borba s inflacijom / Vlada limitira cijene namirnica, provjerili smo koliko one danas koštaju: Ulje je 20, šećer 10 kuna

Sutra ćemo doznati detalje Vladina paketa pomoći kojim bi zaštitili građane od udara inflacije. Mnogi iznenađeni što se spominje i mljeveno meso

7.9.2022.
21:15
VOYO logo

Odlazak u trgovinu za mnoge je postao izazov. Čak i kupovina onih osnovnih namirnica ostavlja dubok trag u novčaniku. Pitali smo građane, što je najskuplje.

Ana iz Zagreba kaže nam: "Osnovne namirnice mlijeko, mliječni proizvodi. Meso tako-tako, ostalo baš i ne kupujem, samo nareske."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin sugrađanin Aleksandar također govori: "Ulje s 10 na 20 kuna - mislim da je to najskuplje. Najbolje se to osjeti na potrošačkoj košarici, kad odeš u dućan i potrošiš 100 kuna, a kupio si stvari ko nekad za 50."

Ana komentira i to da iz Vlade najavljuju da će sutra limitirati cijene proizvoda kako više ne bi poskupljivale: "Dao Bog da bude tako kako su rekli. Vidit ćemo, živi bili pa vidjeli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RASTE NJEGOVA CIJENA /

Suša i inflacija nisu zaobišle ni proizvodnju paškog sira: 'Tražimo smanjivanje PDV-a na mliječne proizvode'

Image
RASTE NJEGOVA CIJENA /

Suša i inflacija nisu zaobišle ni proizvodnju paškog sira: 'Tražimo smanjivanje PDV-a na mliječne proizvode'

Ovo su prosječne cijene namirnica: mljeveno meso 60 kn/kg, svinjski file 45 kn/kg, ulje 20 kn/l, šećer 10 kn/kg, tjestenina 10 kn za 500 grama, mlijeko 8 kn/l.

Iz Vlade su najavili da će sutra objaviti paket mjera pomoći gospodarstvu i građanima, ali i limitirati cijene nekih osnovnih namirnica. Evo koje su to i koliko danas koštaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz udruge potrošača zadovoljni ovim potezom, ali tvrde, trebalo je to biti ranije.

Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, kaže: "Gro cijena koje potrošači koriste, gro proizvoda je cijena već otišla gore. Ako hoćete ulje, s 15 na 20, šećer sa 6,5 na 10, brašno s 3,5 na 6 kuna i tako dalje. Mljeveno meso - čiju bi cijenu Vlada mogla limitirati - za mnoge je iznenađenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača svinja, komentira: "Prvo mora reći hoće li to meso biti svinjsko, miješano, goveđe mljeveno meso. Drugo, kad se to limitira trgovački lanci zovu mesnu industriju i kažu: 'Halo, vi nama morate dati cijenu 20 kuna za mljeveno meso.'"

Cijena ulja je i bez intervencije Vlade trebala bi pasti. Vodeći hrvatski proizvođač ulja kaže - urod suncokreta je tako dobar da bi ulje u trgovinama uskoro trebali pojeftiniti. No, sve ovisi o trgovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se vraća u redovit ciklus žetve i otkupa pa će se i cijene ulja temeljiti na sadašnjoj otkupnoj cijeni od 4,50 kn/kg, što je i dalje 10 posto više no otkupna cijena prošlogodišnje žetve. Naravno, na samim distributerima i trgovački lancima je da navedeni pad veleprodajnih cijena prenesu na krajnjeg potrošača.

Upit smo poslali i nekim trgovačkim lancima, odgovorili su tek iz Kauflanda - da još nisu dobili službeni dokument Vlade, te iz Konzuma, koji će odluku u potpunosti poštivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo