evo na koga se odnosi / Važna novost za vozače: Danju više nisu obvezna svjetla na vozilima? Samo za neke!

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda ekološkim razlozima

1.4.2019.
17:45
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Uz pomicanje kazaljki jedan sat unaprijed i prelazak na ljetno računanje vremena, s 31. ožujkom prestala je obveza vožnje s upaljenim kratkim svjetlima na vozilima tijekom dana.

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena ljetno računanje vremena ove godine završava 27. listopada i tada ponovno stupa na snagu obveza vožnje s upaljenim kratkim svjetlima na vozilima tijekom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to se odnosi na vozače mopeda i motocikala koji prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama moraju tijekom cijele godine voziti s uključenim dnevnim svjetlima. U suprotnom, ako budu zatečeni u vožnji bez upaljenih svjetala, bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda ekološkim razlozima, odnosno smanjenjem ukupne potrošnje, a time i manje emisije CO2, dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana upaljena svjetla doprinose većoj vidljivosti a time i sigurnosti prometa, odnosno smanjenju broja prometnih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima, ističu iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i tu stvari već uvelike stoje drugačije jer većina novih vozila ima svjetla s LED tehnologijom koja troši znatno manje energije pa se potrošnja goriva i ispust CO2  minimalno povećavaju.

Zanimljivo je da su, primjerice, dnevna svjetla tijekom cijele godine obvezna u Crnoj Gori, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Islandu, Kosovu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Švedskoj i Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo