Oštro o CIOS-u / Tomašević izabrao novi kadar: Marko Bogdanović novi je direktor ZET-a, Martina Jurišić nova pročelnica ureda gradonačelnika

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

I Bogdanović i Jurišić na dužnost stupaju u siječnju. Komentirao je mjeru roditelj-odgojitelj, CIOS-ovo priopćenje i novi mural Praljka

14.12.2021.
10:50
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održava redovnu konferenciju za medije, prvu nakon sjednice Gradske skupštine u četvrtak na kojoj se raspravljalo o proračunu i mjeri roditelj-odgojitelj. 

Naime, proračun Grada Zagreba za 2022. u iznosu od 15,12 milijardi kuna koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević, prihvaćen je u četvrtak na sjednici s 28 glasova za i 14 protiv, a oporba je ustvrdila da je on nerealan, nerazvojni te nedovoljno transparentan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
300 milijuna suficita /

Donesen proračun Grada Zagreba za 2022. 'težak' 15,12 milijardi kuna: 'Tako ćemo izvući grad iz ove financijske krize'

Image
300 milijuna suficita /

Donesen proračun Grada Zagreba za 2022. 'težak' 15,12 milijardi kuna: 'Tako ćemo izvući grad iz ove financijske krize'

Unatoč velikim razmiricama i prosvjedima ispred gradskog poglavarstva, izglasana je i izmjena odluke o mjeri roditelj odgojitelj i to većinom glasova. 

Podsjetimo, navedena mjera planira se ukinuti tako da korisnici te mjere iz nje izlaze kada dijete za koje se ona koristi navrši sedam godina. Onima čije je dijete već navršilo sedam godina novčana potpora prestat će 1. svibnja 2022., ali im se otvara mogućnost zaposlenja odmah po stupanju odluke na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet objasnio je kako ide obnova grada. Rekao je kako su kontaktirali 5 tisuća ljudi te kako je proveden natječaj za privremeno zbrinjavanje. 

Nova lica u ZET-u i Gradu

Tomašević je rekao kako je natječaj za novu upravu ZET-a završen te kako je imenovan novi direktor Marko Bogdanović. Bogdanović će stupiti na dužnost krajem siječnja, a dosadašnji član Uprave Tomić je smijenjen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako je izabrana nova pročelnica Ureda gradonačelnika Martina Jurišić koja također stupa na dužnost sredinom siječnja.

Gradonačelnik je zatim odgovarao na pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ski povlaštene karte i novi mural Praljka

Na pitanje o skijalištu i žičari, Tomašević je rekao kako se nada da će se žičara otvoriti do skijaškog kupa: "Imali smo dobar sastanak između ministarstva prometa, ministarstva zdravstva i Državnog inspektorata, s jedne strane, a Grada Zagreba s druge strane. Trenutno je u procesu usklađenje pravnog okvira koje nije pitanje samo za žičaru nego i za neku drugu infrastrukturu. Radi se on nekim starim pravnim propisima iz 2004. godine. Vjerujem da će to biti brzo gotovo te da će nakon toga Grad Zagreb moći dobiti 8. upravnu dozvolu. Nadam se da će to biti u sljedećih nekoliko tjedana, ali u svakom slučaju sigurno u ovoj skijaškoj sezoni."

Komentirao je i ski povlaštenim kartama: "To mi je prvi glas i prvi glas da sam donio odluku o ukidanju povlaštenih ski karata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Laništu je osvanuo novi mural Praljka, a na pitanje hoće li on biti otklonjen, odgovara: 

"HEP se oglasio o tom muralu. Grad Zagreb će djelovati u vezi toga po zakonu. Praljkov mural tada nije bio greškom uklonjen, a mi ćemo djelovati po zakonu. Djelovat ćemo u koordinaciji s HEP-om", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnje da je Bogdanović HNS-ov kadar i da je bio grobar Đure Đakovića rekao je da vjeruju da je on dobar odabir. 

Mjera roditelj-odgojitelj: Tužba nije stigla

Komentirao je i ukidanje mjere roditelj-odgojitelj i prosvjede protiv ukidanja te mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je tužba koju su Udruge odgojitelja najavile, nije stigla: "Njihov prosvjed je legitiman. Za postavljanje šatora im treba dozvola, tužba je također njihovo pravo, mi smo donijeli svoju odluku informirano i ona stupa na snagu u svibnju." 

Što se tiče vrtića, rekao je kako u zadnjih 5 godina nije izgrađen nijedan vrtić, a uložena je velika količina novaca za mjeru roditelj-odgojitelj: "Mi sad želimo izgraditi 12 vrtića u sljedeće dvije godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li poslan nadzor u Polikliniku za mlade, rekao je da mora provjeriti: "Pojavile su se optužbe v.d. ravnateljice da je nestajala dokumentacija pa se tu vodi istraga."

Prokomentirao je i optužnicu protiv Gzim Redžepija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek sada počinje cijeli postupak, a nama je u interes da se raščisti sve u vezi sumnji. Teško mogu zamisliti gore stvari od ovoga", rekao je. 

Korlaet je komentirao obnovu Muzej za umjetnost i obrt i Školu za primijenjene umjetnosti i dizajn. Rekao je kako su to dvije institucije, ali jedna zgrada te kako se još gleda kako i što. Istaknuo je kako bi radovi na Hrvatskom prirodoslovnom muzeju trebali krenuti uskoro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O CIOS-u: Ironična priopćenja neću komentirati

Tomašević je komentirao i CIOS i rekao kako nema namjeru komentirati ironična priopćenja.

"Zar ozbiljno očekujete da ja komentiram njihovo ironično priopćenje. Radi li se o novom ekološkom incidentu u pogonu CIOS-a? Takva ironična priopćenja ne namjeravam komentirati. Što se tiče otpada, rekao sam da je bilo problema, ali niz je faktora na koji to utječu. Bilo je problema s radnicima koji su oboljeli od koronavirusa, bilo je problema s nabavom nekih stvari za vozila. Raspisali smo natječaje za dodatne radnike, ako treba unajmljivat ćemo i nova vozila", rekao je. ž

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i imenovanje Tedija Lušetića na čelo Zagrebačke filharmonije, koji je USKOK-ov optuženik: "To je imenovala Gradska skupština prema kvoti, gdje oporba bira svoje članove, vladajuća većina svoje, ja nisam najsretniji s tom odlukom. Da je ovo super situacija, nije."

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo