u tijeku ciljana akcija /

Uzbuna zbog uvoznih jagoda: jesu li radi pesticida opasne po zdravlje?

U tijeku je i hitan nadzor uvezenog voća i povrća jer građane zanima truju li se i koliko pesticidima iz uvezenih mjerica

5.5.2018.
19:10
VOYO logo

Sočne, mirisne, ali i voće s gotovo najvećom razinom pesticida. Domaći proizvođači tvrde - takve su samo uvozne jagode. S domaćima to nije slučaj. Jagodice purgerice brane su jutros i već su prodane na zagrebačkim štandovima. Ove poslijepodnevne sutra će već biti u prodaji u Beču. 

"To znači da je mi možemo brati stvarno u fiziološkoj fazi zrelosti kad je ona najkvalitetnija dok recimo jagoda iz uvoza ona se mora brati ranije da bi izdržala taj transport", rekao nam je Đorđo Jurić iz OPG Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvozne se jagode, pokazuju to i ove snimke, često beru potpuno zelene, a kako bi izdržale prijevoz i skladištenje trebaju malo pomoći kemije. 

"To je jagoda koja više dana provodi ili u nekakvim skladištima, kamionima dok uopće dođe na naše tržište. Vrlo je velika opasnost da se javi botritis što je ovdje minimalna vjerojatnost", dodaje Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Boja je drugačija, pretamne su. Okusom se vidi da nisu svježe. Nemaju onu prirodnu slatkoću", kaže nam beračica jagoda Anđela Parić, a s njom se slaže i beračica Fihreta Bunić "Razlika je velika između domaćih jagoda i uvoznih. To je istina živa i to moramo znat".

Jagodica Hrvatica ili jagoda iz Grčke i Španjolske? Što se tiče ministarstva poljoprivrede sasvim je svejedno jer ni uvozne tvrde oni - nisu opasne za zdravlje. 

Naime, ista pravila tretiranja voća zaštitnim sredstvima vrijede jednako u svim zemljama Europske unije. Upravo je u tijeku ciljana akcija Ministarstva poljoprivrede u kojoj se provodi inspekcijski nadzor voća i povrća. Kontroliraju se tržnice, trgovački lanci, a na teren se izlazi i po prijavama građana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo