šokantni slučajevi / Užas u Supetru nije izoliran slučaj: Ovo su napadi počinjeni iz mržnje koji su nas šokirali

Od svega podignuto je samo 8 optužnica. A od 14 presuda, 11 je bilo osuđujućih i 3 oslobađajuće

11.6.2019.
7:02
VOYO logo

Napad u Supetru, nažalost, nije izoliran slučaj. Iako je primjerice 18. gay pride koji se u Zagrebu održao ove subote prošao bez iti jednog incidenta, što je naizgled veliki napredak od početka organiziranja te manifestacije, kaznena djela i prekršaji počinjeni iz mržnje nisu ni blizu iskorjenjeni.

Jedna jedina žena pružila je ruku napadnutnom vaterpolistu u Splitu u veljači ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedili su na Rivi i ispod jakne im je konobar vidio grb kluba za koji igraju - Crvene zvezde. 

"Krenuli su s palicama, noževima, rekli su da će ubit Četnika... Vidio sam da nožem kreće prema meni, pao je ispred mene i vidio sam da me nožem zakačio po nozi", govorio je Aleksandra Kralj, vaterpolist Crvene zvezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi krivci su oni koji šute godinama o ovome"

Danas je preminuo Radoje Petković, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća iz Kastva. 2 je mjeseca bio u komi nakon što ga je muškarac brutalno pretukao dok je ulazio u automobil; a jučer su na Braču vikali – tko je od vas srbin?

"Ti dečki jesu krivi, ali pravi krivci su oni koji šute godinama o ovome. Pravi krivci su oni koji ne čuju što se skandira na stadionima, pravi krivci su oni koji ne čuju što se pjeva i koje se poruke šalju s koncerata poput Thompsonovoga nego kažu da je to domoljubna poezija. Ne, to nije domoljubno pjevanje ako ostavlja omladinu poput ove", jasno će saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz izvješća Državnog odvjetništva za prošlu godinu o kaznenim djelima poticanja na nasilje i mržnju – bilo je prijavljeno 48 slučajeva, od čega 21 policiji. Odbačene su 43 prijave što ukazuje na to da kvalifikacija nije jednoznačn. Od svega podignuto je samo 8 optužnica. A od 14 presuda, 11 je bilo osuđujućih i 3 oslobađajuće.

"Vrlo je teško kazneno djelo svesti pod tu normu. To je nešto što nije lako dokazati u svakodnenom djelovanju sudova i Dorha. To je jedno vrlo ozbiljno pitanje i u budućnosti će se netko morati pozabaviti time", ističe odvjetnik Ljubo Pavasović - Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nerijetko počinitelji prođu s prekršajnim prijavama

Nerijetko počinitelji prođu s prekršajnim prijavama, ali ukoliko se kaznenom djelu dokaže motiv – mržnja – istoga trena delikt se strože kažnjava.

"Ukoliko je odnos počinitelja prema žrtvi zapravo obuhvaćen pripadnošću žrtve nekoj skupini ransoj/vjerskoj/seksualnoj... onda se radi o takvom nasilnom deliktu počinjenom iz mržnje", dodaje Ljubo Pavasović - Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako netko nacrta srp i čekić na spomeniku bivšeg predsjednika Tuđmana onda se zna što je to", kaže Pupovac.

Prije 6 mjeseci mladić je napadnut na autobusnom kolodvoru u Vukovaru. Je li iz mržnje? To još nije dokazano, ali - pohađao je nastavu na srpskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo