča se već godinama, a očito se sada klupko počelo odmotavati. Zakonom iz 2015. trebalo se spriječiti favoriziranje određenih stečajnih upravitelja, što nije provedeno, pa tako i dalje neki stečajni upravitelji imaju nula predmeta, a neki 400.

Osumnjičenici će iskaz USKOK-u dati sutra, a onda će biti zanimljivo vidjeti hoće li i za koga zatražiti istražni zatvor, kao i koliki iznos novca je u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo