Utemeljitelji ličkog HDZ-a brane Darka Milinovića

'Bio sam prisiljen reagirati na neistinite izjave Darka Milinovića da je član i utemeljitelj HDZ-a od 1989.

11.1.2012.
20:39
VOYO logo

"Ja sam član Hrvatske demokratske zajednice od 1989. godine, dakle, jedan od osnivača HDZ-a i u ovih dvadesetak i nešto godina sam učestvovao u svim procesima HDZ-a i svim njezinim pobjedama", izjavio je u utorak potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović najavljujući svoju kandidaturu za šefa te stranke. No, na njegove izjave u srijedu je reagirao bivši saborski zastupnik Miroslav Petry navodeći kako je Milinović izrekao neistine.

Tko je osnovao HDZ u Gospiću?

"Kako sam osobno učestvovao pri utemeljenju HDZ-a na području bivše Zajednice općina Gospić odnosno na području Like, što po današnjem teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske predstavlja područje Grada Gospića, Općine Perušić, Općine Lovinac, Općine Karlobag, Općine Plitvička Jezera itd., ovim putem demantiram imenovanog uslijed neistinito iznesenih navoda...", stoji u pismu koje je objavio Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petry kaže kako je on stupio u kontakt s Franjom Tuđmanom te osnovao HDZ u Gospiću čiji su se prvi članovi okupljali u njegovom stanu.

Kićenje tuđim perjem

"Bio sam prisiljen reagirati na neistinite izjave zamjenika predsjednice HDZ-a i kandidata za predsjednika HDZ-a Darka Milinovića da je član i utemeljitelj HDZ-a od 1989. godine, a sve iz razloga jer osobe koje su u navedenom periodu ugrozili svoje živote i živote svojih obitelji nisu zaslužile da budu marginalizirane i zaboravljene od strane pojedinaca iz stranke koju su osnivali, a niti se s njihovim radom i djelovanjem kojemu je konačni cilj bila uspostava Hrvatske države može bilo tko 'kititi' i lažno predstavljati pred hrvatskom javnosti, pa makar se radilo i o visokopozicioniranom dužnosniku Hrvatske demokratske zajednice, a sve iz razloga jer je nedopustivo i krajnje nekorektno da bilo tko gradi svoju političku karijeru na neistinama, insinuacijama i izmišljotinama", zaključuje Petry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njegove tvrdnje još jednom je odgovorio Drako Milinović navodeći kako se on zaista 1989. učlanio u HDZ, ali na zagrebačkoj Trešnjevci. Tada je, tvrdi, služio JNA i tijekom slobodnog vikenda učlanio se u HDZ. Člansku iskaznicu u Gospiću, objašnjava, potražio je godinu dana kasnije 1990.

Na pismo Miroslava Petryja reagirali su u četvrtak Klub utemeljitelja HDZ-a Ličko - senjske županije i prvi predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Općine Gospić koji upozoravaju kako je Miroslav Petry bivši član njihove stranke. Naime, kako navode, Petry je nakon poraza na unutarstranačkim izborima 2000. prešao u Hrvatski blok, te se kandidirao na izborima 2001. na kojima nije uspio prijeći izborni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krajem 1989. godine Darko Milinović, koji se u to vrijeme nalazio na odsluženju vojnog roka u bivšoj JNA, kontaktirao je nas nekolicinu iz Gospića koji smo održavali kontakte sa Središnjicom HDZ-a u Zagrebu (Ivica Čačić, Milan Kolić, Ante Vlainić) te izrazio želju za učlanjenjem. U to vrijeme u Gospiću još nije bila formalno osnovana Hrvatska demokratska zajednica, a mi smo mu sugerirali da se ne učlanjuje dok ne odsluži vojni rok jer bi, s obzirom na okolnosti, tim činom mogao dovesti u pitanje i svoj život.

Nije poslušao sugestije

Međutim, Darko Milinović se unatoč našim sugestijama u prosincu 1989. učlanjuje u HDZ u Zagrebu zajedno sa svojim prijateljima iz Gospića i Like (Joso Vrkljan, Ivica Kušlan, Petar Krmpotić, Milan Kušlan i drugi), te su na njihov zahtjev prevedeni u svoje matične ogranke tijekom njihovih osnivanja početkom 1990. godine, o čemu postoji službena stranačka evidencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom gore navedenog, dr. Darko Milinović neposredno je sudjelovao u procesima utemeljenja i stvaranja Hrvatske demokratske zajednice na području Gospića i Like", stoji u priopćenju koje potpisuju predstavnici Predsjedništva Zajednice Kluba utemeljitelja HDZ-a, Kluba utemeljitelja HDZ-a dr.Franjo Tuđman, te prvi predsjednik Općinskog HDZ-a u Gospiću Anton Vlainić.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo