ZAPOČELA OBNOVA / Ušli smo u zagrebački tunel Grič: zapušteno blago pretvara se u kulturnu ljepoticu

Mnogi mlađi Zagrepčani vjerojatno nisu ni znali da dvije poznate i prometne ulice u središtu Zagreba povezuje prolaz napravljen za vrijeme Drugoga svjetskog rata

18.4.2016.
19:15
VOYO logo

U tunel Grič iz Mesničke ulice ulazi se kod Strossmayerovog šetališta. Tunel je na ulazu gdje traju radovi širok oko tri i pol metra.

Nalazi se između Radićeve i Mesničke, a dugačak je 350 metara. Ima četiri izlaza na Ilicu, a u planu je da se probije još jedan na sjevernoj strani, prema Gornjem gradu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sklonište između Radićeve i Mesničke /

Za dva mjeseca Zagreb dobiva novu turističku atrakciju: Bandić otvorio radove na tunelu Grič

Image
sklonište između Radićeve i Mesničke /

Za dva mjeseca Zagreb dobiva novu turističku atrakciju: Bandić otvorio radove na tunelu Grič

Tunel je građen za vrijeme NDH kao sklonište, a od 50-ih godina prošlog stoljeća koristio se za skladištenje voća. 

Središnji dio tunela dugačak je 70-ak metara, širok pet metara i visok čak osam metara. Mnogima je poznat po spektakularnom rave partyju održanom 1993., a tih je godina služio i kao sklonište. U posljednje se vrijeme rijetko otvarao i propadao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj kulturno informativnog centra Emil Matešić jedan je od onih koji s tunelom ima velike planove.

"Može služiti za ralzičite stvari vezane za koncerte, za različita društvena događanja, za meditacije, predavnja, tematske izložbe, za izložbe koje se bave site specifikumom, nekakvom posebnošću koje ovaj prostor ima", izjavio je Matešić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitektica Neda Cilinger zamislila je u ovom prostoru Muzej osjeta. Interaktivni i multimedijski prostor koji u projektu predviđa i prolaz na Gornji grad. Gradonačelnik koji je jutros otvorio radove tvrdi da je to sljedeći korak nakon obnove.

"Druga faza je traženje izlaza vertikalnog za Gornji grad. Jedna lokacija je Gradec, druga je Vrancijanijeva livada. Još se nismo odlučili za koju ćemo", izjavio je Milan Bandić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to nije jedino što treba riješiti. Iz tunela se s druge strane izlazi u dvorište stambene zgrade u zagrebačkoj Radićevoj ulici. Stanari nisu sretni s činjenicom da bi im kroz dvorište mogli prolaziti turisti, a ostali pak jedva čekaju da se sve otvori.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo