Čiste pročišćivač / Uskok pokrenuo istragu oko zagrebačkog pročistača otpadnih voda: ovo će Grad koštati 11 milijardi kuna

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Moguće nezakonitosti u projektu koji je počeo u vrijeme gradonačelnice Marine Matulović Dropulić, a nastavljen za vladavine Milana Bandića godinama su na meti državnog odvjetništva

23.3.2016.
11:34
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Uskok je pokrenuo istragu protiv šest osoba i jedne tvrtke zbog mogućih nezakonitosti pri izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda kojima je oštećen Grad Zagreb, ali iz tvrtke iz kojih je, prema tvdnjama tužiteljstva, izvučeno najmanje 40 milijuna kuna.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1953., 1976., 1951., 1965., 1973., 1979.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju", objavio je USKOK na svojim službenim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja pročistača na Žitnjaku stajala je 360 milijuna eura, dok su samo dodatni radovi koji nisu bili predviđeni ugovorom stajali oko 150 milijuna kuna

Ova afera Grad Zagreb će koštati više od 11 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoko osumnjičene tereti za kaznena djela primanja i davanja mita, primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

"Osnovano se sumnja da je I. okr., od početka 2005. do kraja 2009. godine, kao direktor društva Zagrebačke otpadne vode, koncesionara na Projektu infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, te sudjelujući u vođenju poslova drugog društva - glavnog izvođača radova, koje je nadležno za odabir podizvođača radova na navedenom projektu, od III. okr. odgovorne osobe jednog društva zatražio da mu, kao nagradu za odabir njegovog društva za podizvođača radova, tijekom trajanja poslovnog odnosa isplaćuje 5 posto od vrijednosti ugovorenog posla te da mu besplatno izvrši adaptaciju stana u Zagrebu, na što je III. okr. pristao nakon čega je njegovo društvo odabrano kao podizvođač. Sukladno dogovoru, III. okr. je u više navrata I. okr. u gotovini predao ukupno najmanje 7.156.000,00 kuna te mu je besplatno adaptirao stan u Zagrebu", piše na stranici USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Neslužbeno se doznaje da je jedan od osumnjičenih direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavić, a uz njega su navodno osumnjičeni i Hannes Schweitzer, vlasnik tvrtke Dija graditeljstvo Darko Turopoljac te Luka i Vinko Jurić iz tvrtke Bubanj niskogradnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće nezakonitosti u projektu koji je počeo u vrijeme gradonačelnice Marine Matulović Dropulić, a nastavljen za vladavine Milana Bandića godinama su na meti državnog odvjetništva.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, državno odvjetništvo još od početka 2011. istražuje okolnosti sklapanja poslova izgradnje pročistača otpadnih voda, ugovorenog još 1999. s njemačkim tvrtkama RWE i Wassertechnik, ali i kasnije poslove povezane s tim projektom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list, pak, navodi da je izgradnja pročistača na Žitnjaku stajala 360 milijuna eura, dok su samo dodatni radovi koji nisu bili predviđeni ugovorom stajali oko 150 milijuna kuna.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo