bespravno grade / Uvala Vruja tek je u nizu devastacija jadranske obale, ima ih na stotine: Zakon postoji, ali ne i provedba

Sveukupno zbog bespravne gradnje inspekcija je na području Splita i Rijeke izrekla 332 novčane kazne

6.7.2021.
9:10
VOYO logo

Hitna oružana intervencija i oslobađanje uvale Vruja, ali i opoziv predsjednika Milanovića zahtjevi su prosvjednika nakon Festivala bespravne gradnje koji je održan ovaj vikend. Uvala Vruja tek je u nizu devastacija jadranske obale. U državnom inspektoratu u tri godine donijeli su 98 inspekcijskih rješenja o uklanjanju na pomorskom dobru.

Nedovoljno smatra, predsjednica saborskog odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić i traži da se o svemu raspravlja u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Problem su državne institucije'

I vojsku i policiju pozvali su u Vruju, ali ne na odmor, već, kako su kazali prosvjednici, da oslobode okupirane dijelove zemlje.

''Izgubio sam nadu da će ikad ovdje zaustaviti što se događa. Gospodin Latković, on je vjerojatno Superman, kad već 20 godina nešto radi i nitko mu ništa ne može da je ovdje ja bi mu se poklonio. Problem su državne institucije'', rekao je Karlo Kovačić iz Omiša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nije Vruja jedina. Predsjednica saborskog odbora za okoliš kaže pritužbe građana prima redovito. I upozorava, mora se napokon pokrenuti i državno odvjetništvo. 

''Mi naime iz izvještaja koje primamo od njih vidimo da tih postupaka ili nema ili ih vrlo vrlo malo'', kazala je Sandra Benčić, predsjednica Saborskog odbora za zaštitu okoliša i prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon postoji, no provedba, kaže Benčić nije dobra. Zato će predložiti da se u Saboru o tome raspravlja. Inače, od osnutka Državnog inspektorata 2019. do sada građevinska inspekcija je obavila 206 nadzora mogućeg nezakonitog građenja na pomorskom dobru, doneseno je 98 rješenja o uklanjanju. 

Sveukupno zbog bespravne gradnje inspekcija je na području Splita i Rijeke izrekla 332 novčane kazne, i 297 građevina se moralo ukloniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo premalo inspektora na terenu, posebno na obali, gdje je pritisak veliki'', izjavila je Benčić.

U slučaju Vruja inspekcija je čini se radila: u tri godine- 9 inspekcijskih nadzora, 2 rješenja o uklanjanju, 2 optužna prijedloga, kaznena prijava i 2 novčane kazne. Niti jedan bespravni kamen međutim nije pomaknut. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja ne mogu suditi o političkoj upletenosti jer nemam dokaza, ali dovoljno je prisjetiti se ministra Kuščevića, koji je identične stvari radio na Braču, očito postoje oni koji to mogu raditi'', rekla je saborska zastupnica Urša Raukar Gamulin

Image
Naš zakon im to dopušta /

Bespravna gradnja u Istri: Urbanističko divljaštvo sada predvode Slovenci i Talijani. Hrvatska kao da ne postoji

Image
Naš zakon im to dopušta /

Bespravna gradnja u Istri: Urbanističko divljaštvo sada predvode Slovenci i Talijani. Hrvatska kao da ne postoji

Rušilo se tada punom parom

Na prozivke prosvjednika za opozivom, predsjednik Milanović, ne odgovara, a do sada nije krio svoj odnos s poduzetnikom Latkovićem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ponosan sam na čovjeka koji ima 82 godine koji nikada nije bio priveden nije zakonski odgovarao i bavi se proizvodnjom robe. To je mnogo više nego neki paraziti koji ga kritiziraju iz mržnje'', izjavio je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Anka Mrak Taritaš nekadašnja je Milanovićeva ministrica graditeljstva i prostornog uređenja. Rušilo se tada kaže punom parom, ali većinom tek novonastalu bespravnu gradnju, slučaj Latković je, kaže, naslijedila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne, apsolutno Milanović nije rekao da se njega ne smije dirati. Milanović nije, minimalno se miješao u  resor. To nije bilo u tom trenutku na redu, ali da je bilo, ne bi imala problema'', izjavila je Anka Mrak Taritaš, bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

I tako ministar po ministar, prošlo je 20 godina, a nekadašnji raj na zemlji, postao je zaštitno lice devastirane jadranske obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo