NA SJEDNICI VLADE / Plenković izrazio sućut obiteljima poginulih u nevremenu pa najavio: 'Vlada će pomoći u saniranju štete'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer je najavio i nove mjere u borbi s Afričkom svinjskom kugom, poručio je da će Vlada osigurati novčanu pomoć proizvođačima radi ublažavanja teških ekonomskih posljedica zbog širenja virusa. Opet se obrušio na predsjednika Milanovića oko pitanja izvanrednog zasjedanja Sabora i rekao da je time jasno stao na stranu oporbe

20.7.2023.
12:23
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na snažno nevrijeme koje je pogodilo Zagreb i područja 14 drugih županija. Potvrdio je da je u nevremenu ozlijeđeno 60 osoba, a da su smrtno stradale četiri - dvije na području Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije te jedan vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske.

"Izražavamo žaljenje zbog četiri izgubljena života i izražavamo sućut njihovim obiteljima. Ozlijeđenima želimo brz oporavak", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da je razgovarao sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i županima pogođenih mjesta te da će Vlada pomoći u saniranju šteta. "Prema podacima koji se prikupljaju oštećeno je više od 2000 objekata, veći broj vozila, a nastale štete će se i dalje utvrđivati", nastavio je.

Image
OLUJA /

VIDEO/FOTO Kao iz apokalipse, nezapamćeno nevrijeme poharalo Zagreb: 'Bože dragi, što je ovo'

Image
OLUJA /

VIDEO/FOTO Kao iz apokalipse, nezapamćeno nevrijeme poharalo Zagreb: 'Bože dragi, što je ovo'

"Sve raspoložive snage angažirale su se oko pomaganja unesrećenima i uklanjanju posljedica", kazao je. Ukupno je angažirano preko 5000 vatrogasaca, a pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske stavljeni su na raspolaganje za pomoć u saniranju šteta. Zahvalio se civilnoj zaštiti, vatrogascima, policiji, hitnoj pomoći, komunalnim službama, lokalnoj vlasti i sugrađanima koji su pomogli u saniranju šteta i raščišćavanju cesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bila jedna od najjačih oluja u Zagrebu. Prema dostupnim podacima udari vjetra bili su olujni, na granici orkanski. Pojava ovako ekstremnih oborina najnoviji su znak sve bržih i razornijih klimatskih promjena i očito je da se one promjene ubrzavaju", rekao je premijer i dodao kako je potrebno da kao društvo postanemo više svjesni naše odgovornosti.

"Morat ćemo se naviknuti da bi se ekstremni fenomeni poput velikih poplava mogli događati u puno kraćim intervalima. Bit će i sve skuplji troškovi sanacija šteta pa ćemo se nastaviti pripremati za ovakve situacije", zaključio je. Zahvalio se ministrima koji su jučer i danas bili u kontaktima sa svim službama i čelnicima lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se i Afričke svinjske kuge s kojom se Hrvatska suočava. "Predstavlja ozbiljan ekonomski i sanitarni rizik za naše svinjogojstvo", kaže. Ističe da se poduzimaju sve mjere da se ona ograniči i suzbije, a to se posebno odnosi na istok zemlje i Slavoniju. "Od prvog slučaja pojave Afričke svinjske kuge, nadležno ministarstvo prati situaciju i provodi sve nužne mjere da se spriječi daljnje širenje", dodaje.

Premda ova bolest nije opasna za ljude, visoko je zarazna za svinje, istaknuo je. "Virus se širi i preko čovjeka, a smrtnost zaraženih svinja u dva tjedna je visoka pa je važno da se poduzmu sve mjere da se zaštiti sektor svinjogojstva", poručuje Plenković. Kaže da je u prvim danima nakon pojave bolesti u Hrvatskoj osnovan Nacionalni krizni stožer za kontrolu i suzbijanje Afričke svinjske kuge koji poduzima daljnje mjere i aktivnosti za sprječavanje širenja virusa. Dodaje da su aktivirani i punktovima s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za ilegalni promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je da su u utorak donijete nove mjere koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja.

Vlada će donijeti odluke kojima će osigurati novčanu pomoć proizvođačima radi ublažavanja teških ekonomskih posljedica širenja Afričke svinjske kuge u vrijednosti većoj od 8 milijuna eura. To uključuje pomoć za eutanaziranje životinje, naknade proizvođačima kao i naknade lovoovlaštenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinačne isplate neće biti manje od tržišne vrijednosti gubitaka. "Svjesni smo da je malim proizvođačima gubitak njihovih svinja veliki teret zbog čega im Vlada priprema pomoć posebnim novčanim naknadama", zaključio je premijer.

Dotaknuo se i izvanrednog zasjedanja Sabora koje je pokrenuo predsjednik Zoran Milanović. "Stav Vlade je jasan, sjednica će se održati sutra. Dvije teme koje je Milanović stavio kao sugestiju da se raspravljaju su teme o kojima mi raspravljamo stalno. Prva je štrajk u sudstvu, time se cijelo vrijeme bavi ministar Malenica, razgovara s predstavnicima sindikata i traži rješenje", kaže. Opet je istaknuo kako su plaće djelatnicima u pravosuđu u njegovom mandatu već rasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će danas poslati odgovor predsjedniku Vrhovnog suda Dobroniću na njegovo pismo i pozvati ga na daljnje razgovore pa rekao "da nema nikog više zainteresiranog od Vlade koja brine o cjelini - i zdravstvu, sudstvu, školstvu". Kaže da svatko od aktera koje spominje (referirajući se na Milanovića i Dobronića) samo brinu o svom segmentu. "Raspravljati na razini Sabora ono što rješava Vlada u razgovoru sa sindikatima može biti politički predloženo, ali realno rješenja će se donijeti u dijalogu Vlade i sindikata".

Vezano uz temu oko plinske afere i prodaje viškova plina, opet je nahvalio rad Vlade i poručio da je Hrvatska zahvaljujući odlukama Vlade zaštitila građane i gospodarstvo. "Malo koja Vlada je učinila tako cjelovit napor u tako dugom razdoblju da su svi imali priuštivu cjenu plina, struje i naftnih derivata i da ni jednog od tih energenata nikada nije nedostajalo", tvrdi Plenković. Na kraju je poručio da je posljednjim potezom Milanović jasno stao na stranu oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo