UVERTIRA ZA BITKU ZA ZAGREB: / Tomašević bi mogao imati puno opasnijeg protivnika od potrošenog Bandića. Čeka nas okršaj teškaša?

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Protiv Milana Bandića, nikad zrelijeg za pad, Tomislav Tomašević otprije najavljuje izborni sraz u Zagrebu, a isto je ponovio i sinoć, slaveći uspjeh na parlamentarnim izborima.

7.7.2020.
7:00
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

U sjeni jučer okončanih parlamentarnih izbora počele su se dijeliti karte i za jednu izbornu partiju koja je na redu u svibnju iduće godine - lokalne izbore u Gradu Zagrebu, gdje Milan Bandić obnaša šesti gradonačelnički mandat zaredom. On je sredinom lipnja pobjedonosno najavio kako ide "po šesti (saborski) mandat u drugu izbornu jedinicu i nagodinu po još jedan gradonačelnički".

Šesti saborski mandat nije, međutim, osvojio, a dramatično mu se urušavaju i izgledi da će osvojiti i sedmi gradonačelnički, za koji je najavljivao da bi mu bio i posljednji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILAN BANDIĆ JE SPREMAN SNOSITI POSLJEDICE ZA SVOJ RAD: /

'Učinit ću sve da nam se ne dogodi 'crveni karton''

Image
MILAN BANDIĆ JE SPREMAN SNOSITI POSLJEDICE ZA SVOJ RAD: /

'Učinit ću sve da nam se ne dogodi 'crveni karton''

Mizerni rezultati Bandićeve stranke u Zagrebu

Naime, rezultati nedjeljnih parlamentarnih izvora profilirali su zeleno-lijevu koaliciju Možemo! kao ponajveće iznenađenje izbora. Osvojili su sedam mandata u Saboru i po jednostavnoj računici uzeli najveći dio glasova SDP-ovoj Restart koaliciji koja se prometnula u najvećeg gubitnika izbora. Jezgra platforme Možemo!, koja okuplja šest stranaka (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je NAŠ i Za grad) proistekla je iz građanskog aktivističkog pokreta u Zagrebu gdje se već više od desetljeća bore portiv Bandićeva načina upravljanja gradom. U Gradskoj skupštini ta je platforma predvođena Tomislavom Tomaševićem, iako ne najbrojnija, postala svojevrsni predvodnik oporbe i protubandićevskih inicijativa. Sam Tomašević jučer je osvojio saborski mandat u I. izbornoj jedinici dobivši čak 19.627 preferencijalnih glasova,

Usporedbe radi, cijela Bandićeva Stranka rada i solidarnosti u toj je izbornoj jedinici, koja obuhvaća šire središte Zagreba, osvojila mizernih 1760 glasova ili 1,01 posto. Sam Bandić je u II. izbornoj jedinici dobio za njega još mizernijih 1789 glasova, a stranka mu je ondje zapela na 2,24 posto. Dvostruko manje od Možemo!. U preostale dvije izborne jedinice koje obuhvaćaju dijelove Zagreba, rezultat Bandićeve stranke bio je još porazniji. U VI. izbornoj jedinici dobila je 1691 glas (Možemo! je tamo osvojila 13.915), a u VII. 1477 glasova naspram gotovo 20 tisuća glasova koliko je dobila platforma Možemo!.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević nikad spremniji, a Bandić nikad zreliji za pad

Bandić je i ranije izlazio na parlamentarne izbore ne prolazeći na njima baš sjajno, dok je na izborima u Zagrebu uredno pobjeđivao i nizao gradonačelničke mandate. Ovoga puta, birači su mu na nacionalnim izborima očito zamjerili "žetončiće" u Saboru, netransparentne i suspektne projekte poput "zagrebačkog Manhattana", a na koncu i lošu reakciju na potres u Zagrebu 22. ožujka ove godine.

Protiv takvog Bandića, nikad zrelijeg za pad, Tomašević već otprije najavljuje izborni sraz, a isto je ponovio i sinoć, slaveći uspjeh na parlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što trebamo čekati deset mjeseci da ga dobijemo, ali uvjereni smo u to", rekao je sinoć za RTL nakon objave rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ već 20 godina nije bio na vlasti u Zagrebu

Međutim, ostvarenje glavnog Tomaševićeva cilja - rušenja Bandića - ne mora značiti da će upravo on za deset mjeseci pobijediti u gradonačelničkoj utrci. U međuvremenu se, uz samog Tomaševića profilirao još jedan vrlo ozbiljan kandidat, a sudeći po jučer ostvarenom izbornom rezultatu i politički "teškaš" koji bi lideru Možemo! mogao biti ozbiljnijim protivnikom od već očito potrošenog Bandića. Riječ je o Viliju Berošu, aktualnom ministru zdravstva. On je u svibnju novinarki RTL-a neizravno potvrdio kako postoji opcija prema kojoj bi on bio gradonačelnički kandidat HDZ-a. O tome se već mjesecima govori u kuloarima, a ovakav će rezultat dodatno osnažiti takva razmišljanja.

Plenkovićev HDZ u velikom je zamahu nakon jučerašnjih izbora. U I. izbornoj jedinici, koja je do jučer slovila za utvrdu SDP-a, HDZ je osvojio najviše glasova (28,32 posto) ispred SDP-a (22,27 posto) i Možemo! (21,12 posto). Toj bi stranci za oporavak imidža u Zagrebu pun pogodak bio da nakon dva desetljeća ponovno ima gradonačelnika i vlast u glavnome gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka li se okršaj Tomaševića i Beroša u Zagrebu?

Beroša je, doduše, Andrej Plenković poslao u najjužniju, X. izbornu jedinicu gdje je ovaj dobio 35.678 preferencijalnih glasova, više i od samog Plenkovića koji ih je u I. izbornoj jedinici skupio 32.208.

Tomašević i Beroš mogli bi tako biti glavni konkurenti na idućim lokalnim izborima u Zagrebu. Bandić polako ispada iz igre, a čini se da i SDP-ovu pretendentu na to mjesto Gordanu Marasu baš ne ide. On je jučer, kao šesti na listi Restart koalicije u I. izbornoj jedinici, osvojio tek 2832 glasa. Osamstotinjak više od Bandića, ali gotovo 17 tisuća manje od Tomaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istinabog, na parlamentarnim izborima Zagreb je razbijen na čak četiri izborne jedinice, a i sam Bandić je više puta pokazao kako loš rezultat na nacionalnim izborima ne znači puno na onim lokalnima, barem u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo