Vakula otkrio dugoročnu prognozu za zimu pred nama

Iza nas je još jedan iznadprosječno topao, većinom čak i ekstreman mjesec, i tromjesečje... pa i godina.

2.12.2012.
13:05
VOYO logo

Vakula kaže da dugoročne prognoze za cijelu zimu nisu ujednačene jer neki kompjutorski modeli, primjerice meteorološke službe Velike Britanije, daju povećanu vjerojatnost za negativno odstupanje od srednje sezonske temperature u većini Hrvatske (dakle - za hladniju zimu od prosječne), dok prema izračunima Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u Readingu, također u Velikoj Britaniji, izglednije je pozitivno odstupanje diljem Hrvatske (dakle, najavljuju topliju zimu od prosjeka), osobito na Jadranu.

"Nije zgoreg spomenuti da se modeli ECMWF-a već dugi niz godina pokazuju prilično vjedodostojnima za naš dio Europe, i prema mnogobrojnim su analizama jedni od najboljih u svijetu. A prema prognozama ECMWF-a, ukupna količina oborine tijekom zime 2012./13. u Hrvatskoj najvjerojatnije će biti većinom manja od prosječne, a srednji tlak zraka viši od prosjeka, pa bi se moglo zaključiti kako će nad našim područjem prevladavati djelovanje anticiklone, osobito u siječnju i veljači", kaže Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vakula zaključuje da je iznimno mala vjerojatnost da će ova zima biti ekstremno topla, kao i da će biti ekstremno hladna.

Inače, mjesec za nama, studeni, bio je jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja, primjerice u Makarskoj i Splitu bio je najtopliji do sada od 1948. godine! Po mjerenjima na zagrebačkom Griču, koja su počela davne 1862. godine, to je šesti najtopliji studeni. "Zbog njega, kao i po odstupanjima od prosjeka sličnoga mu rujna, cijelu će jesen kolege klimatolozi ocijeniti vrlo toplom, u mnogim mjestima čak i ekstremnom", smatra Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su ostali mjeseci bili topli do ekstremno topli, a samo je veljača diljem Hrvatske bila hladnija od prosjeka, srednja temperatura dosadašnjeg dijela godine je po mjerenjima druga najviša od 1862. godine. Najviša srednja temperatura godine izmjerena je 2007. godine, a 2012. (dosad) je za 0,1°C viša od 2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo