Vidno uznemiren / Milanović o hrvatskoj obuci ukrajinskih vojnika: 'Tamo je rat između Amerike i Rusije!'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik je bio na obilježavanju Dana Grada Zadra, novinarima nije znao reći tko ga je točno pozvao: Ja ne čitam pozive kao 'ucviljena udovica'

24.11.2022.
12:50
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je u Zadru povodom Dana Grada Zadra koji se obilježava na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Kako se očekivalo, osvrnuo se na odluku Vlade o obučavanju ukrajinskih vojnika. Vidno uznemiren, rekao je: "Ovo je osobni teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sabor amenuje /

Vlada usvojila odluku o obuci ukrajinskih vojnika: Do 100 će ih moći ući u Hrvatsku u dvije godine

Image
sabor amenuje /

Vlada usvojila odluku o obuci ukrajinskih vojnika: Do 100 će ih moći ući u Hrvatsku u dvije godine

Predsjednik Milanović je rekao da on zna što stoji u Ustavu zato što ga je pisao. Time se referirao na konstataciju Vlade na današnjoj sjednici da obuku ukrajinskih vojnika temelji na Ustavu i na zakonima i međunarodnim sporazumima po kojima je Ukrajina saveznička zemlja.

Stoga je Milanović dodao još: "Ukrajina, svaka joj čast, nije saveznica." "Za odluku o obuci stranih vojnika Sabor nije nadležan", kazao je. Nazvao je stvari kako ih je danas postavila Vlada "udbaškom sabotažom":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad će se, kao, vidjeti tko je za Rusiju, a tko za Ukrajinu. Ja nisam za nikoga. Ja sam za Hrvatsku, arogantno sebičan."

"'Sava Kovačević' ide u Bruxelles i obećava: Hrvatska je unutra. To je kazneno djelo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo je rat između Amerike i Rusije. Između Rusije i Ukrajine na strani sam Ukrajine, naravno. Ali to je rat između Amerike i Rusije", kazao je: "Mi moramo konstatirati da Amerikanci preko ukrajinskih mladića vode rat protiv Rusije, to moramo reći."

"Kad su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i obrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručujem 'budite uspravni, ne dajte se zastrašivati'", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni koji bi dali pomoć i sudjelovati temo gdje nama nije mjesto sudjelovati neka pročitaj članak 5. NATO saveza. Mi imamo obvezu pomoći članici NATO-a koja je napadnuta, ali niti to nije apsolutno. Ja te ne mogu zaštiti od tvog ludila i ponašanja za koje ja moram dati pokriće", kazao je između ostalog.

Novinare je zanimalo što misli o upadu USKOK-a u VSOA-u kako bi istražio eventualne pronevjere novca. Predsjednik je na to okrenuo na ministra Marija Banožića i njegove optužbe protiv njega koje iznosi već dulje vrijeme:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je kao ministar državne imovine uništavao državnu minovinu."

Novinare je zanimalo tko je predsjednika Milanovića pozvao na obilježavanje Dana Grada Zadra, gradonačelnik ili predsjednik gradskog vijeća. On je prvo odgovorio da su to vjerojatno bili i gradonačelnik i predsjednik gradskog vijeća, da bi nakon nekoliko trenutaka kazao: "Ja ne čitam pozive kao 'ucviljena udovica'."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo