Velika podrška Zagrepčana /

'Uzmite šank, ostavite nam kino': Poruka je to s još jednog prosvjeda za kino Europa!

Ne žele da kino bude zatvoreno pa će ga u ponedjeljak ponovno otvoriti programom 'Pogledajte dok možete'

9.4.2019.
23:00
VOYO logo

Ne damo kino Europa. Poruka je to oko tisuću Zagrepčana koji su se ponovno okupili kako bi prosvjedovali protiv zatvaranja popularnog kina.

Ono je prošli vikend zatvoreno zbog renovacije koja počinje 1. lipnja, a dosadašnjim upraviteljima, Zagreb film festivalu, istječe desetogodišnji najam. Ali Milanu Bandiću nitko ne vjeruje ni kad darove nosi pa je odmah krenula priča kako će ondje biti narodnjački klub premda je kino zaštićeno kulturno dobro i u njemu ne može biti ništa drugo nego kino.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puna kino dvorana protiv zatvaranja kina. Premalo je bilo mjesta za sve one koji su još jednom došli dati podršku kultnom mjestu u središtu Zagreba.

"Vrijedi ga spasiti"

"To je važna institucija ne samo za grad Zagreb nego i za cijelu Hrvatsku. Vrijedi ga spasiti i vidi se da ono što Bandić radi nije pravilno", kazala je Vida Skerk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam često dolazila, jako puno mi znači, mislim da je ovo jedan od najboljih filmskih programa u državi i šire", rekla pak je Jelena Ostojić.

Sudbina najstarijeg aktivnog gradskog kina je neizvjesna. Nakon 10 godina vođenja kina, upravitelji Zagreb film festivala prošli su tjedan iz grada dobili dopis da im neće produljiti koncesiju.

Održano 14 tisuća projekcija za više od milijun gledatelja

"Apeliramo na njih da ne zatvaraju Kino Europa dok ne krenu s renovacijom. S obzirom na to da za pripremu renovacije treba nekoliko godina smatramo da je potpuno pogrešna odluka da 1.6. kino zatvori vrata i zjapi", kazao je direktor Zagreb Film festivala, Boris T. Matić.

Jer, godinama je bilo puno i posjetitelja i filmova. Novih, holivduskih, nezavisnih, dokumentaraca, ali i festivala - njih 20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvoranama kina Europa održano je 14 tisuća projekcija za više od milijun gledatelja. Prije 3 godine baš su oni dobili nagradu za najbolji program u konkurenciji od 1078 europskih kina.

Po čemu je ovo kino posebno?

"Po svom fantastičnom programu, po programu nezavisnih. Po programu izuzetno važnih filmova iz svih zemalja, ne samo iz SAD-a. Pobjednici festivala koji svi trebaju vidjeti, ne samo da puste mozak na pašu nego da razmišljaju o njima", kazao je izvršni direktor Zagreb Film Festivala, Hrvoje Laurenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kino nisu samo filmovi, nego i 45-ero zaposlenih koji bi sada mogli završiti na ulici. Bez gospodina Željka Jurika projekcija ne bi ni bilo. On je kinoperater s 39 godina radnog staža.

"Ja imam 7-8 mjeseci do mirovine. Ako izgubim posao, morat ću na burzu. Cijeli život radim taj posao. Skoro 40 godina. Naravno da je to tužna vijest za mene", rekao je Jurik.

Vjest o promjenama u kinu glasno je odjeknula

U subotu su se ispred kina okupile tisuće ljudi. Gradonačelnika to ne brine. Tvrdi da se bitka zapravo vodi oko šanka i terase u sklopu kina, koji donose novac, a ne oko samog kina.

"Znate li na što to meni izgleda oko tog događanja naroda i ta šank linija. Na mamu i tatu koji žele ubiti svoje vlastito dijete. Ja sam otac tog kina, da nije mene ne bi ni njega bilo. Sve ostalo je suvišno", kazao je Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S prosvjeda mu danas Boris T. Matić odgovara.

"Evo vam kafić, evo vam sve. Moram biti prost odite u v****u mater s njim", rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se raspisivanje natječaja

Image

Nezadovoljni građani prosvjedovali: 'Slali su nam inspekcije. Tražili sve načine da zatvore kino Europa'

Image

Nezadovoljni građani prosvjedovali: 'Slali su nam inspekcije. Tražili sve načine da zatvore kino Europa'

Matić i društvo koje je dosad vodilo kino očekuju da će ga voditi ponovno kad grad za to raspiše natječaj.

"Mi smo legalisti idemo na natječaj", kazao je Matić.  

Ne žele da kino bude zatvoreno pa će ga u ponedjeljak ponovno otvoriti programom "Pogledajte dok možete".

"To je sve jedna zbrka. Nisam optimist. Tako je već puno kina propalo, petnaest ih je propalo sve je bilo sličan scenarij", rekao je Jurik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko se nada da neće ostati bez posla, a ljubitelji filma bez omiljenog okupljališta.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo