SLAGALICE NA VLASTI / Uspjeh Pejčinović Burić velika je prilika za rekonstrukcije u Vladi: Hoće li Kuščević morati otići?

Ukoliko premijer dođe na čelo Europske komisije, bit će potrebne promjene i na njegovoj poziciji

27.6.2019.
19:00
VOYO logo

Veliki uspjeh Hrvatske u Strasbourgu! Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe i premijer Andrej Plenković čestitao joj je u ime cijele Vlade, ali i Hrvatske.

"Zaista je to fantastično postignuće RH, najveći međunarodni politički i diplomatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u posljednjih tridesetak godina. Mislim da možemo biti ponosni na njeno ostvarenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pejčinović Burić u Hrvatsku se pak vratila prepuna dojmova.

"Kada je nazvao glavni tajnik parlamentarne skupštine i rekao imamo novu glavnu tajnicu i rekao brojke moram priznat da se prolomio urnebesni izraz zadovoljstva svih nas koji smo bili tamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna tajnica Vijeće Europe bit će idućih pet godina, a službeno mandat preuzima 18. rujna. Prva je osoba na toj funkciji iz ovog dijela Europe, a prije nje tu je dužnost obnašala samo jedna žena. Predsjednica joj je pak čestitala na svom Twitteru. Čestitkama se priključio i nekadašnji premijer, a danas predsjednički kandidat, Zoran Milanović.

Demokracija, ljudska prava i vladavima prava tri su temeljne stvari za koje se zalaže Vijeće Europe. Utemeljeno je prije 70 godina 5. svibnja 1949. godine Statutom koji je potpisalo deset zemalja. Sada broji 47, a Hrvatska se priključila 1996. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da ništa u ovom izboru nije slučajno, biografija Marije Pejčinović Burić otkriva marljivost. Iz Ljubuškog je u Zagreb došla studirati. Trenirala je rukomet, jezike usavršavala u Francuskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, gdje je radila i kao babysitterica, kratko i kod Slavice i Bernieja Ecclestonea. Radila je i u Plivi prije nego što se pridružila pregovaračkom timu za ulazak u EU.

"Kaže se gvožđe se kuje kada je vruće, dobro se poklopilo, izvrsno je bilo da je Hrvatsa predsjedala šest mjeseci prije. Drugačija je situacija ako dolazite u utrku iz vana ili ako ste aktualni ministar", kazala je Pejčinović Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Strasbourgu je čeka mnogo posla, jedan od prioriteta bit će joj, kaže, ravnopravnost žena u društvu. No, dok ona slavi, vladajuće čeka pronaći joj zamjenu na poziciji ministrice vanjskih poslova. Možda je to i prilika za širu rekonstrukciju Vlade i smjenu više ministara?

"To bi mogla biti prilika za rekonstrukciju i smjene onih koji se negativno percipiraju u javnosti zbog brojnih afera. Posljednja je ona ministra Lovre Kuščevića. Ali, one prethodne afere, kao Gabrijele Žalac ili Tomislava Tolušića, nisu ponukale premijera na smjene. Naravno, pitanje rekonstrukcije je i pitanje odnosa snaga unutar HDZ-a, odnosno, bi li premijer ojačao svoju poziciju ili je oslabio", navodi naš Adrian De Vrgna i dodaje da do rekonstrukcije neće doći prije jeseni, osim ukoliko premijer dođe na čelo Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo