PRVI SASTANAK PLENKOVIĆA I ALVAREZA: / 'Prije sastanka s premijerom dobio sam ohrabrujuće pismo od jednog ključnog vjerovnika'

Image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se večeras u Banskim dvorima s glavnim direktorom za restrukturiranje Agrokora, Antoniom Alvarezom III.

5.4.2017.
20:56
VOYO logo

Alverez nije davao izjave novinarima prilikom ulaska u zgradu Vlade, a u Banske dvore došli i predstavnici PR agencija "Milenium" i "Manjgura", Nikola Jelić i Krešimir Macan.

Nakon sastanka su Plenković i Alvarez dali izjave za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:34 - Je li ga Alvarez uvjerio da će to što on planira uspjeti, pitali su novinari premijera Plenkovića.

'Ono što je važno i najbitnija poruka za hrvatsku javnost i za sve aktere uključene u ovo, to je da u ovom trenutku i zakonskim okvirom i signalom prema kreditorima se pošalje poruke povjerenja, restrukturiranja, dugoročne održivosti i stabilnosti hrvatskog gospodarstva. To je ključ. Ono što je rekao g. Alvarez, mislim da je u najvećoj mjeri na crti onoga što bi svaki dobar upravljač u ovom trenutku nastojao učiniti za kompaniju', rekao je premijer Plenković i dodao da nema posebnih elemenata koje ne bi sada predstavili javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

21:33 - S&P je smanjio kreditni rejting Agrokora. Hoće li to otežati Alvarezov posao, on odgovara da je to jedna od najtežih situacija s kojom se suočio.

'Riječ je o gubitku povjerenja. Ne želim komentirati nikakve poteze koje smo donijeli i koje ćemo u budućnosti donijeti. Sada je fokus na likvidnosti i u tome da se pobrinemo da tvrtka nastavi funkcionirati', odgovara Alvarez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:32 - Na pitanje novinara tko je sada na čelu Agrokora, Alvarez ili Todorić, Alvarez odgovara kako je on na čelu kada je riječ o restrukturiranju.

'To činimo ja i moj tim i surađujemo s upravom tvrtke. Nisam osjetio nikakva ograničenja i imam slobodne ruke u tim aktivnostima', kaže Alvarez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:28 - Na pitanje je li uvjet za taj kredit jamstvo Vlade da će kredit biti prvi u naplati u slučaju neke nepredviđene situacije, Alvarez kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne želim komentirati detalje naših razgovora vezanih uz financije, samo mogu reći da ostvarujemo napredak. Razgovori traju i uzeli smo u obzir sve što se dogodilo danas u Parlamentu', kaže Alvarez.

'Što se tiče scenarija A i B, moguća su oba. Svi akteri u ovoj situaciji imaju svu mogućnost da iskoriste vrijeme za postizanje dogovora. Taj bi do0govor podrazumijevao moratorij na tražbine od strane banaka, on bi također podrazumijevao promjene poput ove, u smislu upravljanja koncernom i restrukturiranja. Ukoliko bi došlo do svježe likvidnosti i normaliziranja poslovanja kompanije i deblokadu kompanije i poreznih obveza, generiralo bi se povjerenje. To je ključno za iskorak. Tada, uz odgovarajuće restrukturiranje postoji mogućnost da do plana B ni ne dođe. Međutim, kao odgovorna Vlada posegnuli smo za tim režimom, u slučaju da Zakon stupi na snagu i da se ispune kriteriji za njegovu primjenu, može doći do imenovanja od strane Trgovačkog suda, izvanrednog povjerenika koji bi tada pokrenuo proces restrukturiranja. Koraci u scenariju A i B bili bi vrlo slični', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:27 - Na pitanje o standstill sporazumu i 300 milijuna eura koji bi se trebali uplatiti te tko bi od velikih vjerovnika trebao osigurati taj novac, Alvarez kaže da je u konatktu sa svim vjerovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prije sastanka s premijerom dobio sam ohrabrujuće pismo od jednog ključnog vjerovnika koji je izrazio spremnost na suradnju sa mnom. To je bilo vrlo ohrabrujuće i to sam podijelio s premijerom', odgovorio je Alvarez.

21:26 - 'Na kraju želim zahvaliti premijeru što je pristao na sastanak sa mnom na ovaj dan duge parlamentarne rasprave. I dalje ćemo biti u konataktu sa svim dionicima uključujući i Vladu RH kako bismo se pobrinuli da održimo ovu grupu na životu i da nastavi poslovanje', zaključio je Alvarez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:23 - 'Premijer mi je objasnio o ciljevima novog zakona. Pomno sam ga proučavao s mojim pravnim savjetnicima koji su mi pomogli shvatiti ključne principe. Neki od njih su mi vrlo privlačni i sviđaju mi se. Znam da zakon nije detaljno razrađen i da treba razraditi neke operativne strane ali ključne strane su u njega uključene i cilj nam je da u vrijeme nesigurnosti ostanemo fokusirani i da nastavimo raditi. Želimo da zaposlenici ostanu fokusirani na pružanje usluga klijentima i želimo potaknuti građane Hrvatske da kupuju od nas. Sastanak je bio vrlo konstruktivan. Moramo nastaviti raditi sa dionicima i kreditorima kako bismo se pobrinuli da dođe do kontinuiteta poslovanja i grupacije', dodao je Alvarez.

21:20 - 'Danas sam imao vrlo ispunjen dan. Obratio sam se zaposlenicima Agrokora, dao sam im nadu i snagu i motivirao ih da nastave ono u čemu su najbolji. Moj tim je u vezi s ključnim dobavljačima. Kontaktirali su me neki od direktora najvećih dobavljača koji se žele sastati sa mnom. Razgovarao sam i sa svim kreditorima tvrtke, a imao sam i nekoliko sastanaka s upravom. Premijeru Plenkoviću sam objasnio naše aktivnosti i ciljeve, a to je stabilizacija situacije bez obzira na proces. Mi želimo ne samo da Agrokor preživi nego i da napreduje', rekao je Antonio Alvarez III. nakon sastanka s Andrejem Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:17 - Andrej Plenković daje izjavu za novinare.

'Alvarez radi na tome kako pomoći i savjetovati kompaniju da se pronađe rješenje koje bi dovelo do stabilizacije, normalizacije poslovanja i omogućavanja daljnjeg normalnog funkcioniranja, isplate dobavljača, plaća, poreza itd. Iskoristio sam prigodu da g. Alvarezu objasnim glavne ciljeve i načela zakona koji je u proceduri. Cilj zakona je omogućiti stabilizaciju i kvalitetno funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i to na način da se steknu preduvjeti koji će omogućiti Agrokoru novo povjerenje, pouzdanje kreditorima za odobravanje odgovarajuće likvidnosti i potom proces restrukturiranja u interesu zaposlenika i dobavljača. Naše procjene i planovi vrlo su podudarni sa promišljanjem i savjetima koje g. Alvarez daje kompaniji. Važna je strpljivost svih aktera. Vlada je spremna raditi u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i poreznih obveznika', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Image

N1 javlja da je Alvarez u Banske dvore stigao pet minuta poslije 20 sati. Osim premijera Plenkovića, s njim su se u zgradi Vlade sastali i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te Davor Božinović, šef kabineta premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme u Erste banci u Zagrebu održava se sastanak dobavljača i bankara o tzv. standstill sporazumu o moratoriju na bankarska potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

NOVI ŠEF AGROKORA: ‘Ovo je jedna od najizazovnijih situcija s kojima sam se suočio. Nema nikakvog jamstva da ćemo uspjeti’

Image
NOVI ŠEF AGROKORA: /

‘Ovo je jedna od najizazovnijih situcija s kojima sam se suočio. Nema nikakvog jamstva da ćemo uspjeti’

Image
NOVI ŠEF AGROKORA: /

‘Ovo je jedna od najizazovnijih situcija s kojima sam se suočio. Nema nikakvog jamstva da ćemo uspjeti’

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo