NAJJEFTINIJI RESTORAN U HRVATSKOJ / U njega mogu samo izabrani i to doslovno: Kompletan ručak tu će se plaćati sitnišem s dna džepa

Image

Iako recenzije tamošnjih jela nećete pročitati na gastroportalima i u tekstovima eminentnih kušača hrane, saborski je restoran već godinama na dobrom glasu jer za bagatelne cijene nudi dobru hranu

16.7.2022.
11:27
VOYO logo

Nakon što je objavljen tečaj konverzije (7,53450 kuna za 1 euro) koji će vrijediti kada Hrvatska 1. siječnja 2023. godine uđe u europodručje i sadašnju nacionalnu valutu zamijeni zajedničkom europskom, mnogi su dohvatili kakulatore krenuvši preračunavati koliko bi im već sada iznosile plaće ili mirovine, koliko bi danas koštali hrana, kava, cigarete, gorivo i ostale potrepštine.

Aktualne cijene u kunama vjerojatno se preračunavaju u eure i u najjeftinijem restoranu u zemlji - onome u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjenik na kojemu nema inflacije

Tamošnji se cjenik žilavo odupirao svim inflatornim udarima koji su započeli još početkom godine, pojačali se kada je Rusija nagrnula vojskom u Ukrajinu, a sada, usred ljeta i dodatno eksplodirali. Tajna otpornosti Restorana Hrvatskog sabora na sveprisutan rast troškova i poskupljenja krije se u tome da je isti izuzet od fiskalizacije, odnosno obveze izdavanja fiskalnih računa jer je riječ o internom, nekomercijalnom restoranu koji hranu i piće poslužuje isključivo vlastitim članovima, saborskim zastupnicima i zaposlenicima Sabora.

Image

Meni hrvatskog sabora - uvođenjem nove valute glavno će se jelo moći pojesti za samo dva eura, ako ne bude promjena

Recenzije tamošnjih jela nećete pročitati na gastroportalima i u tekstovima eminentnih kušača hrane, ali saborski je restoran već godinama na dobrom glasu jer za bagatelne cijene nudi dobru hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna pisali smo o saborskom restoranu objavivši tadašnji tjedni jelovnik iz kojeg se, usporedbom s nekim prijašnjima, vidjelo da ondje niti nakon višemjesečnog divljanja cijena, a bogme niti nakon dvije godine (2020. godine bile su identične) ručak nije poskupio niti kune. Žele li pojesti juhu, zastupnici i zaposlenici za nju će morati izdvojiti 4 kune. Za glavno jelo s prilogom plaćaju 15 kuna, dnevni prilog, ako se uzme zasebno, košta 9 kuna, desert 4 kune, a salata 3 kune. Odluče li se za opciju "dajte mi sve" to ih onda košta 35 kuna.

Image
Restoran koji nije poskupio ni lipe /

Imamo ovotjedni meni saborske kantine, tamane se bečki, vratina i riba za cifru za koju se ne može kupiti ni burek

Image
Restoran koji nije poskupio ni lipe /

Imamo ovotjedni meni saborske kantine, tamane se bečki, vratina i riba za cifru za koju se ne može kupiti ni burek

Za glavno jelo dvije 'kune' ili četiri 'Tesle'

Iako se u saborskom restoranu iz tjedan u tjedna mijenja jedino jelovnik, ne i cjenik, od 1. siječnja iduće godine i ondje će se neminovno dogoditi promjena - plaćat će se u eurima, a ne više u kunama. Značit će to i ogromnu promjenu za stalne goste restorana, saborske zastupnike i zaposlenike, jer će obroke plaćati kovanicama. Naravno, moći će i novčanicama, ako ne budu imali sitnog kod sebe. Ali, općenito, za obrok u saborskm restoranu bit će dovoljan novčić. Ili nekoliko njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod posve izvjesnom pretpostavkom da će cijene 1. siječnja iduće godine biti identične sadašnjima, glavno jelo s prilogom po cijeni od 15 kuna koštat će 1,99 eura za što će biti dovoljna kovanica od 2 eura. Recimo, ona buduća "hrvatska" kovanica eura s motivom geografske karte Hrvatske. Ili, pak, dvije kovanice od jednog eura s motivom kune. A mogu i četiri "Tesle" - kovanice od po 50 centi. Čak i u slučaju opcije "dajte mi sve" koja uključuje juhu, glavno jelo s prilogom, dodatni prilog, desert i salatu, novčanica neće biti potrebna. Sve to skupa iznosi 4,65 eura, a najmanji apoen novčanice eura je 5 eura.

Ručak će plaćati sitnišem 's dna džepa'

Budući da će saborski zastupnici i zaposlenici od 1. siječnja ručkove u saborskom restoranu doslovno moći plaćati sitnišem, odnosno kovanicama s dna džepa, evo i lakšeg izračuna da budu spremni prije negoli dođe do konverzije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevna juha: 4 kune - 0,53 eura
Glavno jelo s prilogom: 15 kuna - 1,99 eura
Dnevni prilog: 9 kuna - 1,19 eura
Desert: 4 kune - 0,53 eura
Salata: 3 kune - 0,40 eura

Podsjetimo da je naša novinarka Ines Brežnjak prije tjedan dana odlučila skuhati jedan obrok s jelovnika saborskog restorana (pileći file u umaku od čilija s njokima, koji je na meniju bio 1. srpnja, nap.a.) s tim da je namirnice kupila u trgovini ne uzimajući ni najjeftinije ni najskuplje. A kada je sve zbrojila, ispostavilo se da je za pripremu dvije porcije obroka, koje bi u saborskom restoranu koštale 30 kuna (3,98 eura), platila 103,69 kuna (13,76 eura), odnosno čak 73 kune (9,69 eura) više nego tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskom saboru uputili smo upit hoće li u tamošnjem restoranu biti korekcije cijena obroka zbog općenitog rasta cijena namirnica te hoće li na cjeniku saborskog restorana, nakon uvođenja eura 1. siječnja cijene biti "zaokruživane", naviše ili na niže. Do trenutka objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo