nakon užeg kabineta / Plenković: 'Tražit ćemo odgovornost svih članova Uprave, i hrvatskih i MOL-a'

Istaknuo je kako će sukladno statutu i Zakonu o trgovačkom društvu djelovati u idućim danima

31.8.2022.
15:57
VOYO logo

Danas je održan sastanak parlamentarne većine nakon kojeg se obratio premijer Andrej Plenković.

"Filipović je održao sastanak s NO Ine. Naša ključna poruke je da su institucije vlade otkrile ovaj slučaj zlouporabe. Njega nisu otkrili niti policija, niti pravosuđe, nego Ured za pranje novca koji je dio Ministarstva odnosno Vlade. To govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije iznimno jaka. Tek u drugom koraku se uključio DORH i ostali. Druga politička poruka se odnosi na upravljanje Inom. Mi smo nezadovoljni da uprava Ine nije vidjela da se ovo događa. Većinski vlasnik je MOL, Hrvatska ima 44 posto", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Druga politička poruka se odnosi na upravljanje INA-om. Mi smo nezadovoljni da Uprava nije vidjela da se ovo događa. Većinski vlasnik je MOL, Hrvatska ima 44 posto. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja loš. Nevjerojatno je da četvrta razina upravljanja ima ovlasti sklapati ovakve ugovore. Zatražit ćemo odgovornost svih članova Uprave INA-e, i to bez ikakvih dilema. Tražit ćemo da krenemo s MOL-om u promjene u načinu upravljanja Inom. 

Treći element o kojem smo razgovarali je politički aspekt. Svi članovi koalicije daju čvrstu potporu Vladi. Vlada će se fokusirati na to da nastavi pomagati građanima. Svaku krizu smo prebrodili, očuvali smo radna mjesta, sačuvali gospodarstvo. Idući tjedan izlazimo s paketom mjera koje će pomoći građanima, vrtićima, školama, poduzetnicima, županijama", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon sjednice /

RTL neslužbeno doznaje: Plenković planira smijeniti hrvatske članove Uprave INA-e, a isto očekuje i od MOL-a...

Image
nakon sjednice /

RTL neslužbeno doznaje: Plenković planira smijeniti hrvatske članove Uprave INA-e, a isto očekuje i od MOL-a...

"Ovo je neugodna situacija. Od prvog signala, niti u jednom trenutku institucije nisu dopustile da se ijedna kuna dovede u pitanje. Već je danas s računa jednog od uhićenih uplaćeno oko 450 milijuna kuna. Država čuva novac. Nema zaštićenih od korupcije", rekao je Plenković.

"Drug Grbin iz Kragujevca i oporba napadaju HDZ i Vladu umjesto da kažu da se Vlada bori protiv korupcije i čestitaju. Sad su dobili adrenalin, skočili i žele rušiti Vladu, e neće moći tako", poručio je oporbi i na pitanje osjeća li on odgovornost za ovu situaciju u INA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što znači da će tražiti odgovornost Uprave, Plenković je odgovorio:

"Idemo na to da odgovarati treba cijela Uprava, i hrvatski i mađarski članovi. Tražit ćemo odgovornost svih, a poduzimati korake koje možemo. Da bi se promijenio član uprave, moramo imati suglasnost MOL-a. Moja politička poruka je jasna, kompanija djeluje u Hrvatskoj, ovakvu političku štetu kakvu mi trpimo zadnjih dana, a da Uprava nije znala, nećemo ostati bez odgovora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako će sukladno statutu i Zakonu o trgovačkom društvu djelovati u idućim danima. 

Katičić, glavni tajnik HDZ-a, istaknuo je, vjenčani je kum Šurjaku.  "Ja ga poznam od prve godine fakulteta. To ne znači da bilo kakvo poznanstva ima veze s ovim što pojedina osoba obavi, mislite da se netko s nama konzultira što će napraviti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je nebitno je li Škugor bio kandidat za čelnika HEP-a.

Komentirao je i odgovornost bivšeg ministra Ćorića :

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste vi čitali te mailove o kojima se radi? Vidjeli ste što je Ćorić rekao. Sigurno neću vjerovati Vanđeliću, imao je 30.000 kuna kao član NO, sad govori da se nije slagao a bio je suglasan sa svim odlukama. Pitao sam Ćorića je li on osobno zagovarao Škugora. Rekao mi je istinu, da nije". 

"Osjećam se bijesan. Pojeo sam da ne kažem čega ovih godina, mahom tuđih. Trpim jer sam naučio da se ovakve stvari događaju, a mi smo tu da se brinemo o napretku Hrvatske", rekao je za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo