Uvreda 'pohlepni hrvatski gad' stajala ih 500.000 kuna

Nenad Zubin, porijeklom iz Umaga, tužio je tvrtku Brett Martin u Sjevernoj Irskoj, u kojoj je radio 12 godina, zbog rasne netrpeljivosti.

6.3.2010.
17:56
VOYO logo

"Srbi imali pravo kada su silovali vaše žene i djecu", "pohlepni hrvatski gad", "hrvatski drkaroš koji zauzima sve prekovremene", ali i "jeb... lijeni Hrvat"- to su samo neke od uvreda koje je slušao 41- godišnji Nenad Zubin od svojih šefova u Sjevernoj Irskoj sve dok 2007. nije dobio otkaz.

U Sjevernu Irsku otišao je zbog ljubavi prije 22 godine, ondje su mu se rodile i dvije kćerke. Punih 12 godina radio je u tvrtki Brett Martin u Mallusku, koja proizvodi poliugljična vlakna sve dok ga nadređeni tijekom jedne noćne smjene nije našao kako leži na podu pokraj stroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da su smjene trajale 12 sati, noću smo imali dva sata odmora. Većinom bi ljudi legli da se malo odmore. Ali taj šef, rasist, optužio me da sam spavao. A nisam, uzeo sam dvije tablete za glavobolju, još jednom šefu sam rekao da ću prileći na pola sata. Ležao sam 15 minuta kada je došao do mene, udario me nogom, opsovao i ujutro tužio menadžeru" ispričao je Zubin.

Kako drugi radnici za istu stvar nisu izgubili posao, tužio je tvrtku da ga je otpustila zbog rasne diskriminacije. U njegovu je korist svjedočilo više kolega koji još uvijek rade u kompaniji. Ispričali su kako ih je šef Matt McMurtry vrijeđao govoreći im: "Vidi tog hrvatskog momka, ostavio je ženu i 17 djece i došao ovamo prošvercan u kamionu" ili "Vidim da radiš s jeb.... ilegalnim strancem Zubinom. Jesi li znao da je došao ovamo skriven u kamionu sa svoje 18 djece?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maltretiranje je nastavio i Zubinov nadređeni koji se u presudi spominje samo kao O’Neill. Uz brojne uvrede i kritike, O’Neill je u jednom trenutku došao do Zubina i rekao aludirajući na njegove kolege: "Natjeraj te Poljake da više rade". Tu je izjavu sud uzeo kao dokaz da je i O’Neillovo postupanje bilo rasističko. U presudi stoji da je ignoriranjem rasističkih komentara vrh tvrtke "praktički odobravao" vrijeđanje.

Sud u Belfastu zaključio je da je šef Matt McMurtry Zubina imao na zubu zbog njegove nacionalne pripadnosti, te ga je na toj osnovi vrijeđao, bacao ono što bi Zubin proizveo u smeće te mu redovito izbacivao ime s rasporeda za prekovremeni rad. Naredio je da mu tvrtka mora platiti odštetu od 53.596 funti, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo