pred vojnim pilotima / Milanović u Zemuniku: Kako će objasniti da Ukrajina i Moldavija mogu biti kandidati za EU, a BiH ne može?

Image
Foto: RTL

Njih sad preskočiti, to bi nalikovalo sadizmu, kazao je predsjednik RH. On status kandidata u EU traži, istaknuo je, za sve u BiH, ne samo za Hrvate

20.6.2022.
15:31
RTL
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je u posjetu vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, na svečanosti dodjele letačkog znaka vojnog pilota HRZ-a kadetima.

"Da, bili su letači i prije vas, vi ste nasljednici onih najhrabrijih među hrabrima", kazao je predsjednik kadetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da su prvi vojni piloti RH u ratu počinjali u uvjetima u kojima je bilo "čudo preživjeti".

"To su vam govorili, po tome ste odgajani, po tome ste u Europi jedina kategorija letača čiji prethodnici su prije 30-ak godina bili u životnoj pogibelji. Drugi, do ovog rata i ruskog napada na Ukrajinu nisu", također je rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da saveznicima treba biti lojalan, ako zatreba i požrtvovan, ali: "... kao što se to katkad jeftino kaže - Hrvatska prva."

Image
Sanna Marin, a onda i Erdogan /

Pred NATO skup, od utorka u Zagrebu jako vruće, stiže premijerka Finske. Ubrzo i Erdogan na balkanskoj turneji

Image
Sanna Marin, a onda i Erdogan /

Pred NATO skup, od utorka u Zagrebu jako vruće, stiže premijerka Finske. Ubrzo i Erdogan na balkanskoj turneji

Nešto poslije svečanosti i govora pred kadetima, Milanović je izašao pred novinare. Prvo pitanje ticalo se Finske i sutrašnjeg posjeta premijerke Sanne Marin Hrvatskoj, odnosno razgovora s Andrejem Plenkovićem i Milanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarao sam s finskim predsjednikom prije nekoliko dana, ne vjerujem da će biti ništa drugačije. Hrvatska ima svoje sigurnosne razloge, ima ih i Hrvatska. I ovo je dobra prilika da ovu priču koja je krenula s Ukrajinom i Moldovom da im se da status kandidata. To je jedna nada. Na tome treba još puno raditi da se to dodijeli i Bosni i Hercegovini. O tome se uopće ne govori, kao da ta država ne postoji", kazao je.

"Nadam se da će i sarajevski krugovi, koji me gledaju kao neprijatelja, kao nekoga tko želi smožditi, pokidati, poderati shvatiti da je prilično suluda ideja da bih ja tako nešto radio. Evo, želim da se cijeloj BiH, ne samo Hrvatima u BiH da taj signal da su dobrodošli. Bit će jako teško objasniti kako to Ukrajina i Moldova mogu biti kandidati u tako teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem nego BiH, a BiH ne može", rekao je i osvrnuo se još malo na EK:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te priče da je Komisija nešto predložila, to mogu mačku o rep. Komisiji uvijek netko namigne."

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo