USTAVNI STRUČNJACI: / Ako se i konstituira Sabor, predsjednica može raspisati izbore

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
12.12.2015.
6:24
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

S druge strane, u SDP-u, odakle tvrde da će idućeg tjedna, iz drugog pokušaja biti konstituiran Sabor i imenovan mandatar, uvjereni su da nema načina da ih nakon konstituiranja Sabora iz Banskih dvora izbaci Kolindina nestranačka vlada. Zoran Milanović i njegovi koalicijski partneri pozivaju se na članak 104. Ustava prema kojem predsjednica može raspustiti Sabor samo uz supotpis premijera, piše Slobodna Dalmacija.

Image
PLAN SE PROVODI U DJELO: /

SDP će do idućeg tjedna imati podršku većine?

Image
PLAN SE PROVODI U DJELO: /

SDP će do idućeg tjedna imati podršku većine?

Miješanje krušaka i jabuka

Spomenuti članak Ustava kaže da se na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, a nakon savjetovanja s predstavnicima klubova zastupnika parlamentarnih stranaka može raspustiti Sabor ako na zahtjev Vlade da se izglasa povjerenje, Sabor Vladi izglasa nepovjerenje ili u roku od 120 dana od dana predlaganja ne donese državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci za Ustav, Barić i Palić, smatraju pak da bi to bilo 'mješanje krušaka i jabuka' jer proces imenovanja nestranačke Vlade nije vezan uz Sabor i članak 104. već uz članke 110 i 111. koji govore o postupku određivanja mandatara.

Palić pojašnjava da ako nitko ne uspije dokazati da ima većinu ili onaj tko dobije mandat ne uspije sastaviti Vladu, tada predsjednica raspisuje izbore i imenuje nestranačku Vladu, bez obzira na to je li Sabor konstituiran ili nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li odlučiti Ustavni sud?

Ustavni sud je jedini koji u tomm slučaju može presuditi, a kako se zasad može saznati s tog mjesta, namjerava se oglasiti tek ako im se netko službeno obrati, odnosno ako predsjednica u međuvremenu donese akt na koji mogu reagirati. Ona, pak, može zatražiti mišljenje Ustavnog suda i prije nego što donese odluku o raspisivanju izbora, piše Slobodna Dalmacija

Ustavni sud može reagirati i samostalno, no tek nakon što predsjednica donese odluku ili na zahtjev Vlade za ocjenom ustavnosti njezine odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, ako bi predsjednica Republike odlučila imenovati privremenu nestranačku vladu, Milanović ne bi morao otići iz Banskih dvora sve dok Ustavni sud ne da svoje tumačenje na njezin akt, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo