PRONAŠLI NAČIN DA 'OTKAČE' NOVINARE: / Detalji Kolindinog posjeta Sjedinjenim Državama proglašeni - državnom tajnom

Image
Foto: Screanshoot/HRT
2.3.2017.
7:40
Screanshoot/HRT
VOYO logo

Naime, kako piše Index.hr, Ured predsjednice već je ranije odbio tom portalu dati protokol predsjedničinog putovanja tvrdeći da isti ne postoji, a odbili su dostaviti i putne obračune uz objašnjenje da je njihov novinar dosad previše toga pitao vezano uz njezin posjet pod SAD-u. No, sada je, nakon opetovanog upita, čitavo putovanje predsjednice RH u SAD proglašeno državnom tajnom.

Image
KOLINDA BRANI SVOJ SPORNI POSJET SAD-u, A IMA I PORUKU ZA BEOGRAD: /

'Napadi na mene su mobing, a Srbiji neću dopustiti da nas šamara!'

Image
KOLINDA BRANI SVOJ SPORNI POSJET SAD-u, A IMA I PORUKU ZA BEOGRAD: /

'Napadi na mene su mobing, a Srbiji neću dopustiti da nas šamara!'

MUP takve podatke klasificira kao povjerljive

U dokumentu s oznakom Ureda predsjednice stoji kako je "Savjetničko vijeće predsjednice" odlučilo da su papiri o putovanju predsjednice u SAD sada postali dokumenti najveće državne važnosti i tajne, a uz obrazloženje da se to čini kako ne bi bila ugrožena sigurnost šefice države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Pantovčaka su se, naime, pozvali na Ministarstvo unutarnjih poslova koje informacije o planiranju putovanja i planu putovanja štićenih osoba označava kao "povjerljive". Stoga su u Uredu predsjednice procijenili da bi objava takvih podataka mogla izazvati štetu.

Ubuduće će ograničiti pristup takvim informacijama

"U provođenju testa razmjernosti i javnog interesa utvrđeno je kako bi otkrivanje traženih informacija koje se odnose na radni posjet predsjednice SAD-u, a uključuju službeni protokol putovanja predsjednice koji između ostalog sadrži popis osoba s kojima se predsjednica sastala, institucija u kojima je boravila te informacije o obvezama i poslovima koji uključuju i lokacije raspoređene po datumima kad su se odvijali, moglo neposredno ili posredno ugroziti istovjetne podatke koji se štite u okviru planiranja i provedbe mjera osiguranja i zaštite štićene osobe I. kategorije", stoji u odgovoru redakciji Indexa iz Ureda predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to nije sve. U dopisu još stoji da je "slijedom navedenog, a uzimajući u obzir utvrđeno činjenično stanje i provedeni test razmjernosti i javnog interesa, Savjetničko vijeće Predsjednice RH zaključilo da će se u povodu predmetnog zahtjeva, koji se odnosi na dostavu gore navedenih inofrmacija o posjetu predsjednice RH SAD-u , ograničiti pravo na pristup informacijama...".

Članovi Savjetničkog vijeća Predsjednice Republike su: Maja Čavlović, savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost; Dario Mihelin, savjetnik za vanjsku i europsku politiku; Mate Radeljić, savjetnik za unutarnju politiku; Marko Jurčić savjetnik za gospodarstvo; Renata Margaretić Urlić savjetnica za društvene djelatnosti i mlade te Vito Turšić, savjetnik koordinator inicijative Jadran-Baltik-Crno more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo