Specijalizirat će suce / Ministar Malenica o kaznama za nasilje nad ženama, u obitelji, za pedofile: 'Sigurno ćemo pooštriti!'

Image

Pripremit će se edukacija sudaca i državnih odvjetnika u čemu će sudjelovati i udruge, slijede izmjene Kaznenog zakona, oštrije kazne...

9.9.2022.
12:19
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nakon sastanka s udrugama civilnoga društva koje se bave podrškom žrtvama nasilja.

Ministar se s predstavnicima udruga sastao kako bi raspravili mogućnosti poboljšanja sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela, unapređenje zakonodavnog okvira sankcioniranja kaznenih i prekršajnih djela nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te unaprjeđenje sustava usavršavanja pravosudnih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pustili ga na slobodu /

Detalji horora u Gospiću: Suprugu je zaključao, vezao joj ruke i prijetio ubojstvom. Jučer ju je izbo nožem...

Image
pustili ga na slobodu /

Detalji horora u Gospiću: Suprugu je zaključao, vezao joj ruke i prijetio ubojstvom. Jučer ju je izbo nožem...

"Dogovorili smo određene konkretne aktivnosti", kazao je ministar, "U Ministarstvu pravosuđa planiramo formirati jednu interdisciplinarnu radnu skupinu koja će sagledati Kazneni zakon, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakon o kaznenom postupku gdje nam je cilj razmotriti sve elemente nasilja u obitelji i nasilja protiv žena, da revidiramo sankcije i da revidiramo svako kazneno djelo koje je u tom segmentu."

"Idemo u smjeru edukacije sudaca i državnih odvjetnika", dodao je, "Cilj nam je… uvesti specijalizaciju sudaca u predmetima nasilja u obitelji i nasilja nad ženama i protiv žena. Licencirali bismo suce koji bi bili dodatno educirani, u tome bi sudjelovali Pravosudna akademija zajedno s organizacijama civilnog društva koje se bave tom problematikom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Malenica je rekao da im je cilj dodatno senzibilizirati suce i državne odvjetnike na ovu problematiku. Usto je najavio: "Širimo mrežu podršku žrtvama i svjedocima. Zasad imamo predstavnike u sedam gradova, širimo to na još deset."

Rekao je dalje i to da će osnovati poseban odjel u ministarstvu koje će posebno pratiti što se događa sa sudovima i u državnom odvjetništvu u predmetima nasilja u obitelji i nad djecom kako bi pravodobno reagirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo kako planiraju dovesti do toga da se više ne izriču uvjetne nego prema najtežim kaznama za najteža djela nasilja.

"Razmotrit ćemo i mijenjati ovaj dio u Kaznenom postupku kada se određuju mjere opreza zbog opasnosti od ponavljanja djela. Danas smo se usuglasili da kad je riječ o nasilničkom ponašanju, da se mjera opreza ne bi trebala izricati, tako da bi se kroz te izmjene izbjegle ove tragične situacije kao u Novskoj i Gospiću", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila bi riječ o zakonskim izmjenama onih zakona koje je na početku naveo: "Svakako ćemo revidirati sve sankcije koje se odnose na ovu tematiku."

Novinare je dalje zanimalo što se namjerava mijenjati u izricanju rada za opće dobro za određene kategorije osuđenika, konkretno, za seksualno zlostavljanje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno ćemo to razmotriti kroz radnu skupinu i mijenjati taj dio (dosadašnju praksu)", kazao je.

Novinare je zanimalo je li Vlada RH spremna pooštravati kazne u smjeru, primjerice, Švedske koja ima predviđeno do 10 godina zatvora za internetsku pedofiliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno smo spremni pooštravati zakone u tom segmentu i sankcije, tako da ćemo sigurno pooštriti sankcije", odgovorio je.

Slučaj Maje Šupe, uhićene sutkinje, kazao je: "Taj slučaj sigurno da baca loše svjetlo na pravosuđe... Izmjenama Zakona o sudovima predložili smo, izmijenili sigurnosne provjere za suce i državne odvjetnike, da se uvede periodična sigurnosna provjera svakih pet godina. Međutim, imali smo zahtjev za ocjenu ustavnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da sad čekaju da se to riješi, ali da to vide kao jedan od načina za smanjenje korupcije u pravosuđa u RH.

Nakon sastanka pred novinarima je govorila i Neva Tölle, aktivistkinja koja već 40-ak godina radi na zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja. Ona je kazala da je, prema sve viđenom na sastanku, po prvi put čvrsto uvjerena da će se najavljeno doista primjenjivati i da će se konačno smanjivati broj takvih kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo