'HEP će ostvariti gubitke' / Ministar Butković o jesenskom paketu mjera: 'Vladine mjere na snagu stupaju odmah, nema čekanja'

Ministrica se osvrnula na prebijenog Antuna Vujića

8.9.2022.
13:25
VOYO logo

Završena je 147. sjednica Vlade koja je započela u 11 sati.

Na sjednici su premijer Andrej Plenković i ministri predstaviti paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi se obratio Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

"Vlada je napravila velik posao u suradnji svih resora. Činjenica je da će ovo puno pomoći svima",kazao je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je kada sve stupa na snagu.

"Danas su donijete i odmah će stupiti na snagu. Nema čekanja", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je koliko ukupno transfera ide iz državnog proračuna, a koliko ide na teret HEP-a.

Image
borba s inflacijom /

Vlada limitira cijene namirnica, provjerili smo koliko one danas koštaju: Ulje je 20, šećer 10 kuna

Image
borba s inflacijom /

Vlada limitira cijene namirnica, provjerili smo koliko one danas koštaju: Ulje je 20, šećer 10 kuna

"Mjere se donose za šestomjesečni period. Ono što će HEP preuzeti - to je oko šest milijardi kuna. Što se tiče poreznih olakšica i trošarina na gorivo to je 2,8 milijardi kuna naknade koje idu socijalno ugroženima su 2,5 mlrd.kuna, energetska obnova oko milijardu kuna. Potpore koje idu za energetsku tranziciju oko dvije milijarde kuna i kreditna sredstva koja se odnose na HBOR i obrtna sredstva to je oko 6,9 milijardi", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Filipović danas ide na Vijeće ministara i tvrdi da će njihov prijedlog biti da se ide na ograničavanje veleprodajne cijene plina.

Zatim se obratio Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je o dijelu paketa koji se odnosi na mirovine i to da se ide na isključivo po visini mirovine bez obzira na mirovinsko stanje.

"To je model koji je Vlada RH u godinu i pol dana donijela već treći put. Razredi su povećani, a iznosi su ostali isti dakle 1200 za najniže mirovine, odnosno za mirovine do 1850 kuna, a 400 kuna za mirovine do 4.360 kn", tvrdi Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za korisnike hrvatskih mirovina ova mjera kreće 1. listopada, a za mirovine koje se primaju iz inozemstva isplata kreće u prosincu.

Obratio se i Davor Filipović, ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je o hrvatskom plinu koji je trebao ostati u Hrvatskoj i kako će se to točno provesti te hoće li to naići na otpor MOL-a.

"Krizni tim će predložiti Vladi da se sve količine plina koje se proizvedu u Hrvatskoj moraju prodavati hrvatskim subjektima po primjerenoj cijeni. Može se to nekome ne sviđati, ali mi na prvo mjesto stavljamo naše građane", rekao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i Inu.

"Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice predložila Nadzornom odboru Ine razrješenje hrvatskih članova Uprave. Oni imaju regulirane ugovore s Inom, no ja ih ne mogu iznijeti. Mi očekujemo promjenu svih članova Uprave i vjerujem da će to ići u tom smislu. Ovo je ogromna reputacijska šteta za Inu i MOL", ponovio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 50 do 70 tisuća građana je u problemu zbog svojih sekundarnih distributera i da bi se trebali vratiti osnovnom distributeru. Upitan je hoće li Vlada nešto učiniti po tom pitanju.

"Zahvaljujuće tome što će Vlada reagirati svi će imati plin do 1.4. na istoj razini kao što je to bilo i prije. Imate distributere plina i oni imaju neke gubitke u sustavu i svi su znali da će sami morati pokrivati te gubitke i što su napravili - ništa. Mogli su na vrijeme kupiti plin da pokriju svoje gubitke i sada uopće ne bi razgovarali o ovoj temi. Imate i sekundarne distributere koji imaju male gubitke u distribucijskoj mreži, a imate one koji imaju jako velike. Zašto? Zato što je netko investirao i radio kako treba, a netko nije radio ništa. U kriznim vremenima svi trebaju preuzimati odgovornost", izjavio je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ne bi onda oni to prebacili na krajnje korisnike, mi ćemo dio plina koji INA proizvodi, preusmjeriti prema tim distributerima da bi se pokrili gubici i da ne bi došlo do skoka cijena", dodao je.

Osvrnuo se i na cijenu struje u poduzetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do 200 tisuća kilovat sati za šest mjeseci i sva poduzeća koja potroše toliko, imat će struju 62 eura, gotovo na identičnoj razini kao i kućanstva. Svi oni koji troše do dva do dva i pol gigavat sata godišnje, će plaćati 180, a oni koji plaćaju najviše će plaćati 230 eura. 92 posto poduzeća će plaćati cijenu gotovo identičnu kućanstvima", kazao je.

Ministar Filipović je kazao da možemo očekivati da građanima neće rasti cijena cijena struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HEP će ostvariti velike gubitke, ali on to može izdržati narednih šest mjeseci", poručio je Filipović.

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković kazala je da se ne očekuju nestašice hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da u ovom trenutku ne može reći na koji su način definirane kazne ako primjerice neki trgovački centar ne snizi cijene.

Osvrnula se o prebijenom Antunu Vujiću, ravnatelju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kazao je da ne zna zašto je dobio batine i da ne zna tko je osoba koja ga je udarila. Pričekat ćemo. Ja imam pisano očitovanje. Tvrde da mu nije slomljen nos iako to mediji tvrde i da je udaren s leđa", poručila je Vučković.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo