među 260 odabranih polaznika / Uspješno završio akademiju: Kristijan je tek 11. hrvatski policajac s prestižnom diplomom FBI-a

Image
Foto: policija.gov.hr

Kristijan Ilovača postat će 11. hrvatski policijski službenik s diplomom najprestižnije kriminalističko-istražne i obavjesne agencije u svijetu

7.6.2019.
17:13
policija.gov.hr
VOYO logo

Na Nacionalnoj akademiji FBI-ja danas će se održati promocija 276. naraštaja polaznika koji su uspješno završili program. Među njima bit će i policijski službenik Uprave za posebne poslove sigurnosti Kristijan Ilovača. Time će postati 11. po redu hrvatski policijski službenik s diplomom ove najprestižnije ustanove za edukaciju policijskih službenika.

Image

Uspješno završio akademiju: Kristijan je tek 11. hrvatski policajac s prestižnom diplomom FBI-ja

Image

Uspješno završio akademiju: Kristijan je tek 11. hrvatski policajac s prestižnom diplomom FBI-ja



Riječ je o Nacionalnoj akademiji Saveznog ureda za istrage SAD-a, odnosno FBI-ju, koja je smještena u Quanticu u američkoj saveznoj državi Virginiji. Mjesto je poznato jer je tamo smještena glavna baza za obuku američkih marinaca koja se prostire na 260 četvornih kilometara. U sklopu nje je i FBI-jeva Nacionalna akademija koja je glavni centar za obuku i istraživanje FBI-ja te glavna jedinica za trening Agencije za borbu protiv droge (DEA).

FBI-jeva Nacionalna akademija osnovana je 1935. godine i od tada je njezin program završilo 50.808 polaznika. Namijenjena je obuci novih agenata i analitičara FBI-ja te policijskih rukovoditelja iz SAD-a i inozemstva. Uz djelatnike američkih agencija za provedbu zakona, za sudjelovanje se nominiraju i polaznici iz 150 međunarodnih partnerskih zemalja, među njima i Hrvatske. Riječ je o obuci u trajanju od 10 tjedana koji se održavaju 4 puta godišnje i u prosjeku ih pohađa oko 250 polaznika.

Uz hrvatskoga policijskog službenika, 276. naraštaj obuhvaća 260 polaznika, od kojih je 35 međunarodnih polaznika iz Australije, Kanade, Cipra, Švicarske, Turske, Španjolske, Francuske, Finske, Indije i dr.

Upućivanje hrvatskih policijskih službenika na FBI-jevu Nacionalnu akademiju rezultat je odlične suradnje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i američkih agencija za provedbu zakona, i na strateškoj, i na operativnoj razini, ali i na području edukacije policijskih službenika. Hrvatski policijski službenici već godinama kontinuirano sudjeluju u različitim programima obuke i treninzima koje organizira američka strana. Programi su usmjereni na usavršavanje svih rodova policije od kriminalističke, granične pa sve do specijalne policije. Osim sudjelovanja u raznim programima, Ministarstvo unutarnjih poslova i američke partnerske organizacije provode i zajedničku edukaciju i obuku za policijske službenike zemalja jugoistočne Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo