Milanović na Banovini / 'Žozefin Rimac i Gabika su cure kalibrirane za veliki domet. Ako AP nije Ante Pavelić, onda je Plenković'

'Ne možemo i nećemo biti dovedeni da potpuno ovisimo o tuđoj volji na koju nemamo nikakav utjecaj. Vidim da je šef NATO-a u Južnoj Koreji i Japanu. Čovjeka znam 20 godina, mene i moju zemlju tamo ne predstavlja. To nije prostor NATO-a, ali je u susjedstvu Kine', kazao je Milanović.

30.1.2023.
9:28
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovat će na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFP BG-LTU). Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednika Republike.

“Gore idu vježbati, Litva je članica NATO-a. Ne bi bilo fer tamo ne otići. To bi bila nesolidarnost”, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne možemo i nećemo biti dovedeni da potpuno ovisimo o tuđoj volji na koju nemamo nikakav utjecaj. Vidim da je šef NATO-a u Južnoj Koreji i Japanu. Čovjeka znam 20 godina, mene i moju zemlju tamo ne predstavlja. To nije prostor NATO-a, ali je u susjedstvu Kine. To nema veze s Hrvatskom. Rade se stvari na koje nemamo utjecaja niti nas itko pita, a mogu nas već sutra duboko obvezivati”, dodao je predsjednik.

Image
30. godišnjica /

Milanović na Perući: 'Ta akcija je nošena iz srca hrabrošću, ali i planirana glavom'

Image
30. godišnjica /

Milanović na Perući: 'Ta akcija je nošena iz srca hrabrošću, ali i planirana glavom'

Spomenuo je da je on nabavio haubice, da je ubrzo nakon toga prestao biti premijer, te da u međuvremenu nije nabavljeno streljivo. "To je bilo nabavljeno u vrijem totalne besparice dok sam ja bio premijer", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kupili smo BMW, vozimo ga u drugoj brzini, koljemo ga ko zadnji mesari. Tko je za to odgovoran? Ja nisam. Inače je stanje za zalihama bijedno. Idu gore s kvalitetnom opremom koju ne mogu koristiti na ozbiljan način jer imam streljivo samo do 16-17 klimoetara. To je razina Drugog svjetskog rata. A za to netko odgovara, kao i za prazna skladišta”, rekao je Milanović.

"Nemamo protuoklopa, to treba otvoreno reći. Sad se ide u neke nabave. Tko je kriv za to? Stanje nije dobro. Protuzračna zaštita je točkasta. To smo vidjeli kada je onaj leteći bojler preletio Mađarsku i Rumunjsku koji imaju modernije sustave od nas, a bili su u REM fazi", upozorio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je aferu Softver u kojoj se špekulira o značenju inicijala AP i njihovoj povezanosti s Andrejem Plenkovićem.

"Tko je AP? Je li Ante Pavelić? Nije. Koliko je prošlo vremena? Kninska Madame de Pompadour Žozefin Rimac i ova druga, Gabika, to su cure kalibrirane za veliki domet, a uhvatili su ih ko zadnje opančarke. I sve sad to izlazi van, to su lopine. Vidimo sad iz njihove komunikacije… Ako AP nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković”, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“On je svjedok. Meni je nezamisliva takva komunikacija, da je to postojalo u moje vrijeme, između Slavka Linića i Branka Grčića… Stvar je zabrinjavajuća”, dodao je Milanović.

Ponovno je podsjetio na slučaj ministra obrane Marija Banožića "oko muljaže s poslovnim prostorima" i pitao što radi DORH jer postoji “opasnost zaborava”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ne može razgovarati s ministrom jer mu je istraga pred vratima i nema poslovne sposobnosti, samo s Plenkovićem.

“Koji od naš pokušava napraviti cirkuske pudlice od države, a ja kažem ostanimo klauni. To je časna uloga, to je umjetnost”, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za rat u Ukrajini diplomacija je jedino rješenje", istaknuo je Milanović. "Cijelo vrijeme tražim koliko-toliko racionalan plan. Europa plaća cijenu, Amerika je najmanje plaća, ali preinvestirala se", zaključio je.

"Abramsi nisu sofisticirano oružje. U pravim okolnostima, pod pravim kutem to gori. Gore i ljudi unutra". Rusi imaju preponderaciju u streljivu. Treba li Ukrajina ostat bez muškaraca? Koje je rješenje?", zapitao se Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemački tenkovi u Harkovu će dodatno homogenizirati Ruse. Ovo je politički neinteligento što se radi i štetno za Zapad. Moj zadatak u tome je da ne budemo ciruske pudlice i da se maknemo od toga što je dalje moguće. Humanitarna pomoć i osuda agresije, ali dalje od toga ne", rekao je Milanović.

Problem Vojne agencije (VSOA-e) rješit će se, kazao je Milanović, kad mu se Plenković obrati. "Koliko sam puta sam mu pisao? Kako je odgovorio? Nikako. Poziv je otvoren", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je dovođenje u pitanje cijelog koncepta, u kojem netko misli da ima pravo. Tako i Krim. Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći njemački generali”, kazao je Milanović i dodao da tamo ginu tisuće ljudi.

“Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da na kraju koriste nuklearno oružje”, istaknuo je Milanović i dodao kako pokušava otvoriti oči drugima jer “srljamo u rat sa supersilom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović o Kosovu

Predsjednik Milanović komentirao je i situaciju oko Kosova.

"Rusi će se, jer su cinici, pozvati na aneksiju Kosova koju ja podržavam. Međunarodna zajednica i mi smo je anektirali. Ono je oteto od Srbije. Kosovo je izuzeto iz Srbije. Jesmo li priznali Kosovo? Jesmo. Stojim li iza Kosova? Stojim. Kad je to jednom napravljeno bilo, bez volje države kojoj Kosovo pripada, a to je bila Srbija, odnosno Jugoslavija koja nama nije prijateljska i iskreno baš nas je brigalo za njih bilo je samo pitanje kada će Rusi ili netko treći napraviti isto", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kosovo smo priznali. Nije aneksija, to je otimanje. Dio teritorija izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi onda je to kriminal. Po meni je to pitanje zrelosti. Jasno je da Krim nikada više neće biti u Ukrajini. To govore vodeći njemački generali", kazao je Milanović pa dodao da svi to shvaćaju kao seminarski rad, a da u Ukrajini ginu stotine tisuća ljudi, dodao je Milanović.

“Rusija je opasna zemlja. Ništa vi ne razumijete. Uspoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili sa svjetskom nuklearnom supersilom”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sulude emocije i mržnja Europu vode u veliku opasnost”, kazao je je Milanović.

Milanović novinaru: 'Vi ste ostrašćeni amater'

Milanović je osporio izjavu novinara Ivana Hrstića o tome kako prije točno godinu dana "iznio niz pogrešnih procjena" poput izjave o tome da Rusija neće napasti Ukrajinu, a zatim se s novinarom upustio u raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vas tretirati kao novinara jer to niste. Vi ste ostrašćeni amater. U ključnim stvarima sam bio u pravu", poručio mu je Milanović u raspravi.

“Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Hrvati nisu toliko mrzili Srbe, koliko ovi tamo mrze Ruse”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da je Rusija mračna zemlja. “Crno je mračno, to nije dobro. No, ona ima nešto što vidi kao svoj interes, a mi idemo u sukob s njom. Znate tko se ponaša tako? Onaj tko plaća tuđim novcem”, rekao je.

“Pitanje je koliko ćemo Ukrajini pomagati. Ovo nije pomoć, ovo je mrcvarenje. Trebalo ih je natjerati za pregovarački stol. Treba poginuti 300 tisuća Ukrajinaca. Srce me boli dok to gledam. Radi se o tome da oni koji ih na to tjeraju gledaju to iz gradova koji ne ratuju. Oni znaju da su na sigurnom, njihovi gradovi neće gorjeti. Ovo je Armagedon, nisam vjernik, ali sam načitan o tome”, istaknuo je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo