OBILJEŽEN DAN PROBOJA U JASENOVCU: / Milanović - 'To je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati, ne možemo reći da nas se to ne tiče'

Image

Državni vrh i udruge stradalnika u četvrtak su odvojeno obilježili 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenova

22.4.2021.
12:21
VOYO logo
  • Prvi je položio vijenac predsjednik Vlade Andrej Plenković
  • Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodio je saborsko izaslanstvo
  • Predsjednik Zoran Milanović i delegacija u kojoj su bili bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić te nekadašnja premijerka Jadranka Kosor odali su počast žrtvama
  • Izaslanstvo naroda žrtava predstavljao je saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

12:51 - Nakon Pupovca govorili su Eugen Pusić i Ognjen Kraus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toleriranje ustaških sindroma poput ‘Za dom spremni’ je nešto što se ne radi o hrvatskoj prošlosti, nego sadašnjosti i budućnosti. I to je bio razlog zbog čega nije bilo jedne kolone", kazao je Pusić.

Pupovac brani Habulina

12:45 - MiloradPupovac dao je samo kratku izjavu u kojoj je brano Habulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo odlučili zamoliti vas da ne napadate druga Habulina, sva pitanja koja ste njemu postavili, trebali ste postaviti nekom drugom, onome tko vam je dao povod za ta pitanja", poručio je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Habulin o Milanoviću

12:39 - Franjo Habulin odgovorio je Milanoviću.

"Nitko me nije ucijenio. Tko, što misli i način na koji to izgovori neću komentirati, no ono što želim reći je da je u tijeku jedan proces, a to je razgovor s Vladom, premijerom. Mene prije svega zanima status antifašističkih boraca, a tu i je i status prostora u kojem je Savez od 1953. godine", poručio je među ostalim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobro je imati most prema svakome. Moram imati mogućnost razgovarati i s predsjednikom Republike, premijerom, predsjednikom Sabora", dodao je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović o Habulinu

12:21 - Uskoro bi FranjoHabulin trebao dati izjavu. podsjetimo što je Milanović maloprije rekao o njemu:

"Žao mi je što tu nema antifašista, bili su u protokolu sa mnom. Predstavnik antifašista Franjo Habulin ima jednu siromašnu udrugu koja je ovisna o Plenkovićevoj milostinji. Nije došao, rekao mi je da mora imati most prema Vladi, bilo mu je neugodno i nazvati me. Vlada mu se upisala na kuću, ovdje su ljudi ucijenjeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Izaslanstvo naroda žrtava

12:06 - Izaslanstvo naroda žrtava koje je predstavljao saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća MiloradPupovac, predsjednik Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj OgnjenKraus te saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" VeljkoKajtazi i čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske FranjoHabulin, zajedno su položili vijence.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

22.04.2021., Jasenovac - Povodom 76. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora i Vlade, kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Milanović prozvao Plenkovića

11:27 - Predsjednik Milanović dao je izjavu nakon polaganja cvijeća.

"To je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati, a kako sam i ja Hrvat i predsjednik hrvatske države, ne možemo reći da nas se to tiče", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Josip Broz nije ovdje nikad dolazio, jer je ovo mjesto kontroverzi. Postoji i grupacija da je ovdje ubijeno 700.000 ljudi, što nije moguće. Istina je da je brojka manja, ali jednako strašna. Ovdje je ubijeno oko 100.000 ljudi, rekao je Milanović, dodavši da se u Srbiji prave loši filmovi na temu iz Jasenovca. Govorio je i o odvojenim kolonama u Jasenovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tko je državnik mora biti spreman pokazati emociju i bijes i ljutnju, ali isto tako ne glumatati i ponašati se u skladu s očekivanjima, a u isto vrijeme ne biti oportunist. Ono što sam čuo su jadne isprike i izgovori, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na izjave da je razlog odvojenim kolonama epidemiološka situacija i poručio da ministrica Obuljen nije stručnjakinja za gljivice i viruse, nego za kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Plenković se kad mu odgovara poziva na Vukovar. Gospodin Plenković nikad nije odlazio u Vukovar dok nije postao aspirant na predsjedničko mjesto u HDZ-u. Opet je neartikulirano, opet životinjskoj farmi. Je li čitao on to? Oni kao da se prepoznaju u tim alegorijskim pričama", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Milanović polaganjem cvijeća i kamenčića odao počast žrtvama

11:02 - Predsjednik Milanović i delegacija u kojoj su bili bivši predsjednici IvoJosipović i Stjepan Mesić te nekadašnja premijerka JadrankaKosor odali će počast polaganjem ruže i kamenčića kod Spomen obilježja Kameni cvijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stigao je i predsjednik Milanović

10:51 - Predsjednik ZoranMilanović stigao je u Jasenovac. U njegovoj delegaciji nalaze se bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić te nekadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

22.04.2021., Jasenovac - Povodom 76. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora i Vlade, kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Predsjednik Zoran Milanovic u drustvu Jadranke Kosor, Ive Josipovica i Stjepana Mesica. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

10:44 - U Jasenovac su stigli i bivši predsjednici IvoJosipović i StjepanMesić te nekadašnja premijerka Jadranka Kosor.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: 'Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata'

10:08 - Nakon premijera Plenkovića izjavu je dao i predsjednik Sabora GordanJandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već četvrtu godinu dolazim ovdje kao predsjednik sabora kako bih se poklonio žrtvama . Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlađe generacije na to . Sloboda i demokracija trebaju svoje čuvare. Ovdje sam kako bi osudio ustaške zločine i poklonio se žrtvi. Smatram da sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati. Sve što je bio dio simbolike ustaškog pokreta treba zakonski sankcionirati", poručio je.

Image

22.4.2021., Zagreb - Obiljezavanje 76. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac. Gordan Jandrokovic i predstavnici Sabora odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

"Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Smatram da je stav radne skupine koji je naglasio tu simboliku i oštro osudio naglašavanje ustaškog režima, ali i dozvolio da se onima koji su stradali pod znakovljem HOS-a to dozvoli i da se to zakonski uredi. Razmišljao sam kako biti dosljedan u tome. Pod crvenom zvijezdom isto tako počinjeni su grozni zločini, i Bleiburg i Goli otok i Vukovar i Škabrnja. Treba razlikovati što je ustaško znakovlje, što su simboli Domovinskog rata. Oni koji se time budu bavili trebaju biti povijesno objektivni, procjenjivati objektivno povijesne okolnosti. Hrvatska povijest je bremenita, ali mislim da smo kao društvo dovoljno zreli da u argumentiranoj raspravi pronađemo rješenja koja će zaštititi svaku žrtvu i istovremeno osuditi svaki totalitarni poredak”, rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


9:56 - Predsjednik Hrvatskog sabora GordanJandroković i saborsko izaslanstvo položili su vijenac u spomen na žrtve logora.


Plenković: 'To je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijest'

9:28 - Nakon polaganja vijenca predsjednik Vlade AndrejPlenković obratio se novinarima.

"Došli smo obilježiti 76. godišnjicu proboja iz Jasenovca. Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima protiv Židova, Srba, Roma, Hrvata, antifašista, demokrata. ..To je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je da nove generacije osvijeste i da nikad ne zaborave strašne zločine koji su se događali ovdje i da postoji jasna i osuda zločina. Ovdje smo kao što smo bili i svake godine našeg mandata i dolaziti ćemo i dalje s pijetetom da se ovakve zločini nikad ne ponove", kazao je pa se osvrnuo na zabranu ustaških obilježja. Poručio je kako su oni već zabranjeni i dodao:

"Ustaški simboli ni danas nisu dozvoljeni. Smatram da svatko tko zna nešto o našoj povijesti logoru Jasenovac i razumije što ti simboli znače razumije da to nisu nazivlja koje treba koristiti. Bitno je da su naši jasni i čvrsti stavovi osude zločina i da se ti simboli ne koriste."


Plenković položio vijenac

9:07 - Premier AndrejPlenković položio je vijenac ispred spomenika Bogdana Bogdanovića "Kameni cvijet". U izaslanstvu su osim njega bili potpredsjednici Vlade BorisMilošević, Tomo Medved i Davor Božinović te ministri Goran Grlić Radman, Nina Obuljen Koržinek i Ivan Malenica.

Image

22.04.2021., Jasenovac - Povodom 76. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora i Vlade, kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

8:56 - Premijer AndrejPlenković i članovi Vlade stigli su u Jasenovac.

Image

22.04.2021., Jasenovac - Povodom 76. obljetnice proboja posljednjih zatocenika ustaskog logora Jasenovac, izaslanstva Predsjednika, Sabora i Vlade, kao i manjina, odali su pocast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeca i kamencica kod Spomen obiljezja Kameni cvijet. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prvo ide izaslanstvo Vlade

7:30 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković položit će vijenac zajedno s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom. Uz njih će još biti i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Premijer Plenković vijenac će položiti ispred spomenika Bogdana Bogdanovića "Kameni cvijet" u 9 sati, a potom će Vladino izaslanstvo u 9.25 sati položiti vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica te u 9.30 sati obići Romski memorijalni centar Uštica.

...pa predsjednik Sabora...

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo te će položiti vijenac u spomen na žrtve logora u 10 sati.

...zatim predsjednik države...

Predsjednik Republike Zoran Milanović odat će počast polaganjem cvijeća i kamenčića kod Spomen obilježja Kameni cvijet u 11 sati, a uz njega će biti bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

I na kraju izaslanstvo naroda žrtava

Izaslanstvo naroda žrtava predstavljat će saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus te saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" Veljko Kajtazi, a s njima će vijenac u 12 sati položiti i čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Počast će također odati strani diplomatski predstavnici, izaslanstva gradova, političkih stranaka i udruga, te lokalne udruge saveza antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo