O 'POGLAVICI S PANTOVČAKA' / Plenković o 'AP': 'Može biti puno opcija, Autobusna poduzeća, Anthony Perkins...'

'Rekao je da se više priča o tome čiji su inicijali, nego u kojem se kontekstu spominje. Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti iz onog što sam pročitao kao i vi. I imam dojam da autorice baš nisu zadovoljne s tim dotičnim AP', rekao je predsjednik HDZ-a

30.1.2023.
18:11
VOYO logo

Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a koje je počelo u 16 sati, premijer Plenković obratio se novinarima.

Rekao je da su govorili o Zakonu o obnovi te da očekuje korisne sugestije od javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idućeg tjedna bi Zakon uputili na usvajanje u Hrvatski sabor u hitnoj proceduri", započeo je Plenković.

Image
SUSRET U ZAGREBU /

Plenković se sastao s Čovićem pa dogovarali korake za Vijeće ministara BiH i EU

Image
SUSRET U ZAGREBU /

Plenković se sastao s Čovićem pa dogovarali korake za Vijeće ministara BiH i EU

Tvrdi da su razgovarali i o prijedlog Zakona o pomorskom dobru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je jedna od tema bila Borjana Krišto, koja je postala predsjedateljica vijeća ministara te da ju je pozvao u službeni posjet u Zagreb. Taj posjet dogodit će se sredinom veljače.

Govorili su o cijenama naftnih derivata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve te cijene bi bile skuplje da nema Vladinih mjera koje cijelo vrijeme držimo i time omogućujemo našim građanima da standard ne bude ni na koji način ugrožen."

Tada je krenuo odgovarati na pitanja novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo pitanje je bilo tko je AP?

"Pa vidim da može biti puno opcija. Što kažu? Associated Press, Autobusna poduzeća, čak je jedna kreativna vaša predsjednica se sjetila Anthonyja Perkinsa, to moram dat kompliment, baš psycho iz 60-ih, jako dobra usporedba", započeo je pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa što se tiče cijele te teme zanimljivo je da se više priča o tome čiji su inicijali, nego u kojem se kontekstu spominje. Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti iz onog što sam pročitao kao i vi. I imam dojam da autorice baš nisu zadovoljne s tim dotičnim AP”, rekao je Plenković.

'Nema zapisnika sa sastanka'

Upitan zašto nije javno rekao da je projekt prezentiran u Vladi, Plenković je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim da je to nešto neuobičajeno s obzirom na sve brojne sastanke koji se održavaju u Vladi. To je bio jedan od sastanaka na zahtjev tadašnje ministrice, to je bilo vrijeme kada smo praktički bili 5 ili 6 mjeseci na vlasti, tada je apsorpcija europskih fondova bila na devet posto i utom kontekstu, nadležna resorna ministrica predložila je susret o jednoj bazi podataka koja sadrži konkretne projekte i koji bi mogli biti koristan alat za apsorpciju fondova", tvrdi.

Postoji li zapisnika s tog sastanka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema zapisnika ni s takvog ni time sličnih sastanaka."

Plenković je i nakon smjene Žalac još dugo je snažno branio. Je li sada promijenio mišljenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ono što sam ja govorio o njoj u smislu njenog razumijevanja znanja o europskim fondovima koje je imala Žalac 2016., imala je i Tramišak 2020., ima i Erlić danas - sve su to ljudi koji su na razini županija vodili ili agencije ili županijske odjele. Ja i dalje mislim da se ona razumije u EU fondove, ovaj dio oko ovoga slučaja s obzirom na to da i za mene ima potpuno novih elemenata u ovim transkriptima, ali su me iznenadili.

O Milanoviću, policajcima koji konzumiraju drogu...

Optužio je opoziciju da kreira lažne teme poput priče o policajcima koji su se drogirali na jednoj intervenciji, kritiziranja Zakona o pomorskom dobru…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali ste svaki dan u političkom prostoru lažne teme i njihovo nestajanje. Prva je bila da su policajci konzumirali drogu na proslavi Nove godine i nudili drogu drugima. Pa se pričalo da je jedan policajac sin ministra. Pa se onda nakon dva tri dana javio doktor pa se o tome pričalo danima. To je netema kojom se oporba bavi. Druga netema je da netko krade hrvatske plaže.

Onda se javila tema AP. Opozicija, da bi pokrila svoju sramotu oko glasanja o pomoći Ukrajini, njihov poglavica Milanović danas ide korak dalje. To je hrvatska opozicija predvođena poglavicom na Pantovčakom. Pritišće DORH u vezi ministra Banožića. Tako se pokriva i smeće u Zagrebu. Ajmo nabaciti sve teme samo da se ne govori o njihovim neuspjesima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je sve ovo bez većeg konteksta.

"Da se poruke čitaju tema ne bi bila tko je AP, nego što u porukama piše. Ako postoji neka baza podataka i neki projekti, možda ima neki smisao. Ne vidim da je ovdje problem sadržaja, nego cijene. Morate vjerovati ministrima, zato ste ih postavili. Što ćemo sada tražiti SOA-u da provjerava svakog ministra koji dolazi na sastanak?", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednika RH Zorana Milanovića nazvao je licemjerom.

“Zamislite licemjerja, danas ispriča naše vojnike u Litvu, prije par tjedana u Poljsku, u NATO-ovu misiju. Naši vojnici koji su trebali sudjelovati u misiji EUMAM isto su trebali ići u Poljsku i Njemačku. Koja je razlika?”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo