ne zna se tko je kriv / Ured predsjednika o padu letjelice: Nije vrijeme za upiranje prstom u bilo koga, važnije je izvući poruku da se to ne ponovi

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na mjestu pada traje iskapanje letjelice kojem su nazočni predstavnici DORH-a, vojske i policije

12.3.2022.
15:22
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski predsjednik Milanović kontinuirano je informiran o istrazi pada bespilotne vojne letjelice u Zagrebu, a iz njegova Ureda na upit o odgovornosti ističu da krivnja nije samo na NATO-u već i članicama, ali nije vrijeme za upiranje prstom već za izvlačenje pouke da se to više ne ponovi.

Predsjednik Republike Zoran Milanović je u stalnom kontaktu s vrhom Oružanih snaga RH i sigurnosnih službi i kontinuirano informiran o tijeku istrage i svim novim saznanjima vezanim uz pad letjelice u četvrtak navečer na zagrebačkom Jarunu, rekli su u subotu u njegovom Uredu na upit je li predsjednik upoznat s detaljima istrage o padu vojne besposadne letjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče NATO saveza, kojem je Hrvatska član, kao i Mađarska i Rumunjska kroz čiji je zračni prostor bespilotna letjelica prošla, iz Ureda na upit o njihovom postupanju podsjećaju kako je svoj stav predsjednik Milanović iznio na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Ističu kako se krivca ne može tražiti samo u NATO-u već i kod država članica.

Image
TVRDI IZVOR /

Ruska agencija objavila da su se srušile dvije bespilotne letjelice: 'Jedna je pala na Krimu, druga u Zagrebu'

Image
TVRDI IZVOR /

Ruska agencija objavila da su se srušile dvije bespilotne letjelice: 'Jedna je pala na Krimu, druga u Zagrebu'

"Ne može se tražiti krivca samo u NATO-u, odgovornost je i na državama članicama iznad kojih je letjelica prošla bez njihove reakcije. Ali nije vrijeme za upiranje prstom u bilo koga, važnije je da iz ovog događaja izvučemo pouku i da se to više ne ponovi", poručuju iz Ureda predsjednika RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se jučer, uz ostalo, upitao kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede skoro jedan sat na teritoriju članice NATO-a, a da to nitko ne vidi. Istaknuo je također kako  je taj događaj stvar zajedničkog zapovjedništva NATO-a u Španjolskoj, koje bi sve podatke trebalo imati u najkraćem mogućem vremenu i reagirati.

U četvrtak navečer u glavni hrvatski grad, pored Studentskog doma Stjepan Radić u kojem je 4.5 tisuća studenata pala je vojna besposadna letjelica "Tupoljev Tu-141 Striž", proizvedena još u vrijeme SSSR-a i teška nekoliko tona, a lansirana je iz Ukrajine na koju traje agresija Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu pada traje iskapanje letjelice kojem su nazočni predstavnici DORH-a, vojske i policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo