nakon potpisivanja / Plenković: 'Napravili smo zajednički iskorak, nastavit ćemo razgovarati'

Sindikati državnih službenika prihvatili su ponudu Vlade o povećanju osnovice za 6 posto od listopada plus 2 posto od travnja iduće godine

31.10.2022.
15:42
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon potpisivanja ugovora sa sindikatima javnih službi.

"Ovo nije situacija u kojoj netko treba pobijediti, a netko izgubiti. Mislim da smo u proteklih šest godina dokazali da smo spremni voditi dijalog i tražiti rješenja koja će unaprijediti položaj radnika u državnim i radnim službama", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je ovo okvir dogovora s obzirom na ekonomsku situaciju danas s obzirom na inflaciju.

"Formalni dogovori su definirani, no ako se nešto promijeni mi smo uvijek tu. Ovo je okvir dogovara s obzirom na ekonomsku situaciju danas. Ako se ona iz bilo kojih razloga izmjeni, nećemo mi ne doći na razgovor sa sindikatima", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer ne naglasio da se dodatak odnosi na sve i da mu je žao što dva od 11 sindikata nisu pristala na potpisivanje sporazuma.

Nakon potpisivanja predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem zahvalila je svim čelnicima sindikata javnih službi na ukazanom povjerenju. Kazala je bila riječ o krucijalnim pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jesmo li ostvarili kao sindikati 8 + 5, nismo. Stoga je i dio nezadovoljstva naših članova jasan, no isto tako ono što smo realizirali ovim pregovorima, definitivno možemo
razumjeti kao temelj na koji ćemo graditi iduće godine. U ovoj godini smo dva puta imali pregovore za rast osnovice. Gledajući 4 posto koje smo ispregovarali nakon perioda od 5 mjeseci i 6 posto u ovoj godini, naši zaposlenici startaju s 10, 24 posto većom osnovicom'', izjavila je Šprem.

''Nitko nema staklenu kuglu da može prognozirati kolika će biti inflacija u idućoj godini i stoga je važno da smo inzistirali i ugovorili nastavak pregovora u rujnu'', naglasila je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubravko Jagić kazao je da je potpisivanjem pregovora završen jedan pregovora, ali nastavljaju se razgovori s Vladom.

Image
sjednica vlade /

Plenković: 'Naš cilj je da što više podržimo naše radnike i zaposlenike'

Image
sjednica vlade /

Plenković: 'Naš cilj je da što više podržimo naše radnike i zaposlenike'

Premijer Andrej Plenković je izjavio kako materijalna prava, pa i povećanje plaća samo kroz osnovicu kad se računa i 2 posto od 1. travnja 2023. rasla za 33 posto, te kako to dovoljno govori o političkoj volji i namjeri Vlade da unaprijedi standard zaposlenika u javnim i državnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao kako je dogovor od 6 + 2 uz božićnicu i regres s 1500 na 1750 i dar za dijete sa 600 na 753 kune jedan zalog u kvalitetniji početak 2023. uz ponovne pregovore u trećem tjednu rujna.

''To ne znači da će se Vlada praviti kao da nema nekih posebnih okolnosti, ako ih i bude od recimo 1. travnja. Naravno da se nećemo praviti, nego ćemo kao i do sada učiniti sve u zajedničkom dogovoru i dijalogu da reagiramo ako treba'', rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je to bit ovog dogovora koji je temeljen na povjerenju i financijskim očekivanjima do kraja godine.

''Mislim da smo napravili zajednički iskorak. Ako je bio nerazumijevanja kod dijela članstva ili unutar ova dva sindikata, mi ćemo nastaviti razgovarati , pa ćemo možda idući put kad dođemo u situaciju imati i ova dva sindikata zajedno s nama. Svim njihovim članovima današnji dogovor ide u prilog, jer će i oni imati koristi i veću plaću na temelju dogovora koji su ovih 11 sindikata prihvatili'', izjavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Marko Primorac je istaknuo da su sindikati koji su bili najviše medijski eksponirani sve sveli na utakmicu s ministrom financija.

''Unaprijed sam rekao da ne moramo to na taj način tumačiti jer ministar financija ne može izaći kao pobjednik s obzirom da smo svjesni činjenice da je dobro da plaće rastu, a s druge strane koliko god povećali plaće uvijek će biti onih koji će smatrati da je to previše i da postoje drugi prioriteti'', rekao je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorac je rekao da su danas svi pobjednici i da će dijalog biti nastavljen.

''Povećanje od 6 posto do kraja godine je otprilike 600 milijuna kuna, a povećanje od travnja ono je oko 500 milijuna kuna u toj godini. Mi ćemo na taj način strukturirati i proračun ovim rebalansom koji smo predstavili i u Saboru. Dio povećanja smo već uključili u taj rebalans'', kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo