USPON I KRAH ŽIVOG ZIDA: / Predstavljali su se kao ono što treba svakom blokiranom i ovršenom, a onda je nastao - kaos

Image
Foto: Pixsell

Razlog kraha Živog zida treba tražiti u njihovom nastanku. Kako je do toga uopće došlo, prilično je dobro prikazano u ovom RTL-vom prilogu

10.6.2019.
6:53
Pixsell
VOYO logo

Na prvi pogled, jedno mjesto na euroizborima je stranku koja je bila četvrta parlamentarnim izborima, a po mnogim istraživanjima bila i treća politička snaga u zemlji toliko je zavadilo antisistemsku stranku da su se raskolili. Dopredsjednica Živog Zida Vladimira Palfi aktivirat će saborski mandat, Branimir Bunjac napustio je stranku, baš kao i Ivan Pernar koji je stranku izmislio.

No razlog njihovog kraha treba tražiti u njihovom nastanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni osnivač, i svakako najprepoznatiljivije lice Živog zida, Ivan Pernar, kao anonimni aktivist u javnost je uklizao 2010. na prosvjedima za Varšavsku. Godinu dana kasnije, predstavljao se kao vođa Facebook prosvjeda protiv vlade Jadranke Kosor. Preskakao policijske ograde, bacao se među policajce. No nije na tome stao.

Prijetio premijerki pred njenim stanom

Image

04.03.2011., Trg Petra Preradovica, Cvjetni trg, Zagreb - Na Cvjetnom trgu tocno u 18 sati poceo je jos jedan prosvjed protiv Vlade. Ivan Pernar. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prosvjednike je vodio i pred stan Jadranke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je zbog tih i prostačkih napada, među ostalim je tu najavljivao, ispred moga stana da ćeme izbaciti, da će me cipelariti, dobio pljesak mnogih", prisjeća se Kosor.

Kasnije se doznalo da je do prosvjeda bio član HDZ-a, no brzo je shvatio psihologiju mase i osniva Savez za promjene, stranku koja će kasnije postati Živi zid. Oko sebe okuplja aktiviste koji sprečavaju deložacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrali su ravno na srca i pronašli pravu političku nišu – stajali su u lancu između tzv. malog čovjeka i pokvarenog sustava. Predstavljali su se kao ono što treba svakom blokiranom, nezaposlenom i ovršenom. Od samog početka, uz Pernara je i Vladimira Palfi, za koju je često govorio kako je najodanija suradnica.

Uskoro izlaze na predsjedničke izbore, s kandidatom Ivanom Sinčićem koji si je zakonski dodao i ime Vilibor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Potpuna suprotnost Pernaru, smiren i tih, osvojio je treće mjesto. Palfi i Pernar tako su našli pravo lice stranke i osigurali si put do Sabora.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

06.05.2016., Karlovac - Ivan Vilibor Sincic (Zivi zid) sa zarucnicom Vladimirom Palfi. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Trenutno imaju tri mandata, a vidjeli su kako ono što bi neki nazvali aktivizam, a većina cirkus dobro prolazi pa su s time nastavili i u Saboru. I čini se, širili ga i na druge zastupnike. Pojavio se tu i Branimir Bunjac, koji je u Saboru kao zamjena Vladimire Palfi koja je odlučila ostati kod kuće s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumanute laži o cjepivu i prijetnje smrću

Uz abortirane fetusa životinja, embrije zamoraca te mišju krv i mozak za koje je lani tvrdio da su sastojci cjepiva, ostat će zapamćen i po prijetnjama smrću saborskim djelatnicima. No njihovim simpatizerima to nije smetalo, štoviše, podrška im je samo rasla.

A onda krah, praktički uživo pred kamerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bunjac i Pernar tvrde da svi u stranci godinama trpe diktaturu Vladimire Palfi koja je u stranci, kako kaže Bunjac, imala poslušnike, plaćenike i sama kreirala liste.

Vladimira, naravno tvrdi suprotno, a Sinčić ide korak dalje i teško optužuje Pernara i Bunjca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko nečega su svi analitičari složni - da su narasli na krilima populizma, ali nisu izgradili sustav i prva unutarnja svađa ih je slomila.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo