neugodno iznenađenje /

Uzbuna zbog računa za odvoz smeća: Ostao šokiran poskupljenjem od čak 320 posto!

Nekome je odvoz pojeftinio, ali oni koji imaju apartmane dobili su znatno veće račune

15.2.2019.
10:25
VOYO logo

Od '70. kada je živio u Njemačkoj, Marijan odvaja otpad. Najveći dio otpada iz njegovog kućanstva i od turista iz njegovih apartmanima ide u kompost kojim gnoji vrt. 

"Vadim ostatke hrane od sviju, lubenica, pomidora, spize, sve se nalazi u kantama", kaže Marijan Stošić iz Tribunja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ima manje otpada, sada plaća 13 posto veće račune

"Susjed koji ima kućanstvo, on plaća 45 kuna i daje svaki put kantu, a ja koji nisam dao ni jednu jer sam do sad sve zbrinuo, plaćam137 kuna mjesečno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještanima nije jasno zašto odvoz za apartmane plaćaju cijelu godinu.

"Za tri mjeseca, ako treba platiti, platiti, ali ovo drugo, nemaš goste, nemaš zbog čega platiti", kaže Marija Štrus.

"Čak je i pojeftinilo nekih sto kuna možda po godini, po kvartalu, kako to već ide. Koliko apartmana imate, koliko ležajeva? Oko 6-7 apartmana, nekih 18 ležajeva, tako nešto", kaže Tomislav.

Načelnik Općine pojašnjava kako su računi od tri ljetna mjeseca raspoređeni na cijelu godinu i kako je poskupjelo polovici mještana koji imaju apartmane, a onoj polovici koja ih nema je pojeftinilo. Najveće poskupljenje je jednom Tribunjcu od čak 320 posto!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima kuću koja broji više od 12 ležajeva po toj kategoriji što znači da ima više od 12, a može imati i do 20 ležajeva i plaćao je za to 32 kune mjesečno. Sad plaća 135 kuna mjesečno, šta je normalno iz razloga što ima apartmane pune 3-4 mjeseca", kaže Marko Grubelić, načelnik Tribunja. 

Odvoz kanti s korisnim otpadom je besplatan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sav korisni otpad dolazi na sortiranje u poduzeće Leć. Dolazi na sortirnu traku i nakon toga se razvrstava na korisnu pet ambalažu, papir, metak i tako dalje...

Zbog nameta na apartmane dio mještana ih je odlučio odjaviti do sezone. Zato svih koji su odjavili apartmane, najavljuju iz Općine, prije ljeta mogla bi posjetiti inspekcija.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo