demantiraju je / USKOK o Josipi ex Rimac: 'Sama je inicirala razgovore o nagodbi. Imamo i dokumente'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Navode i da USKOK nije izvor informacija, odnosno SMS poruke između nje i Ivana Turudića

6.2.2024.
14:10
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

USKOK je u utorak odbacio tvrdnje o neprimjerenom ili nezakonitom postupanju nakon što je tjednik Nacional objavio izjavu Josipe Pleslić (nekada Rimac) da joj je USKOK nudio nagodbu ako lažno optuži suca Ivana Turudića, vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

Tvrdnje koje USKOK odbacuje iznesene su u tekstu pod naslovom "Josipa Pleslić: USKOK mi je nudio nagodbu. Ključan uvjet bio je da optužim Turudića. Odbila sam, ne mogu protiv njega lažno svjedočiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK se o svemu oglasio priopćenjem: "Radi istinitog informiranja javnosti navodimo kako su u ovom Uredu u više navrata vođeni razgovori u pravcu mogućeg sklapanja sporazuma stranaka (državnog odvjetnika, okrivljenice i njezine braniteljice) koji u konačnici nije sklopljen. Napominjemo da se radi o institutu propisanom Zakonom o kaznenom postupku te da je postupak pregovaranja s imenovanom okrivljenicom u cijelosti vođen u skladu s odredbama navedenog zakona", navodi USKOK.

Naglašavaju i da su pregovori započeti na inicijativu braniteljice okrivljenice te su vođeni u njezinoj prisutnosti, a USKOK o navedenome raspolaže odgovarajućim pismenima. Dodaju da je takvo postupanje u skladu je i s naputkom glavnog državnog odvjetnika o sporazumijevanju koji je donesen upravo u cilju transparentnosti postupanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nastavak sage /

'Lipa' tvrdi: 'USKOK je tražio da lažno svjedočim protiv Ivana Turudića'

Image
nastavak sage /

'Lipa' tvrdi: 'USKOK je tražio da lažno svjedočim protiv Ivana Turudića'

"Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o bilo kakvom neprimjerenom ili nezakonitom postupanju ovog Ureda. Također ističemo kako USKOK nije izvor poruka objavljenih u medijima", stoji u priopćenju.

Jutarnji list objavio je detalje iz poruka suca Turudića i bivše državne tajnice optužene za korupciju koji su se intenzivno dopisivali od 2016. do 2020. Sadržaj mobitela Josipe Pleslić, koje je USKOK zaplijenio u istrazi afere Vjetroelektrane, svjedoči da su do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta, među ostalim i na Županijskom sudu u Zagrebu čiji je Turudić bio predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turudić je u medijima odbacio sve optužbe, ponovio da je s bivšom kninskom gradonačelnicom i državnom tajnicom dobar poznanik te poručio da je još uvijek kandidat za šefa DORH-a.

Nacional je objavio da je Pleslić u ponedjeljak poslala dopis ministrima Davoru Božinoviću, Ivanu Malenici te ravnatelju SOA-e Danielu Markiću u kojem tvrdi da ju je USKOK tražio da lažno svjedoči protiv Turudića kojeg je tadašnja ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić u ljeto 2021. planirala kazneno goniti za zloupotrebu položaja i ovlasti zbog sumnje da se neprimjereno umiješao u kazneni postupak protiv Ivana Inje Bašića kako bi mu se u ranoj fazi tog postupka ukinuo pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Odvjetnik Fran Olujić o stegovnom postupku protiv Ivana Turudića: 'Zadnje poruke su iz 2018.'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo