Ribari dolaze u Zagreb /

Uživo sa sastanka ribara Savudrijske vale prije dolaska u Zagreb: traže zaštitu i odštetu od Vlade

Pred Vladu sutra sa svojim zahtjevima dolaze i hrvatski ribari iz Savudrijske vale. U strahu za svoj posao traže odštete i zaštitu. Istodobno, nikad oštrija poruka iz Slovenije upravo na izjave ministrice Pejčinović Burić

3.1.2018.
18:45
VOYO logo

Savudrijski ribari sutra dolaze u Zagreb kako bi s resornim ministrima pokušali pronaći rješenje za kazne kojima im prijeti Slovenija.

Idemo tamo da riješimo problem granice, da ako neki dečki idu za Sloveniju i Italiju da nemaju probleme na samoj granici, kao što su najavili Slovenci. Ja mislim da Vlada ima na to odgovor, a zato su nas zvali gore“, kaže Daniele Kolec, ribar iz Umaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To ne mogu znat da li će poslat te kazne kako su najavili ili ne, to će vrijeme pokazati. BLIC Pritisak se osjeća. Nije svejedno ribariti i raditi u toj situaciji.“, kaže Diego Makovac, ribar iz Savudrije.

U vezi sutrašnjeg sastanka optimističan je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vidjet ćemo kakva je situacija i što možemo pomoći, vjerujem da ćemo naći neko korektno rješenje.“, kazao je ministar Tomislav Tolušić.

„Situacija je takva da i hrvatska policija upozorava slovenske ribare.“, kaže Silvano Radin iz Kopra.

Službena Ljubljana ne šalje pomirljive izjave prema Zagrebu. Slovenski ministar vanjskih poslova oštro je reagirao na jučerašnju izjavu ministrice Marije Pejčinović Burić na RTL-u da je granica utvrđena još 1991. i da su stoga kazne kojima prijete hrvatskim ribarima - besmislene.

„Svi znamo da granica nije bila potvrđena 1991. godine. Zbog toga se čudim toj izjavi hrvatske ministrice vanjskih poslova. Ako je granica doista bila potvrđena još 1991. ne znam zašto smo onda trebali sporazum Drnovšek – Račan, a ne razumijem zašto smo išli na arbitražu.“, rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dijalog ponovno poziva Europska komisija i nudi svoju pomoć u provedbi arbitražne presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo