Prebivalište u Švicarskoj / Ustavni sud odgodio izručenje izbjeglice Turskoj: u domovini mu prijeti kazna doživotnog zatvora

Nurettin Oral, koji je trenutno u zatvoru u Osijeku, ima prebivalište u švicarskom Bernu

25.1.2018.
18:52
VOYO logo

Ustavni sud u četvrtak je, privremeno, zbog složenosti postupka odgodio izručenje švicarskog izbjeglice, turskog Kurda, Nurettina Orala kojem u Turskoj, po njegovim tvrdnjama, prijeti kazna doživotnog zatvora zbog „povrede nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta".

Sud je prihvatio navode podnositelja da bi za njega mogle nastati teške i nepopravljive posljedice zbog uskrate prava na pravično suđenje, a uzeo je u obzir i da mu je u Švicarskoj priznat status izbjeglice te da se u Hrvatskoj nalazi u ekstradicijskom pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud je prihvatio prijedlog za odgodu ovrhe do donošenja konačne odluke, navodeći da je riječ o složenom predmetu u kojem treba izvršiti uvid u sudski spis i analizirati opširne ustavne tužbe podnositelja.

Nurettin Oral koji je trenutno u zatvoru u Osijeku, a ima prebivalište u švicarskom Bernu, ustavnom je tužbom osporavao odluke Županijskog suda u Osijeku i Vrhovnog suda donesene u postupku radi utvrđenja jesu li ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska Orala traži zbog povrede nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta iz njena kaznenog te antiterorističkog zakona, što odgovara kaznenom djelu protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva - terorizma iz hrvatskog Kaznenog zakona.

Oral je u tužbi istaknuo da je Vrhovni sud u odluci o dopuštenju izručenja naveo da za izručenje nije odlučno što je on status izbjeglice stekao u Švicarskoj jer Švicarska nije članica Europske unije. No, podnositelj je takvo obrazloženje Vrhovnog suda smatrao paušalnim i netočnim jer obveza priznanja statusa izbjeglice za Hrvatsku proizlazi iz međunarodnih ugovora koji su iznad nacionalnih zakona pa Hrvatska ima obvezu odbiti izručenje Turskoj, iako Švicarska nije članica EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je tvrdio da ga Turska tereti za kazneno djelo koje je političko te da će sigurno doći do povrede prava na pravično suđenje, a da je za inkriminirano kazneno djelo predviđena kazna 'teškog doživotnog zatvora'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo