VELIKA AKCIJA KONTROLE BOLOVANJA: / Broj onih koji ga lažiraju masovno raste, a liječnicima pljušte kazne

Image
Foto: PIXSELL, PIXSELL/Ilustracija

Više od četvrtine zaposlenih koji su trenutno na bolovanju trebali bi se odmah vratiti na svoje radno mjesto.

19.11.2017.
12:01
PIXSELL, PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Tijekom svojih kontrola HZZO je utvrdio brojne nepravilnosti te je pritom zatvarao bolovanja i kažnjavao liječnike. Od 1226 kontrola tijekom kojih u prvih šest mjeseci ove godine pregledani kartoni 4181 , čak 1150 osoba nije imalo indikacije za bolovanje pa im je ono odmah zaključeno. Pritom su kažnjena 232 liječnika, od čega su 223 dobila opomenu, a devet opomena je bilo s novčanom kaznom, piše Jutarnji list.

Image
ZET DIJELI MASU OTKAZA: /

Razotkriveni vozači prevaranti - na bolovanju i godišnjem odmoru vozili za privatnike

Image
ZET DIJELI MASU OTKAZA: /

Razotkriveni vozači prevaranti - na bolovanju i godišnjem odmoru vozili za privatnike

Osim redovnih i izvanrednih kontrola, svaki poslodavac ima pravo posumnjati u opravdanost bolovanja zaposlenika te zatražiti od HZZO-a da po toj osnovi pošalje kontrolore, a tim putem provedene su kontrole u 1420 ordinacija izabranih doktora i zaključena je 251 privremena nesposobnost za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ova godina nije izoliran slučaj te da se neopravdana bolovanja masovno koriste, potvrđuju i podaci prethodnih godina. No, ipak da se primijetiti da je ove godine otkriveno znatno više lažnih bolovanja.

U 2015. godini kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje izvršili ukupno 4232 kontrole, od toga 1720 redovnih i izvanrednih kontrola, te 2512 kontrola prema zahtjevu poslodavca. U provedenim kontrolama zaključeno je 873 privremene nemogućnosti za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7,8 milijuna dana

U 2016. na zahtjev poslodavaca provedene su kontrole privremene nemogućnosti rada (PNR-a) u 1854 ordinacije izabranih doktora i zaključeno 314 PNR-a. Uz kontrole na zahtjev poslodavaca, provedeno je i 1680 izvanrednih i redovnih kontrola u ordinacijama izabranih doktora u kojima je pregledan 4791 osiguranik i zaključena 1193 PNR-a.

Što se tiče dana bolovanja, samo u prvih šest mjeseci radno aktivno stanovništvo na bolovanju je provelo 7 milijuna 814 tisuća i 871 dan. To znači da je na dnevnoj bazi bilo čak 50.438 bolesnih. I ta brojka veća je nego prethodnih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi podaci zabrinjavaju zato što svako bolovanje netko treba platiti, i to ovisno o duljini bolovanja, poslodavac ili HZZO. Tako da svako lažno bolovanje na mjesec HZZO stoji i po 4200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo