VRHUNSKI DIJABETOLOG / Uštedio novac zdravstvenom sustavu: Pluton je prvi hrvatski pas koji može nanjušiti dijabetes

Pluton je prvi hrvatski pas koji može nanjušiti dijabetes. Od kad ga ima - njegova vlasnica više ne troši trakice za provjeru šećera. Jer kad joj šećer skoči, javi joj

4.7.2017.
18:38
VOYO logo

Iako star tek 14 mjeseci, labrador je na korak do službenog priznanja da je riječ o vrhunskom dijabetologu. Točno zna prepoznati kad njegovoj vlasnici skoči šećer. "Jedan dan primjećujem da on na mene jako laje.

Gleda me i laje i nije mi bilo jasno zbog čega i tad sam shvatila s obzirom da mi nije bilo da mi je vjerojatno šećer porasto. I kad sam popila tabletu kad se to sve smirilo on je prestao lajati", priča nam Ana Porubić Stjepanov, vlasnica psa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajnost - mislila je u početku, ali iz dana u dan vidjela je da se Pluton tako čudno ponaša samo kad joj šećer poraste.  "On sad meni stavi glavu na nogu ako ja tu sjedim i gledam me ravno u oči. Pa to bi moglo biti satima. Dok meni šećer ne padne. Ako se ja ne dignem i ne popijem lijek on počne lajat", govori Porubić Stjepanov.

Nakon što obavijestila centar Silver da Pluton reagira u neobičnim situacijama, njihovi djelatnici odlučili su Plutonov talent dovesti do savršenstva. "Postali su tim, postali su jedno i mislim da je taj odnos bio ključan da on samoinicijativno počne pokazivat na promjene koje se događaju u njenom tijelu", rekla je Bruna Kukec iz Centra Silver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Plutona do diplome psećeg dijabetologa dijeli još samo jedan ispit ove jeseni, na svoj šećer - ne pazi. Obuka pasa za prepoznavanje dijabetesa je dugotrajna, naporna i u Hrvatskoj tek u povojima. No Pluton je i bez obuke već sada izvrstan u tome.

"Ne morate ništa dvaput reći. On od prve sluša", govori Porubić Stjepanov. "Promijenio mi je život na bolje, na bolje. I ne samo meni nego i svima nama oko njega", zaključuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo