UŽIVO: U SABORU OPET FESTIVAL BAHATOSTI I JEFTINIH FORA: / Zastupnik žestoko izrešetao ministricu zbog slučaja zastrašivanja novinarke Klancir

Image

Saborski zastupnici su se vratili u svoje klupe, a s njima i svi popratni događaji

24.4.2019.
10:14
VOYO logo

Nakon uskršnje stanke Sabor zasjedanje započinje aktualnim prijepodnevom u okviru kojega će predstavnici vlade odgovaraju na zastupnička pitanja, a poslijepodne slijedi rasprava o izmjenama Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja. Posljednja točka dnevnog reda današnjeg zasjedanja je Mostov prijedlog Zakona o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


NOVO - 14:00 - Zastupnik Mosta Božo Petrov upitao je do kada će hrvatski građani financirati nemar i nesposobnost "lokalnih šerifa" s obzirom na stvorene dubioze u proračunima najvećih hrvatskih gradova, a premijer Plenković je rekao kako vlada provodi funkcionalnu decentralizaciju te da je kroz fiskalnu decentralizaciju jedinicama lokalne i regionalne samouprave prepustila 2,1 milijardi prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov je naveo kako Splitu uoči turističke sezone prijeti ovrha zbog izgubljenog sudskog spora, Rijeka ima proračunski manjak 277 milijuna kuna, a iduće godine je europska prijestolnica kulture. Zagrebu u proračunu fali više od 400 milijuna kuna, a gradonačelnik Bandić tvrdi da, ako je on u problemima, onda je i premijer Plenković, rekao je Petrov.

Plenković je rekao kako aktualni splitski gradonačelnik nema veze s izgubljenim sporom i da ga je naslijedio te da postoji mogućnost revizije presude ili nagodba. Pronašli smo rješenje za dugovanje 50 milijuna kuna grada Rijeke prema državi, a za grad Zagreb smo riješili financiranje izgradnje rekonstrukcije rotora na dobrobit svih građana, rekao je premijer. Vezano uz decentralizaciju premijer je istaknuo kako rade na smanjenju nejednakosti među pojedinim hrvatskim krajevima bez obzira tko u njima obnaša vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov je upozorio kako će svi hrvatski građani plaćati oprost dugova, jer ako se nekome oprosti dug nekoga drugoga se zaduži. Funkcioniranje lokalne samouprave ovisi o migu odozgor, sve ovisi o jednom čovjeku, paralizirali ste državu, poručio je Petrov Plenkoviću.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:30 - Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako je projektu izgradnje dječje i nacionalne sveučilišne bolnice najvažniji projekt hrvatskog zdravstva, a njegova izgradnja trebala bi započeti u roku od dvije godine.

"Studijom izvodljivosti i opravdanosti zdravstvenog sadržaja obuhvaćeni su svi aspekti i cilj je da se što prije izgrade. Izgradnja nacionalne dječje bolnice dat će ogroman doprinos pedijatriji", rekao je Kujundžić odgovarajući na pitanje HDZ-ovog Ivana Ćelića na saborskom aktualnom prijepodnevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i kako je Vlada osigurala 100 milijuna eura za izgradnji bolnice u Puli koja je pred dovršetkom, u Rijeci čija će izgradnja uskoro započeti, kao i u Osijeku i Splitu. "Osigurali smo okvir za povlačenje sredstava EU fondova i vjerujem da ćemo postići kvalitetu zdravstvene usluge u bolnicama i domovima zdravlja diljem Hrvatske", rekao je ministar Kujunudžić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:00 - IDS-ov zastupnik Emil Daus upitao je premijera smatra li on da u Hrvatskoj mediji nisu slobodni.

"Koji to medij u Hrvatskoj nije slobodan? Večernji ? Jutarnji?Globus? Nova TV? RTL? HRT? Radio? Tko to ne može u Hrvatskoj pisati što hoće i reći što hoće? Ja apeliram na vas da, osim načelnog citiranja analiza, navedite mi konkretno, od relevantnih medija, gdje je ta nesloboda? Koji je to medij pod nekim pritiskom? Ja bih to volio znati? Gdje je taj stisak? Prema kome? Ne vidim tu neku veliku zavjeru da netko kontrolira medijski prostor u Hrvatskoj. Ne vjerujem u tu tezu da u Hrvatskoj nema slobode medija. Neki političari su jako osjetljivi pa posežu za tužbama, ja mislim da to nije dobro u ne pada mi to napamet. Sve se to može izdržati", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo baš zažmiriti na ovo stanje", rekao mu je IDS-ovac.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:30 - SDP-ov Joško Klisović pitao je ministricu vanjskih poslova, Mariju Pejčinović Burić, kao potencijalnu kandidatkinju za mjesto tajnice Vijeća Europe, smatrra li ona da se u Hrvatskok krši sloboda medija i smatra li da se zastrašuju novinari.

Kao konkretan primjer naveo je našu novinarku i kolumnisticu Đurđicu Klancir. "Policija je upala u redakciju Net.hr-a radi legitimacije novinarke. Svaki upad se po defaultu tumači kao pritisak na novinare, na reakciju. Kad tome pridodamo reakciju reakciju ostalih novinara i ono što je i sam sindikat policije rekao, svima je jasno da se poručuje - 'pazite o čemu pišete'. Je li to i vama jasno? Mislite li vi to kritizirati kad budete tajnica Vijeća Europe ako budu slične prakse?", pitao je Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro znate koja je institucija Vijeće Europe, utemeljena je na tri stupa, vladavina prava, poštivanje prava i u to spada i sloboda medija, spominjete konkretan primjer gospođe Klancir. Koliko je meni pozato ona nije imala primjedbe na postupanja policije. I MUP je jasno rekao zašto se treba postupati kako se postupa. Zašto ste nju izvukli, možda zato što je bila direktorica u SDP-u? Možda ste trebali nekog drugog spomenuti. U tijeku su neke izmjene zakonodavnog okvira medijskih zakona. Uvijek i svugdje, nema idealne situacije. Ako budem izabrana za poziciju u Vijeću Europe, naravno da ću se zalagati za slobode u prava na kojima ta institucija počiva. Ne bih se složila da je stanje vezano za medije u Hrvatsoj tako kritično, ali da, na njemu se treba raditi, zalagat ću se da se u svim državama poštuju sve europske vrednote koje su i naše ustavne vrednote", odgovorila mu je Pejčinović Burić.

"Deklarativno ispada da će te se zalagati za slobodu medija, ali ne u konkretnim slučajevima. Prihvatili ste vladino objašnjenje da je sve bilo u skladu sa zakonom. Poruka je u ovom slučaju bila - pazite o kome pišete. Novinarka je pisala o visoko pozicioniranom HDZ-ovcu s dobrim vezama s policijom. Ako se u ovakvim slučajevima ne namjeravate založiti i dići glas, onda ne znam u kojim slučajevima hoćete", odgovorio je Klisović ministrici i napomenuo joj kako se hrvatska za vrijeme ove vlade srozala na listama slobode medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:50 - HSS-ov Krešo Beljak nadovezao se na Buljeve kritike oko izvoza mlijeka u Kinu. "Tko bi, molim vas, a da ima četiri razreda osnovne škole, mogao povjerovati da bi Hrvatska bila u stanju proizvesti išta za Kinu?", pitao je premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je na to konstatirao kako ne vjeruje da Beljak zna kolika je trgovinska razmjena Hrvatske s Kinom. "Ako ne znate, ona iznosi milijardu eura. Hrvatska ima u tome deficit, kao i mnoge zemlje. Ovi ugovori služe da se taj disbalans malo ispravi", rekao mu je.

Potom mu je zapalio vatru pod nogama upitavši ga tko je njihov kandidat na predstojećim izborima. "Mnogi vaši kolege na lokalnoj razini izvrsno surađuju s HDZ-om i podržavaju rad Vlade", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljak mu je potom rekao da mu je jako drago što HDZ-ovci komuniciraju s članovima HSS-a. Na izborima će se vidjeti što građani misle. "Nitko u Hrvatskoj ne može kupiti zemljište ako nema člansku iskaznicu HDZ-a. HDZ se pretvorio u korumpiranu hobotnicu. Svi ovi što se sada smiju, smijali su se i Sanaderu i Karamarku i gospođi Kosor, a smijat će se i onome tko dođe iza vas na čelo HDZ-a", rekao je Beljak.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:35 - SDP-ova Sabina Glasovac, obratila se ministrici obrazovanja Blaženki Divjak. "Vaša reforma svela se na tabletizaciju Hrvatske, a sada taj tablet neće dobiti svaki prvašić, nego svaki četvrti. Je li vam imalo neugodno? Samo mi nemojte reći da sam zavidna i neinformirana", pitala je Glasovac ministricu.

Ministrica joj je odgovorila kako je istraživanje o zadovoljstvu učitelja reformom provedeno mjesec dana nakon što je počela primjena eksperimentalnog programa, a objavljeno je 6 mjeseci kasnije. Dodala je i kako okrupnjavanje škola ne znači njihovo ukidanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:00 - Bruna Esih imala je pitanje za premijera Plenkovića. Tema - migranti i njihov prolaz kroz Hrvatsku. "Otkad ste mi kazali da sam se prometnula u veliku Europljanku drage su mi i vanjske teme pa evo jedna - dogovoreno je da će Bihać imati novu lokaciju za migrantski centar tik uz granicu s Hrvatskom. Što politika radi da smanji pritisak na granicu, što činite da se Hrvatska rastereti politike otvorenih vrata, koju je uvela baš vaša velika i sretna, iako možda ne zadugo, obitelj Europskih pučana", pitala je Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer joj je odgovorio kako hrvatsku granicu čuva na tisuće policajaca i da se naša politika prema migracijama iz BiH bazira na dnevnoj suradnji kojoj je cilj sprječavanje ilegalnih migracija. "Činjenica je da se istočnomediteranskom i balkanskom rutom rutom sve više migranata kanalizira na to područje. Hrvatska apsorbira enromna sredstva za jačanje naših sposobnosti na ovom planu", rekao je Plenković.

Esih nije bila zadovoljna ovim odgovorom. "Nevjerojatno je koliko puta otkrijete svoju pravu birokratsku narav. Čuli smo opet svašta, ali nismo čuli ono čemu naši građani svakodnevno svjedoče. Ne govorite punu istinu. Na tim potezima svakog dana prolaze horde migranta, policija je premorena, građani su užasnuti, seljaci su prisiljeni organizirati noćne straže. Možemo samo nagađati što će se događati u predstojećim danima, kako bude zatopljavalo, i kako će se to odraziti na hrvatski turizam", rekla mu je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom ga je, praktički, nazvala dosadnim i rekla mu da svoje obraćanje koristi kao "razgovor za posao".

"Vaš je politički put dosadan kao i ovaj birokratski ekspoze koji smo upravo imali prilike čuti. Ovo više sliči na neki razgovor posao u europskoj institucije nego na govor premijera koji je zabrinut za sigurnost svojih građana", poručila mu je.


10:45 - SDP-ova Romana Jerković prozvala je ministra zdravstva, Milana Kujundića, zbog katastrofalnog stanja u zdravstvu. Spomenula je i kako građani privatno skupljaju novac za liječenja jer im hrvatsko zdravstvo ne može omogućiti terapije.

Kujundžić joj je odgovorio kako joj neki zaključci stoje, no o nekima bi, kao osoba koja se bavi znanošću trebala malo bolje razmisliti.

Rekao je kako su nove terapije sve skulje i u svijetu, a ne samo u te kako je broj specijalizanata povećan za 30 do 50 posto.

"Ministre, vi ste majstor krivudanja. Niste iskreni", odgovorila mu je Jerković.


10:25 - Mostov Miro Bulj, potegnuo je pitanje nedavnog dolaska kineske delegacije i dogovora koji su postignuti na polju izvoza hrvatskog mlijeka u Kinu. Referirao sa na sinjsku mljekaru, koju je nazvao "mlekarom" jer, kako kaže, ona postoji samo na papiru. "Nema sinjske mljekare, ona služi samo za provoz srpskog mlijeka. Sinjska mlekara fiktivna je, to je otvorio neki kriminalac u Srbiji", rekao je Bulj te podijelio premijeru i članovima vlade mliječne proizvode te mljekare.


10:15 - Među Marasom i Plenkovićem te Jandrokovićem opet je zaiskrilo nakon što je premijer SDP-ovog zastupnika nazvao "Meras", kao odgovor na Marasovu izjavu u kojoj je HDZ-ovog nositelja liste nazvao "Rassler", umjesto Ressler.

Nakon prilično glasnog negodovanja Jandroković je pitao Marasa što točno želi.

"My name is Maras, Gordan Maras", rekao je SDP-ovac i premijeru poručio da se kukavički referira na njega u trenutku kad mu on ne može odgovoriti.

Usputno se javio i SDP-ov Arsen Bauk koji je podložio leđa stranačkom kolegi i kazao kako ga je upozorio da se HDZ-ov nositelj liste zove Ressler, te da "u njegovim očima vidio iskreno žaljenje".

Jandroković je pak, Marasu poručio, da "svoju nepristojnost trenira negdje drugdje".


10:00 - Među prvima svoje pitanje vladi je postavio i SDP-ov Gordan Maras koji je opet došao s laptopom obljepljenim promotivnim materijalama za predstojeće europarlamentarne izbore. Upravo zbog toga ga je odmah upozorio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, rekavši mu kako će opet biti prijavljen.

"Samo vi prijavljujte, samo neka me HDZ prijavi, nemam nikakav problem s tim", odgovorio mu je Maras.

Potom je postavio pitanje namijenjeno ministru Tolušiću, no budući da njega nema, odgovarao mu je premijer Plenković.

Budući da se Marasovo "pitanje" uglavnom odnosilo na pljuvanje HDZ-ovaca koji, kako kaže, ne vide problem u niskim mirovinama i HDZ-ovom lopovluku, Plenković ga je hladno otpilio.

"Gospodin Maras nije namjeravao postaviti pitanje ni meni, a očito ni Tolušiću, pa neće dobiti odgovor ni od mene, a ni od Tolušića jer očito nije imao što pitati", rekao mu je Plenković.

Maras, jasno, nije bio zadovoljan. "Očito je da je HDZ u strahu je od građana, nikad neće lošiji rezultat polučiti nego na ovim izborima, ljudima je dosta lopovluka", rekao je Maras.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo