ANONIMNA KAZNENA PRIJAVA / USKOK češlja remont vojnih helikoptera: Rusima se navodno pogodovalo, a cijeli je posao preplaćen?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Deset naoružanih helikoptera koje je Hrvatska predala Rusima na remont vratili su se razoružani; ostali su bez sposobnosti koju su imali prije servisiranja

25.10.2021.
20:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Generalni servis vojnih helikoptera dodijeljen Rusima 2017. godine, vrijedan 207 milijuna kuna, nalazi se pod povećalom USKOK-a, a više osoba iz Ministarstva obrane i Zrakoplovno tehničkog centra (ZTC) u Velikoj Gorici prijavljeno je USKOK-ovim istražiteljima zbog niza nezakonitosti, ali i sumnje u preplaćen posao, doznaje Dnevnik Nove TV.

USKOK je zaprimio anonimnu kaznenu prijavu, a potpisnici prijave sumnjaju da je posao koji su Rusi odradili preplaćen oko 70 milijuna kuna. Osim toga, navode da se na natječaju pogodovalo Rusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažu da su zadovoljni da je posao dosta dobro obavljen...I mislim da možemo biti zadovoljni", kazao je u rujnu bivši ministar obrane Damir Krstičević, za čijeg je mandata posao i dogovoren.

Ruse stavili u povoljniji položaj

Iako se ime bivšeg ministra obrane ne spominje u prijavi USKOK-u, spominje se bivši šef Uprave remontnog zavoda u Velikoj Gorici Ivica Grebenar, koji je trenutno u Upravi za materijalne resurse u MORH-u i brigadir Ivica Devčić koji je zadužen za javne nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NITI JEDAN NE LETI: /

Svi vojni helikopteri s remonta završili u hangarima. Zapovjednik zračnih snaga zakazao je hitnu presicu

Image
NITI JEDAN NE LETI: /

Svi vojni helikopteri s remonta završili u hangarima. Zapovjednik zračnih snaga zakazao je hitnu presicu

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da su Grebenar i Devčić prema uputi nadređenih i u odnosu na ostale koji su se javili na natječaj ruski zavod stavili u povoljniji položaj. Na rusku ponudu stručno Povjerenstvo ZTC-a je dalo negativno mišljenje, a nakon što su ukazali da nemaju potreban certifikat, u prijavi se navodi da se mijenjala natječajna dokumentacija.

Osim navedenog, u prijavi se navodi da su se u velikogoričkim hangarima izrađivali određeni dijelovi za helikoptere o trošku ZTC-a, suprotno ugovoru. Također, tvrde i da se Rusima plaćao velik dio prekovremenih sati, hrana, korištenje, ali i popravak službenog vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset naoružanih helikoptera koje je Hrvatska predala Rusima na remont vratili su se razoružani; ostali su bez sposobnosti koju su imali prije servisiranja te su sada samo transportni helikopteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo