DVIJE PERSPEKTIVE / Usporedili smo: Kako žive i što rade naši iseljenici u Kanadi, a kako žive i što rade povratnici

'Bilo je dobrih i loših dana. Sve u svemu, moraš naprijed. Moraš teško raditi'

16.5.2019.
22:45
VOYO logo

Gdje god se okrene - predsjednicu u Kanadi dočekuje oduševljena dijaspora. Nije ni čudno, u Kanadi živi jednak broj Hrvata kao u Splitu i Osijeku zajedno: njih više od 300 tisuća, a ovo je prvi put da im je jedan predsjednik stigao u posjet.

Kako žive, zašto vole svirati tamburicu i je li im draži Oliver ili Thompson ispitao je kanadske Hrvate naš reporter Goran Latković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspješniji i najbogatiji brk među Hrvata u Calgaryju je Gojko Trutina, odnosno, kanadskog imena George Truman. Bavi se građevinom, a zgrade nose njegov potpis. Iz rodnog Ljubuškog otišao je početkom sedamdesetih i ostvario kanadski san.

"Bilo je dobrih i loših dana. Sve u svemu, moraš naprijed. Moraš teško raditi, moraš imati dobar cilj, obitelj, moraš imati dobru ženu. I nikada umoran! Imam 69 godina i još nisam tražio penziju", rekao je Trutina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provozao nas je kroz naselja koje je izgradila njegova tvrtka. Gotovo sva veća gradilišta su njegova. A na ovaj je projekt najponosniji. U njega će useliti preko sedam tisuća ljudi, a vrijedi šest milijardi dolara.

Inače, Calgary se nalazi na zapadnoj obali Kanade i u njemu živi četiri tisuće Hrvata. Hrvatski kulturni centar sami su izgradili prije 35 godina, ondje održavaju svadbe, druženja, rade sve što ih podsjeća na domovinu. Neki su se htjeli i vratiti, ali su ipak odustali. Klapska pjesma, hrvatski običaji, sve to ovdje uče mladi Kanađani hrvatskog porijekla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad smo kod nogometa, tu imaju veliku primjedbu. Nemaju gdje gledati utakmice Prve hrvatske nogometne lige!

"Mi ne pitamo koliko to košta, jednostavno ne možemo gledati utakmice. Vi imate dobar produkt, mi u tome uživamo, imamo novaca. Tko god prodaje tu koncesiju jel' to namjerno radi ili ne zna sta radi, ali to pitanje mislim da hrvatska javnost treba znati", otvoren je bio Slavko Brkanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i povratnici

I dok četiri tisuće Hrvata ne odlazi iz Kanade u Hrvatsku, kao i brojni drugi naši iseljenici, postoje i povratnici. I to vrlo uspješni! Vjerovali ili ne!

Među njima su nekadašnji igrač Chicago Bullsa Dalibor Bagarić, koji je zajedno sa suprugom otvorio slastičarnicu. U Zagrebu živi i gitarist pokojnog Chrisa Cornella Yogi Lonić i umjesto po Americi, svira s Massimom i Edom Maajkom. Njih dvojica, ali i deseci drugih povratnika u Hrvatsku okupili su se nedavno u Zagrebu. Neki su ugostitelji, drugi veleposlanici, treći glazbenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljaju se često, i međusobno si pomažu lakše pokrenuti biznis. Da, svi su među njima uspješno pokrenuli neki posao, a dolaze doslovno od svuda, Tajlanda, Egipta, Izraela.

"Volio sam svoj život u Los Angelesu, ali volim ga i ovdje. Još uvijek imamo dom u Los Angelesu i povremeno odemo tamo. S obzirom da je moja žena Hrvatica kao i moj otac, željeli smo se povezati s mojim i njezinim korijenima. Ovdje je stil života jako lijep i lagan. Svirati s Chrisom Cornellom bilo je zaista sjajno. Bio je sjajan umjetnik i imao je prekrasan, klasični rock glas. Svirati s njim je uvijek bio užitak. Grammy sam osvojio u kasnim devedesetima i to je san svakog glazbenika", izjavio je Yogi Lonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo