VAŽNO UPOZORENJE PREDSTOJNIKA ZAGREBAČKE KLINIKE: / 'Covid nije malo jača gripa, bolest je opasna jer ne pogađa samo pluća'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Virus može izazvati oštećenja srca, upalu srčanog mišića, napasti središnji živčani sustav, uzrokovati moždani udar, infarkti, promjene ponašanja", navodi Puljiz

16.7.2020.
21:56
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Predstojnik klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Puljiz za Novu TV komentirao je teze kako se mijenja klinička slika oboljelih, ističući kako se simptomi bolesti COVID-19 nisu značajno promijenili od početka epidemije.

„I dalje su to visoka temperatura, respiratorni problemi, suhoća grla, kašalj, opća slabost, mučnina i proljev“, rekao je, dodajući kako iako prvenstveno napada pluća, pronađen je i u drugim organima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Virus može izazvati oštećenja srca, upalu srčanog mišića, napasti središnji živčani sustav, uzrokovati moždani udar, infarkti, promjene ponašanja", navodi Puljiz; „Nije to samo mala jača gripa“, upozorava.

Većina starija od 60, ali ima i 16-godišnjaka

U njegovoj klinici, kaže, zadnjih 10-ak dana primjeno je između 30 i 50 pacijenata, starih između 16 i 83 godine, a polovica ih je starija od 60.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tretman koji bi se uskoro trebao početi koristiti i u Hrvatskoj, liječnjenje krvnom paznom, pojašnjava kako se koristio i kod epidemija starog koronavirusa, SARS-a i MERS-a, ali da ovdje za sada ne postoji mnogo studija koje bi bilo potvrdile ili opovrgnule učinkovitost.

„Davanje plazme nije bez nuspojava, rijetke su ali mogu biti ozbiljne", upozorava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog epidemije koronavirusa, vjeruje i kako će cijepljenje protiv gripe, inače dostupno od lispotada, početi koji tjedan ranije.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo