USKORO SE MIJENJA ZAKON O OBRTU: /

Obrazovanje doživljava drastične promjene, a stižu i pogodnosti za postojeće obrtnike

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Cilj izmjena i dopuna Zakona o obrtu je povećanje konkuretnosti obrta i usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada

17.9.2019.
23:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je danas na 178. sjednici usvojila prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te je u saborsku proceduru uputila Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu.

Izmjenama i dopunama ovog Zakona pokušat će se uskladiti obrazovni sustav s potrebama tržištem rada u kojem poslodavci postaju partneri obrazovnim institucijama te zajedno s njima odlučuju o upisnim programima i kvotama. Novim se odredbama nastoji unaprijediti sustav obrazovanja za obrtnike kojim se stječu radne i poduzetničke vještine te se olakšava prelazak u svijet rada. Cilj je podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja koje je usmjereno na znanje i kompetencije stečene na radnom mjestu, piše 24sata. Neke su izmjene poprilično velike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MASOVNO VARALI DRŽAVU ZBOG ČEGA SE HITNO MIJENJA ZAKON: /

Uplaćivali bi minimalna davanja, a ostatak bi sebi stavljali u džep

Image
MASOVNO VARALI DRŽAVU ZBOG ČEGA SE HITNO MIJENJA ZAKON: /

Uplaćivali bi minimalna davanja, a ostatak bi sebi stavljali u džep

Izmjene u obrazovanju

Tako pomoćnički ispit postaje naučnički te dio završnog rada, koji se sastoji od provjere praktičnih znanja i vještina pred stručnim povjerenstvom kojeg čine nastavnici i majstori. Cilj je da svi učenici trećeg razreda srednjih obrtničkih škola mogu pristupiti pomoćničkom ispitu. Omogućava se i donošenje jednostavnog programa edukacije mentora u gospodarstvu, čime će se ojačati kapaciteti gospodarskih subjekata koji provode učenje temeljeno na radu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta će u suradnji sa Hrvatskom obrtničkom komorom moći dati suglasnost na plan strukture upisa učenika u programe za stjecanje obrtničkih kvalifikacija, a ministarstvo će sukladno tome izrađivati nastavne kurikulume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olakšanje postojećim obrtnicima

Oni koji imaju najmanje 15 godina radnog iskustva i odgovarajuće srednjoškolsko obrazovanje, moći će registrirati vezani obrt bez polaganja majstorskog ispita. Za postojeće obrtnike su dobre vijesti i ukidanje cijena obrtnica i odobrenja za obavljanje domaće radinosti i sporednih zanimanja. Uz to, ukida se i Pravilnik o djelatnostima koje se mogu obavljati kao sezonski obrt. To znači da će ukupno trajanje sezonskog obrta sa šest mjeseci biti moguće produljiti na osam ili devet mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo