NITI JEDAN NE LETI: / Svi vojni helikopteri s remonta završili u hangarima. Zapovjednik zračnih snaga zakazao je hitnu presicu

Image
Foto: Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

Iako su u MORH-u ranije govorili kako je remont 10 helikoptera odrađen profesionalno, sada su svi prizemljeni, navodno zbog kvarova kojima je ugrožena sigurnost posade

13.2.2020.
13:32
Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Iako su prije nekoliko dana iz Ministarstva obrane poručili kako je 207 milijuna kuna vrijedan remont 10 vojnih transportnih helikoptera Mi-171sh odrađen profesionalno, tportal doznaje kako su od srijede navečer svi helikopteri prizemljeni.

Iz MORH-a su obavijestili kako će zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Michael Križanec danas u 15 sati dati izjavu "vezano uz višenamjenske transportne helikoptere Mi-171Sh i aktualne aktivnosti njihovog održavanja". No, čini se kako je prije toga naredio da svi remontirani helikopteri stoje na zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTARSTVO TVRDI: /

Nismo zeznuli remont helikoptera u Rusiji, sve je provedeno uspješno!

Image
MINISTARSTVO TVRDI: /

Nismo zeznuli remont helikoptera u Rusiji, sve je provedeno uspješno!

Krivo spojili crijeva za ulje

Razlog prizemljenja "pola flote" su česti kvarovi, odnosno pogreške napravljene tijekom remonta. Tako su navodno u ruskoj tvrtci Russian Helicopters krivo spojili crijeva za ulje koja služe za hlađenje motora. Zbog toga su piloti tijekom leta dobivali krive podatke o temperaturi ulja, što je moglo rezultirati i požarom na motoru te padom helikoptera.

Iz Ureda predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, Kolinde Grabar Kitarović, kratko su poručili kako je ona upoznata sa situacijom. Zatražila je žurno i podrobno izvješće načelnika Glavnog stožera, Mirka Šundova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlonamjerne konstrukcije

MORH je nakon ranijih napisa u medijima priznao kako pet helikoptera ne leti, od čega su tri bila na redovitom održavanju, a dva na otklanjanju uočenih kvarova. U posljednjih godinu dana, pišu mediji, zabilježeno je oko 270 kvarova, a MORH je to komentirao 5. veljače.

"Broj uočenih i prijavljenih reklamacija svjedoči o stručnosti i predanosti zrakoplovnih tehničara Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te skrbi sustava zrakoplovno tehničkog održavanja o poštivanju odredbi ugovora, kojima se sve reklamacije u jamstvenom roku otklanjaju o trošku ZTC-a, a ne na teret Ministarstva obrane", priopćili su iz MORH-a te ustvrdili da je sve zlonamjerna konstrukcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo