u krapinskoj županiji / Bačić o SMS aferi: 'Smiješno mi je to. Ako je to trgovina utjecajem, već danas mogu doma'

Prilikom posjeta Glini u ponedjeljak, 30. siječnja Bačić je ponovio kako bi novi Zakon o obnovi trebao ubrzati stvari i biti prihvaćen u Saboru do 17. veljače, a kako je cilj do 1. studenog sve građane koji su u kontejnerima prikladno smjestiti i to u stanove u višestambenim zgradama, u novouređene kuće, zamjenske kuće koje se grade ili u druge oblike stambenog zbrinjavanja

1.2.2023.
10:23
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u srijedu, 1. veljače posjetio je Krapinsko-zagorsku županiju.

Tom prigodom sastao se sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim te načelnikom Općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem kako bi raspravio o obnovi javnih i privatnih zgrada i kuća oštećenih potresom na području županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je vrlo dobar i uspješan sastanak. Na području županije se radovi na nfrastruturi financirani iz Fonda solidarnosti izvrsno provode. Danas smo dogovorili kako ćemo odobriti nove zahtjeve kako bismo odobrili projekte koje smo na sastanku najavljeni. Ukupno 132 projekta ovdje se realiziraju, a dovršit ćemo ih do 30. lipnja. Također, sam predstavio novi Zakon koji je još danas u javnom savjetovanju. U petak ćemo ga uputiti u Vladu i vjerujem da će ga Vlada na sjednici iduću srijedu usvojiti. Izglasavanje Zakona očekujemo 17 veljače.", rekao je Bačić.

Image
NOVI MINISTAR /

Branko Bačić na Banovini: 'Učinit ćemo sve da maksimalno ubrzamo proces obnove'

Image
NOVI MINISTAR /

Branko Bačić na Banovini: 'Učinit ćemo sve da maksimalno ubrzamo proces obnove'

"Na principu obnove javnih zgrada također smo uvrstili i javnu infrastrukturu pa smo tako dodatno skratili proceduru za dva mjeseca", istaknuo je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče obnove obiteljskih kuća nismo zadovoljni. Uoči 3. obljetnice zagrebačkog potresa već krenuti s obnovom, do kraja svibnja srušit ćemo sve kuće s crvenom oznakom i krenuti u obnovi svih oštećenih objekata Krapinsko-zagorske županije", istaknuo je ministar.

Na pitanje o tome hoće li posjetiti ljude čije su kuće stradale u potresu Bačić je kazao: "Imamo sam namjeru, ali najavio sam da su mi sutra na Vladi dvije važne odluke. Rekao sam vratit ću se kao što sam bio na Banovini dvaput. Vratit ću se. U utorak sam ponovno na Banovini. Malo mi je vremena za sve što planiram posjetiti u idućih desetak dana", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova županija bit će prva koja će dovršiti obnovu od petrinjskog i zagrebačkog potresa", objasnio je.

"Ako možemo do obljetnice zagrebačog potresa krećemo u izgradnju jednog broja kuća To neka nam bude mjerilo i cilj", dodao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi SMS afere gdje se pojavilo i njegovo ime Bačić je kazao: "Malo mi je smiješno to. Ne radi se o zapošljavanju i uhljebljivanju. Radi se o tome da je jedan mjesni odbor na Korčuli koji je imao svoje ljude uključene u protupožarnu zaštitu te ljude predložio da budu u protupožarnoj zaštiti. Ako je to trgovina utjecajem, ja već danas mogu ići kući", objasnio je.

"U ponedjeljak kad sam bio u Glini dobio sam još niz poruka. Te sam poruke proslijedio u svoje Uprave. Izabran sam da ljudima koji mi dostavljaju prijedloge, pogotovo ako to rade organizirani mjesni odbori, načelnici i gradonačelnici ja ću ih proslijediti gdje treba", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li to modus operandi Bačić je rekao kako nije bila riječ o zapošljavanju: "To je bio angažman ljudi ispred mjesnog odbora na zaštiti od požara tijekom protupožarne sezone na otoku Korčuli", istakno je.

U SMS aferi spominje se i ime ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Na pitanje o tome je li mu normalno da visoki dužnosnici utječu na na zapošljavanje Bačić je kazao: "Nisam vidio dio koji se odnosi na kolegicu Vučković, pogledao sam samo onaj dio koji se odnosi na mene. Rekao sam već, ne utječem ni ne namjeravam utjecati na neko tijelo. To što ste dobili prijedlog, vi ipak morate postupati po zakonu", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome očekuje li poziv institucija zbog poruka u kojima se spominje i njegovo ime Bačić je istaknuo: "To je već duže vrijeme u tim institucijama. Ako me pozovu ja sam uvijek na raspolaganju".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo