Važni savjeti za ovakve vremenske uvjete!

3.2.2012.
18:14
VOYO logo

Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane da obiđu starije i nemoćne osobe tijekom ovih hladnih dana. Preporučuje se pratiti vremensku prognozu, kao i upozorenja vezana uz ekstremno niske temperature, navodi se u priopćenju i upozorava kako su za pothlađivanje posebno opasne situacije kada niske temperature prati vjetar i snijeg.

Izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, a za one koji moraju izaći proporučuje se oblačenje tople odjeće koja treba biti slojevita, ne preuska, vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te vrat, lice i usta prekriti šalom. Iznimno je važna nepropusna, topla i komotna obuća. Srčanim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti, piše HRT, Ministarstvo zdravlja preporučuje izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

U slučaju pothlađivanja mora se utopljavati postupno zamatanjem u deku uz izvor topline te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja. U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć izabranog liječnika obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučuje se također kontinuirano uzimanje dovoljne količine toplih napitaka, čak i ako se žeđ ne osjeća, dok alkohol i preveliku količinu kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo