ČEKA SE GLASANJE / Ususret mogućoj potvrdi zastupnika, EP dao zeleno svjetlo: 'Vrijeme je za RH u Schengenu'

Image
Foto: Shutterstock

'Hrvatska treba biti inspiracija drugim zemljama u regiji'

9.11.2022.
23:33
Shutterstock
VOYO logo

Vrijeme je da Hrvatska uđe u šengenski prostor, poručili su u u srijedu eurozastupnici na mini plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu uoči sutrašnjeg glasanja.

"Šengen je čekao Hrvatsku. Hrvatski narod je čekao i sada je stigao taj trenutak", rekao je izvjestitelj za ulazak Hrvatske u šengensko područje Paulo Rangel na raspravi Europskog parlaments o tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je za pristup šengenskom prostoru ispunila 281 preporuku u osam područja, a Rangel, portugalski zastupnik iz kluba Europske pučke stranke, podsjetio je da je Hrvatska prošla "najsveobuhvatniju i najdetaljniju evaluaciju".

Rangel je naglasio da je Hrvatska jedina članica EU-a koja je uspostavila neovisni mehanizam nadzora postupanja policije, a hrvatski eurozastupnici uvjereni su da će i druge zemlje slijediti primjer Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski eurozastupnik Matjaž Nemec je, govoreći ispred kluba socijaldemokrata (S&D), rekao da Hrvatska "zaslužuje" ući u šengen i pozvao Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove da jasno podrži ulazak Hrvatske, ali naglasio da će se nastaviti pratiti postupanja hrvatskih organa na granici.

Image
hrvatska u schengenu /

Europarlamentarac o ulasku u Schengen: 'Za hrvatske zastupnike ovo je najvažnija odluka u mandatu'

Image
hrvatska u schengenu /

Europarlamentarac o ulasku u Schengen: 'Za hrvatske zastupnike ovo je najvažnija odluka u mandatu'

Očekuje se da će zastupnici sutra velikom većinom glasova potvrditi da Hrvatska ispunjava sve potrebne uvjete za ulazak u šengen, a potom je na potezu Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove 9. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloga Europskog parlamenta u postupku pridruživanja šengenu samo je savjetodavna, ali prema pravilima postupka, Vijeće, to jest države članice, mora zatražiti mišljenje od Parlamenta. Konačnu odluku donijet će 22 države članice EU-a, ujedno članice šengenskog prostora.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas naglasio je da je EK još 2019. dala zeleno svjetlo i da je Hrvatska "učinila sve što je potrebno" i poželio dobrodošlicu Hrvatskoj u šengenski prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlo Ressler (EPP/HDZ) je govoreći u ime kluba pučana istaknuo da ulaZatzak u šengen Hrvatskoj "u vrijeme rata na europskom kontinentu, uz ravnopravnost, slobodu kretanja i veliku razvojnu priliku, donosi i dodatnu sigurnost".

Eurozastupnik Tomislav Sokol (EPP/HDZ) rekao je da je "potvrđeno da Hrvatska na najbolji mogući način štiti najdulju vanjsku granicu Unije od ilegalnih migracija sukladno europskom i međunarodnom pravu", a da oni koji tvrde suprotno "samo obmanjuju javnost zbog vlastitih sitnih politikanskih interesa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"400 milijuna ljudi i jedna granica i mi ćemo biti dio toga (…) Hrvatska tako postaje integrirana u povijesni, civilizacijski i kulturološki prostor EU-a", rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak (EPP/HDZ).

Biljana Borzan (S&D/SDP) je napomenula da je "teško razumjeti ili prenijeti nekome tko nije morao čekati na granicama za sigurnosni pregled ili pregled putovnica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No postoje dvije kategorije građana - onih čije su države u šengenu i onih čije nisu", upozorila je Borzan , dok je eurozastupnik Valter Flego (Renew/IDS) istaknuo da je "sretan i ponosan što je moja Hrvatska na vratima šengena, a što će moja Istra od 1.1. 2023. biti prava europska regija bez granica".

Izvjestitelj Rangel napomenuo je da se ulaskom Hrvatske u šengenski prostor šalje "jasan signal zemljama zapadnog Balkana" i da Hrvatska "treba biti inspiracija drugim zemljama u regiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na raspravi u EP-u izražena je jasna potpora i za skori ulazak Rumunjske i Bugarske koje su već godinama u čekaonici.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo