REZULTATI IZBORA: / Senzacionalan uspjeh SDP-a! Dobivaju 4 mandata kao i HDZ; Suverenisti treća snaga u zemlji

Image

Izbornu noć možete pratiti uživo na Net.hr-u:

26.5.2019.
18:39
VOYO logo
  • Prema neslužbenim rezultatima HDZ osvaja 4 mandata, SDP 4, Suverenisti 1, Kolakušić 1, Živi zid 1 i Amsterdamska koalicija 1 mandat

Prema neslužbenim rezultatima izbora Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jedan s liste Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije.

Ispred HDZ-a u Europskom parlamentu bi trebali sjediti Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP će predstavljati Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković.

Ispred Hrvatskih suverenista u Europski parlament ući će Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić osvojio je mandat na svojoj listi, za Živi zid mandat je osvojio Ivan Vilibor Sinčić, a Amsterdamsku koaliciju Valter Flego.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva u ponedjeljak u 1 sat HDZ je osvojio 22,71 posto, SDP 18,71 posto, Suverenisti 8,51 posto, Mislav Kolakušić 7,89 posto, Živi zid 5,66 posto, a Amsterdamska koalicija 5,20 posto.

DIP je do 1 sat obradio 99,72 posto biračkih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


00.30 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković po objavi izbornih rezultata za EU parlament na kojim je HDZ osvojio četiri mandata rekao je kako s time nije u potpunosti zadovoljan, jer je očekivao i peti mandat za koji im je nedostajalo oko 1000 glasova, a da je do toga došlo zbog velike disperzije glasova i velikog broja lista koje su se potrudile privući birače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je relativna pobjeda, imamo četiri zastupnika koji će biti u Europskom parlamentu od 1. srpnja i čestitam im, rekao je Plenković u stranačkoj središnjici u prigodnom obraćanju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

00.11 “Nije šok, čekamo službene rezultate. Zadovoljni smo s 5 mandata”, kazao je Lovro Kušćević (HDZ). Novinar mu je kazao da HDZ ipak osvaja četiri mandata. “S time nismo zadovoljni”, kazao je Kušćević. Rekao je da su ipak pobjednici jer su osvojili najviše glasova, najveći postotak.

Opširnije o tome pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVA REAKCIJA IZ HDZ-A NAKON ŠOKA: /

'Zadovoljni smo s pet mandata'; Novinar: Ali imate 4. 'Pa s tim nismo zadovoljni'

Image
PRVA REAKCIJA IZ HDZ-A NAKON ŠOKA: /

'Zadovoljni smo s pet mandata'; Novinar: Ali imate 4. 'Pa s tim nismo zadovoljni'


23.50Valter Flego (IDS) ulazi u Europski parlament kao predstavnik Amsterdamske koalicije. Ovako je noćas bilo u stožeru Amsterdamske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija


Tekst se nastavlja ispod oglasa

23.45 U Europski parlament ulaze 4 HDZ-ovca, 4 SDP-ovca, jedan zastupnik Suverenista, Mislav Kolakušić, Živi zid i jedan Amsterdamske koalicije. Tko su ljudi koji odlaze u Bruxelles pročitajte OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

23.30 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić od sreće se rasplakao u stožeru, javlja N1. Zahvaljuje kolegama, kliče ‘SDP, SDP’. Vjerujemo u vas, nećemo odustati od ravnopravne Hrvatske za sve”, rekao je Bernardić. Opširnije o tome možete pročitati OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

23.21 Stigli su novi, osvježeni rezultati prema kojima HDZ dobiva 4 mandata, SDP 4, Suverenisti 1, Kolakušić 1, Živi zid 1 i Amsterdamska koalicija 1 mandat


Tekst se nastavlja ispod oglasa

23.01 Prema prvim neslužbenim rezultatima izbora za Europski parlament, koje je u nedjelju u 23 sata objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), HDZ je osvojio 5 mandata, SDP 3, a Hrvatski suverenisti, Mislav Kolakušić, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan mandat

HDZ je dobio 23,21 posto glasova, lista SDP-a osvojila je 18,36 posto glasova, a na trećem mjestu su Suverenisti sa 8,29 posto. Nezavisna lista Mislava Kolakušića dobila je 7,67 posto glasova, Živi zid 5,81, a Amsterdamska koalicija 5,62 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci su dobiveni temeljem obrade 89,69 posto biračkih mjesta, a obrađeno je 83,71 posto glasova. Na obrađenim biračkim mjestima odazvalo se 914.664 birača, odnosno 29,57 posto birača.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

22.55 Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i nositelj stranačke liste za EU izbore Milorad Pupovac poručio je u nedjelju kako je zadovoljan kampanjom i rezultatima na EU izborima te upozorio kako jačanje krajnje desnice, koja stvara neravnotežu, treba zabrinuti ostale političke opcije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

22.20 Nositelj koalicijske liste Možemo!-politička platforma, Nova ljevica, ORaH Tomislav Tomašević ocijenio je u nedjelju da su, unatoč tome što prema rezultatima izlaznih anketa ne prelaze izborni prag, ostvarili jako dobar rezultat, posebice imajući u vidu da je platforma nastala prije samo tri mjeseca.

"Treba pričekati rezultate DIP-a, no ovo je jako dobar rezultat za nas jer nije bilo puno vremena da glasači saznaju za nas s obzirom na to da je platforma Možemo! osnovana prije samo tri mjeseca, a koalicija sa ORaH-om i Novom ljevicom sklopljena pred same izbore", kazao je Tomašević za Hinu komentirajući rezultate izlaznih anketa prema kojima je ta platforma osvojila 2,46 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

22.00 Arsen Bauk (SDP) poručio je HDZ-u kako za njih nisu glasali niti svi njihovi članovi. Govorio je i o mogućim budućim koalicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opširnije o tome pročitajte OVDJE.


21.40 Suverenisti prema izlaznim anketama osvajaju mandat. U stožeru vlada prava euforija, pjeva se "Moja domovina". Pogledajte video:


20.53 Nositeljica liste Hrvatskih suverenista na izborima za Europski parlament Ruža Tomašić nada se da će dobiti između osam i devet posto glasova birača, a poručila je da bi bila zadovoljna kada bi dobili dva mandata.

"Mislim da smo doista odradili dobru kampanju, poštenu kampanju. Mislim da sam ja u Europskom parlamentu odradila dobro, pošteno svoj posao, da sam doista branila interese Republike Hrvatske, tako da očekivala sam potporu od naroda", izjavila je Tomašić Hini.

Opširnije o tome možete pročitati OVDJE.

Galerija


20.35 Marijana Petir čija je nezavisna lista prema izlaznim anketama blizu praga rekla je da očekuje još bolje rezultate s obzirom da se ankete rade u gradovima, a njezina lista je usmjerena na poljoprivredu i ruralni razvoj.

"Zahvaljujem biračima koju su podržali moju neovisnu listu”, rekla je Petir koja s volonterima i kandidatima sa svoje liste prati izbornu noć u Maloj Ludini, njezinom rodnom kraju čime se zalaže za ravnomjeran razvoj Hrvatske.

Opširnije o tome pročitajte OVDJE.


20.30 Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević poručio je u nedjelju, nakon novih rezultata izlaznih anketa po kojima njegova stranka ipak osvaja pet mandata u Europskom parlamentu, da je HDZ jako zadovoljan rezultatima anketa.

"Za vrijeme kampanje smo govorili da očekujemo pet mandata i po izlaznim anketama vidimo da je tome tako. HDZ je jako zadovoljan s ovim anketama i rezultatima", rekao je Kuščević novinarima nakon objave novih rezultata izlaznih anketa.

Opširnije o tome možete pročitati OVDJE.

Galerija


20.20 Nositelj liste Amsterdamske koalicije na europskim izborima Valter Flego, komentirajući u nedjelju navečer u izbornom stožeru IDS-a prve izlazne ankete po kojima ta koalicija dobiva jedan mandat u Europskom parlamentu istaknuo je kako mu je drago što su građanke i građani Hrvatske prepoznali program o kojem su članovi Amsterdamske koalicije govorili diljem Hrvatske.

"Za konačne komentare treba treba još pričekati, no drago mi je što već prve izlazne ankete pokazuju da su građani prepoznali naš program i što su odlučili dati podršku modernom i naprednom kandidatu naše koalicije, koji će ih zastupati u Europskom parlamentu", rekao je Flego.

S druge strane, vidljiva je mobilizacija desnice i da su trendovi koji su se dogodili u Europi sada zapljusnuli Hrvatsku. Žao mi je što, očito, populisti, radikali, odnosno krajnja desnica jačaju", poručio je Flego dodavši kako će on u Europskom parlamentu zastupati interese otvorene i tolerantne Hrvatske. U stožeru IDS-a pojavio je i dosadašnji IDS-ov parlamentarac Ivan Jakovčić, koji se nije kandidirao na ovim izborima.


20.05 Neovisni za Hrvatsku bore se za mandat, trenutno su ispod pet posto, ali vrlo blizu. "Nismo ga niti dobili niti izgubili. Ovo će biti duga noć. Nasuprot predizbornim anketama, možemo biti zadovoljni ovim rezultatom. No, pričekajmo prve službene rezultate. Odlučivat će svaki glas", kazao je Zlatko Hasanbegović, javlja Jutarnji.


19.50 Stigle su novi, osvježeni podaci izlaznih anketa. Prema njima podjela mandata izgleda ovako: HDZ 5, SDP 3, Kolakušić 1, Suverenisti 1, Živi zid 1, Amsterdamska 1. No, za posljednji 12 mandat koji će se aktivirati tek nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU vodi se velika bitka - blizu praga su Most, Neovisni za Hrvatsku, pa i Marijana Petir.

HDZ osvaja 23.04 posto, SDP 17,9 posto, Kolakušić 8,9 posto, Hrvatski suverenisti 6,61 posto, Živi zid 6,59 posto, Amsterdamska koalicija 5,47 posto.

Image

19.20 Po objavi izlaznih anketa, najveći je tajac, vjerojatno, zavladao u stožeru Mosta koji, prema ovim rezultatima ne dobivaju nijedan mandat u EU parlamentu.

Nositelj liste, Božo Petrov, kaže kako i oni očekuju da će se rezultati još mijenjati. “Ovo su još uvijek samo izlazne ankete, očekujemo da će se rezultati mijenjati, oko 23 sata, kad budu objavljeni”, rekao je Petrov.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Galerija


19.15 SDP je prema izlaznim anketama dobio tri mandata u Europskom parlamentu. Prvi komentar iz redova te stranke dao je Ranko Ostojić.

"Uvijek može bolje, ali to su ankete. Mi smno ostavarili svoj cilj. SDP je dokazao da može i ja sam siguran da je ovo početak svih dobrih rezultata koje će SDP ostvariti u budućnosti"

Opširnije reakcije iz SDP-ovog stožera pročitajte OVDJE.

Galerija


19.10 U Živom zidu su se predomislili - nemaju svoj izbori stožer i ne žele davati izjave za medije.

Opširnije možete pročitati OVDJE.


19.06 Nositelj HDZ-ove liste Karlo Ressler komentirao je izlazne ankete prema kojima HDZ dobiva 4 mandata, manje od pet koliko su im predviđale ankete. Kazao je kako vjeruje da će njegova stranka dobiti pet mandata i da su ovo tek ankete, a izborni rezultati se još čekaju.

Opširnije o tome možete pročitati OVDJE.

Galerija


19.00 Stigle su izlazne ankete: HDZ 23,43 posto SDP 18,38 posto Kolakušić 8,20 posto, Suverenisti 6,43 posto, Živi zid 6,26 posto, Amsterdamska 5,59 posto. Iznad praga su i neovisni za Hrvatsku (5,09 posto)

U mandatima to izgleda ovako:

HDZ 4 mandata, SDP 3, Kolakušić 1, Suverenisti 1, Živi zid 1, Amsterdamska 1. Jedan mandat, ali tek nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU trebali bi dobiti i Neovisni za Hrvatsku


18.35 U 19.00 sati bit će objavljene izlazne ankete. Anketari su dio birača zamolili nakon glasanja da nakon glasanja ispune i anketni upitnik. Ipsos Puls je tako ispitao osam tisuća građana na 150 biračkih mjesta. Ankete ćemo objaviti u 19.00 sati.


18.15 Predsjednik DIP-a Đuro Sessa kazao je kako na izborima nije bilo većih nepravilnosti. “Dobili smo neke dojave o kršenju izborne šutnje. Sad imamo drugih važnijih poslova, ali sve ćemo ispititati. Teško je kontrolirati društvene mreže, ali pitanje je li to nešto od ranije ili su to neke novije objave”, rekao je Sessa, javlja Dnevnik.hr.

Kazao je izborna šutnja atavizam koji nema smisla i ne može se, to je vrlo ju je teško kontrolirati. “Vrijeme je za promjenu pravila”, kazao je Sessa.


17:35 Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski kazao je kako se na biralištima u Srbiji stvaraju gužve budući da su birači došli s četiri autobusa – odjednom je stiglo čak 200 ljudi.


Dobra izlaznost bilježi se na izborima za 12 zastupnika u Europski parlament- do nedjelje poslijepodne glasovalo je više od petine birača, njih 21,31 posto, što je gotovo pet posto (4,86) više nego na izborima prije pet godina, pokazuju podaci koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Glasovalo je 726 tisuća birača, od ukupno 3, 8 milijuna. Prije pet godina izlaznost je bila 16,45 posto, s tim da se, umjesto do 16,30 sati, mjerila do 16 sati.

Najviše je građana glasovalo u Zagrebu (23,28 posto), Karlovačkoj (23,22), Istarskoj (22,88) i Šibensko-kninskoj (22,69) županiji, a najmanje u Osječko-baranjskoj (18,85 Posto), Brodsko-posavskoj (19,34) i Koprivničko-križevačkoj (19,58) županiji.

Image

Odaziv 16.30

Prvi rezultati iza 23 sata

Dobra je izlaznost i na biračkim mjestima u inozemstvu, odnosno Europi, gdje je do 16,30 sati glasovalo 12.800 birača, od čega u Bosni i Hercegovini gotovo osam tisuća. U Njemačkoj je glasovalo 1.855 hrvatskih birača, a u Srbiji oko tisuću i pol. Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament bira se u još 46 država diljem svijeta.

Koliko je izlaznost na nedjeljnim izborima dobra, govori podatak da je na prošlim izborima u cijelom svijetu u konačnici glasovalo 6.500 birača. U Hrvatskoj su biračka mjesta otvorena do 19 sati do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Prvi, nepotpuni rezultati izbora znat će se večeras iza 23 sata.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo