MITO I KORUPCIJA /

Podmitio državne službenike da deblokiraju poduzeće i isposlovao otpis majčinog duga

Image
Foto: Ilustracija/Marko Prpić/Pixsell

Drugookrivljenog USKOK također tereti da je s trećim okrivljenim - zaposlenicom Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji - dogovorio da mu za određenu novčanu nagradu dostavlja podatke Financijske agencije o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba koje su od njegovog interesa te interesa

9.7.2024.
9:48
Ilustracija/Marko Prpić/Pixsell
VOYO logo

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se tereti prvog okrivljenika da je u prosincu 2021. godine u Zagrebu, kao voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave, s drugookrivljenim - kojeg je angažiralo trgovačko društvo kojem je rješenjem Porezne uprave blokiran račun radi uređenja neuredno vođenih poslovnih knjiga te ispravka PDV-obrazaca društva - za novčanu nagradu dogovorio poduzimanje svih potrebnih radnji da se deblokira račun društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao protuuslugu za novčanu nagradu od 2.500 eura, okrivljeni službenik je, sukladno dogovoru, od voditelja Ispostave Porezne uprave Pešćenica tražio podatke o radnjama koje društvo treba poduzeti kako bi se realizirala žurna deblokada računa, informacije koju dokumentaciju i ispravke treba dostaviti te podatke kojima raspolažu porezni službenici o uočenim nepravilnostima društva. Drugookrivljenom je uz navedene podatke službenik dostavio i podatke iz Informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za društvo, što drugookrivljenom kao poreznom obvezniku nisu dostupni podaci. Ti su podaci zatim korišteni pri uređivanju poslovnih knjiga društva te za ispravke PDV-obrazaca za Poreznu upravu. Sve je to omogućilo da Porezna uprava deblokira račun društva i da se njegovo poslovanje nastavi.

Image
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE /

USKOK otkrio detalje velike akcije: Kako su operirali dileri koji su pali u Istri

Image
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE /

USKOK otkrio detalje velike akcije: Kako su operirali dileri koji su pali u Istri

Drugookrivljenog USKOK također tereti da je s trećim okrivljenim - zaposlenicom Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji - dogovorio da mu za određenu novčanu nagradu dostavlja podatke Financijske agencije o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba koje su od njegovog interesa te interesa s njim povezanih osoba. Podaci su to kojima nije bio ovlašten raspolagati. Osim navedenog, dogovorili su da će službenica za potrebe i u interesu tih osoba, a na traženje drugookrivljenog, poduzimati potrebne pravne radnje pa je tako u više navrata vršila uvid u službene podatke Financijske agencije za točno određene pravne i fizičke osobe i dostavljala navedene podatke, a za sve je primila i ukupno 1.748,05 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugookrivljenog se, uz sve navedeno, tereti da je s četvrtim okrivljenikom - zaposlenicom Porezne uprave u Područnom uredu u Zagrebu u Službi za naplatu i ovrhu - dogovorio da će ona u predmetu naplate duga poreza i doprinosa majke drugookrivljenika postupati u njezinu korist tako što neće poduzimati dužne radnje radi naplate duga. Sukladno dogovoru, četvrta okrivljenica nije poduzimala mjere ovršnog postupka iako je znala da majka drugookrivljenika ima u vlasništvu inventar jednog dućana te dio kuće na Hvaru, a radi naplate duga poreza i doprinosa koji je 1. siječnja 2016. iznosio 159.531,30 kuna. Također nije poduzela radnje u cilju utvrđivanja, popisa i prodaje pokretnina, odnosno upisa založnog prava na nekretninu na Hvaru, zbog čega je 11. veljače 2016. dug majke otpisan jer je nastupila apsolutna zastara iako je službenica upisom založnog prava na nekretnini mogla osigurati da se glavnica od 57.125,49 kuna naplati i nakon proteka roka zastare. Službenica i drugookrivljeni dogovorili su i da će mu ona dostavljati podatke kojima Porezna uprava raspolaže o poreznim obveznicima od njegovog interesa, a kojima drugookrivljeni nije bio ovlašten raspolagati. Tako je za njega u više navrata u razdoblju od 19. listopada 2015. do 7. studenoga 2016., vršila uvid u službene podatke Porezne uprave za točno određene porezne obveznike te mu je dostavljala tražene podatke.

POGLEDAJTE VIDEO: USKOK raspleo aferu Mreža, Lovrinčević i dalje poriče da je trošio državni novac: 'Na sudu ću to i dokazati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo