Uz skuplju struju dolazi i veći broj nezaposlenih

16.3.2010.
20:44
VOYO logo

arti-201003160424006Što službeno, što neslužbeno se na okruglom stolu Poslovnog dnevnika i časopisa Banka moglo čuti da slijedi povećanje cijena energenata kako bi se povećao interes privatnog sektora za ulaganja u energetiku, dok bi proračun štedio smanjivanjem povlaštenih mirovina, piše Večernji list.

Za razliku od eurozone koja je lani imala čak 6,6 posto fiskalnog deficita, Hrvatska sa svojih 3,5 posto deficita, koliko se po procjeni državnog tajnika Zdravka Marića očekuje 2009., ima prostora za nova zaduženja, no Vlada se suzdržava od ulaska u novi dug zbog dva razloga. Prvi je tzv. grčki sindrom, zbog kojeg je skočila cijena duga, a drugi neizvjesnost oko brodogradnje i mogućih troškova koje će država imati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003160065006''Da je ranije riješen problem brodogradnje, Hrvatska je sa 14 milijardi kuna dugova brodogradilišta glatko mogla proći kroz krizu i podnijeti sve njezine udare'', rekao je Željko Lovrinčević, savjetnik predsjednice Vlade koji je otkrio da je brodogradnja glavni razlog što se čeka s rebalansom proračuna, jer bi bilo nelogično i neracionalno raditi dva rebalansa u nekoliko mjeseci.

U drugom dijelu godine, rekao je, treba očekivati i nastavak privatizacije drugih tvrtki jer su se cijene dionica oporavile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrinčević je potvrdio navode opozicijskih čelnika da je 'new deal' javnih poduzeća, težak 15 milijardi, kuna općepoznata činjenica već od studenog prošle godine. Novost je to što je Vlada prioritet dala ulaganjima u energetiku, zaštitu okoliša i željeznice, dok su ostalo redovite investicijske aktivnosti.

arti-201003160650006''Treba izdržati ovu godinu, a sljedeće ćemo biti u znatno boljoj poziciji. Optimist sam, nećemo proći ni dramatično uspješno, ali ni neuspješno'', zaključio je premijerkin savjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, rekao je da su tražili da država proda udjele manje od 5% u tvrtkama, a pita i kakav je smisao u tome što posjeduje 48% Hotela Sharaton u Zagrebu, a ne sudjeluje kao aktivni partner, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201003150066006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo